Baltacık nedir, Baltacık ne demek

  • Küçük el baltası
  • Değirmen taşının ortasında bulunan haç biçimindeki alet.

Yerel Türkçe anlamı:

1.Değirmen taşının ortasında bulunan ve onu döndüren demir, haç şeklindeki aygıt.

Hacamat neşteri.

Gösteri Sanat terimi olarak anlamı:

Eski meddahların taşıdığı küçük balta.

Zanaat Ticaret alanındaki sözlük anlamı:

Değirmenin üst taşını döndürmeğe yarayan demir araç. (Ziyere -Amasya; Kuzköy *Akkuş, Beyceli *Fatsa -Ordu)

Osmanlıca Baltacık ne demek? Baltacık Osmanlıca'da ne anlama gelir?:

teberzin

Gezilecek görülecek bir yer, şehir olarak tanımı:

Ağrı kenti, Patnos belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge.

Baltacık hakkında bilgiler

Baltacık, Ağrı ilinin Patnos ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Ağrı iline 87 km, Patnos ilçesine 7 km uzaklıktadır.

Baltacık kısaca anlamı, tanımı:

Baltacı : Yangın söndürme kuruluşlarında balta kullanan er, baltalı. Odun kırıcı. Önceleri sefer sırasında çalılık ve ormanlık yerleri temizlemek, yol açmak, çadırları kurup kaldırmak, yükleri bindirip indirmekle, sonraları kızlar ağasına bağlı olarak sarayı korumak ve sarayın dış hizmetlerini yapmakla görevli kimse, baltalı. Balta yapan veya satan kimse.

 

Balta : Ağacı kesme, yarma, yontma vb. işlerde kullanılan ağaç saplı, demir araç.

Küçük : Niteliği aşağı olan, bayağı. Makam, rütbe, derece bakımından daha aşağı olan kimse. Değersiz, önemsiz. Kısık, parlak olmayan (ses). Niceliği az olan. Geri aşamada. Yaşı daha az olan. Boyutları, benzerlerininkinden daha ufak olan, mikro, büyük karşıtı. Küçük abdest.

Değirmen : İçinde öğütme işi yapılmış olan yer. Kahve, buğday, nohut vb. taneleri öğüten araç veya alet.

Orta : Bir olayın, içinde gerçekleştiği yer. Çankırı iline bağlı ilçelerden biri. Sorunların çözümünde aşırılıklardan kaçınan, ölçülü bir yöntem izleyen. Ne büyük ne küçük, midi. Öğretimde, öğrencinin değerlendirilmesinde geçer not ile iyi arasındaki derece. Her iki yanında kendi türünden aynı nitelikte nesneler, durumlar bulunan. Yeniçeri Ocağında tabur. Ne uzun ne kısa, midi. İyi ile kötü arasındaki durum. Başlangıcı ile bitimi arasında eşit uzaklıkta olan süre. Orantı. Bir şeyin eşit olarak ayrılabileceği bölüm. Defterde, bir araya getirilmiş belli sayıda yaprakların oluşturduğu bölümlerden her biri. Bir şeyin kenarlarından merkeze doğru yaklaşık olarak aynı uzaklıkta olan yer. Futbolda oyunculardan birinin, topu, kale ağzında duran arkadaşlarına havadan yollamak için yaptığı vuruş. İki karşıt nitelik veya durum arasında bulunan, tutarlı, ılımlı, vasat.

Biçim : Tarz. Şiirlerin kuruluş ve uyak düzenlerine göre olan dış görünüşü, şekil. Yazı ve simgelerin bilgisayarda kullanılmaya elverişli çerçevesi, düzeni, format. Yakışık alan şekil, uygun şekil. Biçme işi. Disket vb.nin bilgisayarda kullanılabilir durumu. Sanat ve edebiyat eserlerinde dış görünüş, form. Bir nesnenin dış çizgileri bakımından niteliği, dıştan görünüşü, şekil, eşkâl. Herhangi bir şeyin benzeri.

 

Alet : Bir makineyi oluşturan ve işlemesine yardım eden parçalardan her biri. Bir el işini veya mekanik bir işi gerçekleştirmek için özel olarak yapılmış nesne. Bir sanatı yapmaya, uygulamaya yarayan özel araç. Maşa.

İlçe : Yönetim bakımından yurt bölümlemesinde ilden sonra gelen bölüm, kaymakamlık, kaza.

Geçmiş : Geçme işini yapmış. Zaman bakımından geride kalmış, esbak. Birinin ölmüş ana, baba ve yakınları. Bugüne göre geride kalmış olan zaman, mazi. Arkada kalan hayat. Çürümeye yüz tutmuş.

El : İskambil oyunlarında oynama sırası. Ülke, yurt, il. Oba, aşiret. Kolun bilekten parmak uçlarına kadar olan, tutmaya ve iş yapmaya yarayan bölümü. Sahiplik, mülkiyet. Kez, defa. Bazı nesne ve araçların tutmaya yarayan bölümü. Yakınların dışında kalan kimse, yabancı. İskambil oyunlarında her bir tur. Halk, ahali.

Baltacık demiri : Değirmen taşının ortasında bulunan ve onu döndüren demir, haç şeklindeki aygıt

Baltacıkerkeği : İki değirmen taşının arasında mil ödevini gören kısım.

Baltacıkuyucağı : Kastamonu ili, merkez ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.