Bilirkişi nedir, Bilirkişi ne demek

Bilirkişi hakkında bilgiler

Bilirkişi, hakim veya savcının hukuki bilgisi dışında, çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren durumlarda başvurulan, o konunun uzmanı kişilere hukuk dilinde verilen addır.

Bilirkişiler konunun uzmanı şahıslar olabileceği gibi, o konu ile ilgili kurumlar da olabilir. Örneğin Adli Tıp Kurumu kendi konusunda en önemli bilirkişilik kurumudur. Sahte para konusundaki davalarda Merkez Bankası bilirkişilik kurumudur.

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 63.maddesine göre "Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına re'sen, Cumhuriyet savcısının, katılanın, vekilinin, şüphelinin veya sanığın, müdafiinin veya kanunî temsilcinin istemi üzerine karar verilebilir. Ancak hâkimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukukî bilgi ile çözülmesi olanaklı konularda bilirkişi dinlenemez."

HUMK.m.275 uyarınca, ancak, “çözümü özel veya teknik bir bilgiyi gerektiren hallerde” bilirkişiye başvurulabilecektir. CMUK’a göre de, “çözümü özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin rey ve mütalaasının alınmasına karar verilir” (m.66). Bir başka ifadeyle “hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgi ile çözümlenmesi mümkün olan konularda” bilirkişiye başvurulamaz (HUMK.m.275 [31], CMUK.m.66).

 

Bilirkişi tanımı, anlamı:

Başvuru : Bilgi sahibi olmak için bir kaynağı kullanma, bilgiye ulaşma, referans. Başvurma işi, müracaat.

Uzman : Belli bir bilim dalında lisansüstü öğrenim derecesine sahip kimse, spesiyalist. Belli bir işte, belli bir konuda bilgi, görüş ve becerisi çok olan (kimse), mütehassıs, kompetan. Bilirkişi.

Çözüm : Bir problemi çözmek için verilenler üzerinde yapılacak işlemlerin gösterilmesi. Bir sorunun çözülmesinden alınan sonuç, hal. Bir denklemde bilinmeyenlerin yerine konulduğunda o denklemi gerçekleştiren sayı veya sayılar.

Bilgi : Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, malumat, vukuf. Genel olarak ve ilk sezi durumunda zihnin kavradığı temel düşünceler. Kurallardan yararlanarak kişinin veriye yönelttiği anlam. İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü, bili, malumat. İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, malumat, vukuf. Bilim.

Bilirkişi raporu : Bilirkişi tarafından yapılmış olan inceleme sonunda hazırlanan rapor.

Bilir : "Anlar, sayar, yapar" anlamları ile adlarla birleşerek birleşik sıfat kuran bir söz.

Bilirkişilik : Bilirkişinin yaptığı iş.

Anlaşma : Anlaşmak durumu. Devletler arası siyasal, ekonomik, kültürel vb. alanlarda yapılmış olan uzlaşma ve bu uzlaşmanın tespit edildiği belge, uyuşma, itilaf, antant, konvansiyon. Sözleşme.

 

Çözümlemek : Çözümleme yoluyla bir şeyi incelemek, tahlil etmek, analiz etmek. Anlamı ve niteliği anlaşılamayan bir konuyu açıkladıktan sonra sonuca bağlamak, tahlil etmek, analiz etmek.

Kimse : Herhangi bir kişi, kim olduğu bilinmeyen kişi.

Ehlihibre : Bilirkişi.

Ehlivukuf : Bilirkişi.

Eksper : Bilirkişi.

Bilimsel : Bilimle ilgili, bilime dayanan, ilmî.

Hakim : Bilge. Her şeyi bilen (Tanrı).

Diğer dillerde Bilirkişi anlamı nedir?

İngilizce'de Bilirkişi ne demek? : adj. expert, skilled, knowledgeable

n. expert, authority, surveyor, referee, valuer, valuator, friend of the court; expert witness, professional person who gives relevant testimony from the field of his expertise (Law)

Fransızca'da Bilirkişi : connaisseur/euse [le][la], expert [le]

Almanca'da Bilirkişi : Experte, Gutachter, Sachverständige(r)

Rusça'da Bilirkişi : n. эксперт (M)

adj. экспертный