Bilgin nedir, Bilgin ne demek

  • Bilimsel bir konuda çok bilgisi olan kimse, bilimci, âlim

Bilgin isminin anlamı, Bilgin ne demek:

Erkek ismi olarak; Bilimsel bir konuda derin bilgisi olan, âlim.

Bilgin hakkında bilgiler

Bilim insanı ya da bilim adamı, evrene ilişkin olgulara ve değişkenlere yönelik bilimsel veri elde etme yöntemlerini kullanarak sistematik bir şekilde bilgi elde etmeye çalışan kişidir. Daha sınırlı anlamda ise bilimsel yöntem kullanan bir bireydir. Kişi bilimin bir veya birden fazla alanında uzman olabilir. Bilim insanları; fiziksel, matematiksel ve sosyal alanlar da dâhil olmak üzere bilimin tüm alanlarında araştırmalar yaparlar.

Bilim ve teknoloji insan varlığını mühendislik sürecinde niteler. Bir meslek olarak bugün bilim insanı yaygın olarak icra edilir. Bilim insanlığı kuramcılığı ve deneyciliği de içine alır. Kuramcı genellikle var olan bilgilerle yeni modellemeler yapar, yeni sonuçlar tahmin eder. Deneyci ise yeni modellemeleri gözlem yaparak test eder. Bu iki kavram arasında pek bir ayrım yoktur ve bilim insanı genellikle iki kavramı icra eder. Matematik genellikle bilimle gruplandırılır. Bazı büyük fizikçiler aynı zamanda çok iyi matematikçilerdi. Belirgin bir sınır olmadan teorik bilim insanlarından ampirik bilim insanına bir süreklilik vardır. Kişilik, eğitim ve mesleki aktivite açılarından teorik fizik ve uygulamalı matematik arasında küçük farklar vardır. Bilim adamlığına birkaç nedenden ilgi duyulabilir. Birçoğu dünyamızın nasıl bu duruma geldiğini anlamayı arzular. Gerçeklik konusunda büyük merak sergilerler. Diğer ilgi duyma sebebi, akranları tarafından anlaşılmak ya da bilgilerini insanların sağlığına, yararına, uluslara, doğaya, endüstriye uygulamak ister. Bilim adamları için motivesi düşük olma nedenlerinden birisi ise finansal problemlerdir. Bilimsel araştırma yapan kişiler, diğer meslektekilerle kıyaslandığında, onlarla aynı bilgi, birikim, performans sergilemesine karşın daha az maaş alırlar.

 

İngiliz filozof ve bilim tarihçisi William Whewell 1833 de ‘’bilim insanı’’ terimini buldu ve bunu yazılarında anonim olarak kullandı. Whewell’ in bu kavramı biraz satiriktir çünkü bu yeni literatüre kazandırdığı kelime ile doğal bilgi ve bilimin diğer formlarındaki kavramın arasındaki sınırın hızlı bir şekilde büyümesine bir tepkiydi. Whewell bilimde ayrılma ve parçalanma eğiliminin arttığını yazdı. Kimyacı, matematikçi natüralist genel anlamıyla ‘’filozof’’ gibi kavramlar artık bilimle uğraşan grupları, deneyci filozofların uyarıları olmadan bir araya getirmeye yetmiyordu. İngiliz Bilim Derneği (British Association for the Advancement of Science) üyeleri yaptıkları toplantılarda yeterli bir ifadenin olmayışından şikayet ediyorlardı. Whewell yaptığı bir raporda kendisine de gönderme yaparak, ‘’ Bazı dahiyane insanlar bilim kelimesini sanatçı ile kıyaslama yoluyla şekillendirebileceğini düşünüyor. Bu kavramları vicdan olamadan özgürleştirmekte endişe edecek bir şey yok ki zaten bizler ekonomist ve ateist gibi kelimeleri bağdaştırdık fakat bu durum makbul değildir‘’ Bilim insanları olaylar hakkında soru soran ve bu soruları sistematik olarak cevaplama yoluna giden insanlardır. Doğaları gereği meraklı ve iyi organize insanlardır. Diğer insanların aksine, bilim insanları bir şeyleri gözlemleme yeteneğine ve gözlemlediklerinde bir şeyler görebilme yetisine sahip olurlar. Whewell o kelimeyi bu sefer daha ciddi bir şekilde önerdi ve anonim olmadan (1840). ‘’Doktor kelimesini fizik için kullanamadığımızdan, fizikçi kelimesini türettim. Genel olarak bilimin yetiştiricilerini tanımlamak için özel bir isme ihtiyacımız vardır. Bilim adamı demeliyim. Nasıl müzikle, resimle ya da şiirle uğraşanlara artist diyorsak matematikle, fizikle ya da doğayla ilgilenenlere de bilim insanı demeliyiz.’’ Aynı zamanda Whewell fizikçi kelimesini Fransızcada ‘’ physicien’’ kelimesine karşılık gelmesini amaçlamıştı. Bu kelimenin çok yerde kullanılması için onca yıl geçmesi gerekmişti. Fizikçi kelimesi 19. Yüzyılın sonlarına doğru Amerika’da ve 20. Yüzyılın başlarında İngiltere’de çok kullanılan kelime olmuştur.

 

"Tarihte hiç kimse bizim anladığımız doğa felsefesini ve bilimi büyük Yunan filozofu ya da bilim adamının şekillendirdiği gibi yorumlayamaz. Aristoteles (384-322 BC), ki bunu kendisi bizlere iki bin yıldan fazladır en derin ve yaygın bir şekilde uygulamıştır." —Gary B. Ferngren

Bilgin ile ilgili Cümleler

  • Bilginin güç olduğuna inanıyorum.
  • Sen daha kültürlüsün dil bilgin çok iyi aşkım mı?
  • Önde gelen bilginler konferansta bildiri sunmaya davet edilmiştir.
  • Başlamak için yeterli bilginiz var mı?
  • İhtiyacımız olan bilginin herhangi birini alabildin mi?
  • Bu konu hakkında bilgin var mı?
  • O büyük bir siyasetçi ve dahası iyi bir bilgin.
  • Bilginin tümüne erişemiyordum.
  • Bu bilginin güvenilir olduğundan emin misin?
  • Bilginin sınırı var mı?
  • Bilginin doğruluğu şüpheli.

Bilgin tanımı, anlamı:

Bilimsel : Bilimle ilgili, bilime dayanan, ilmî.

Bilgi : Bilim. İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü, bili, malumat. İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, malumat, vukuf. Genel olarak ve ilk sezi durumunda zihnin kavradığı temel düşünceler. Kurallardan yararlanarak kişinin veriye yönelttiği anlam. Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, malumat, vukuf.

Kimse : Herhangi bir kişi, kim olduğu bilinmeyen kişi.

Ruh bilgini : Ruh bilimi uzmanı.

Bilgince : Bilgine yakışır bir biçimde, bilgin gibi.

Bilginlik : Bilgin olma durumu.

Bilimci : Bilginin temeli olarak yalnız bilim yöntemine önem veren, ilimci. Bilgin.

İnsan : Huy ve ahlak yönünden üstün nitelikli (kimse). Âdemoğlu, âdem evladı. Toplum hâlinde bir kültür çevresinde yaşayan, düşünme ve konuşma yeteneği olan, evreni bütün olarak kavrayabilen, bulguları sonucunda değiştirebilen ve biçimlendirebilen canlı.

Adamı : Bir işi en iyi yapan.

Evren : Düzenli ve uyumlu bir bütün olarak düşünülen bütün varlıklar. Gök varlıklarının bütünü, kâinat, cihan, âlem, kozmos. Ankara iline bağlı ilçelerden biri. Kişinin içinde yaşadığı, ilişkide bulunduğu ortam. Büyük yılan.

İlişkin : İlgisi, ilişiği olan, bağlı, ilgili, ait, merbut, müteallik.

Olgu : Edebî eserlerde olayı geliştiren davranış, iş. Birtakım olayların dayandığı sebep veya bu sebeplerin yol açtığı sonuç, vakıa. Varlığı deneyle kanıtlanmış şey.

Değişken : Bir istatistik bütünün belli başlı niteliklerini daha basit ve kısa olarak gösterme olanağı veren ölçülebilir büyüklük, parametre. Geometride, bir koninin odağından çıkan dikeyin konikle kesiştiği noktaya kadar olan parçanın uzunluğu, parametre. Cebirde bir denklemin katsayılarına giren değişken nicelik, parametre. Değişme özelliği gösteren, çok değişen, değişebilir, kararsız, değişici, mütehavvil. Değişik sayı değerleri alabilen nicelik.

Bilgin bilmecesi : Bilginlerin yarattığı, halk ürünü olmayan bilmece türü. bk. yazınsal bilmece, sanat bilmecesi.

Bilginer : 3. Bir erkek ismi olarak anlamı; Bilimsel bir konuda derin bilgisi olan kimse.

Bilginler : Antalya şehrinde, Serik ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

Bilginleşme : Bilginleşmek durumu.

Bilginleşmek : Bilgin durumuna gelmek.

Bilginur : 5. Bir kız ismi olarak anlamı; Bilginin ışığı, bilginin aydınlığı.

Diğer dillerde Bilgin anlamı nedir?

İngilizce'de Bilgin ne demek? : adj. learned, erudite

n. scholar, bookman, learned man, scientist, pundit, savant

Fransızca'da Bilgin : docte

Almanca'da Bilgin : n. Gelehrte

Rusça'da Bilgin : n. ученый (M)