Budala nedir, Budala ne demek
Budala; Dil bilgisi yönünden Türkçe'de sıfat olarak kullanılır. kökeni arapça dilinden gelmektedir.
"Budala" ile ilgili cümleler
- "Kendisi için bu budalaların arasında bir dakika geçirmek artık bir asır kaybetmeye müsaviydi." - Ö. Seyfettin
- "Kibarlık budalası."
- "Biz ondan yaşlı üç akıllı bu budalaya inandık." - H. R. Gürpınar
Budala hakkında bilgiler
Budala (Rusça: Идиот, Idiot), 19. yüzyıl Rus yazarlarından Dostoyevski'nin 1868 yılında yazdığı bir romandır.
Dostoyevski bu eserinde, sara hastası bir genç adamın merkezine yerleştirdiği bir dünyada dürüst ve açık bir insan olarak yaşamanın zorluklarına değinmekte ve toplumun ne kadar da iki yüzlü bir sistem üzerine dayanarak ayakta durduğunu gözler önüne sermektedir. Böyle bir dünyada dürüst olmak "budala" olmaktır.
Roman bir Dostoyevski klasiği olarak son derece akıcı ve derindir. Gerilmeler ve boşalmalarla yüklü psikolojik ögelerin ağırlıklı olduğu bir eserdir. Dostoyevski burada ideal erkek tipini çizmek istemiştir.
19. yüzyıl ortalarında geçen romanın kahramanı Prens Lev Nikolayeviç Mişkin, saralıdır. Tedavi gördüğü İsviçre'den döndüğünde elindeki giysi çıkınından başka hiçbir şeyi yoktur. Petersburg'da kendisiyle uzaktan akraba olan Lizaveta Prokovyevna'yı ve General olan eşini görmek üzere Yepançinlere gider. Burada generalin üç kızı, Aglaya, Adelaida ve Aleksandra ile de tanışır. Prens, ilginç kişiliği ile aileyi ve Petersburg'da tanıştığı diğer insanları etkiler.
Budala ile ilgili Cümleler
- Ali oldukça budala.
- O çok budalaca.
- Budala gibi atıp tutuyorsun.
- O, ona inanacak kadar budala mı?
- Bu kadar budala mısın?
- Budala!
- Budala olma.
Budala kısaca anlamı, tanımı:
Ayran budalası : Aptal, budala, sersem, ayran ağızlı.
Kibarlık budalası : Kibar gibi görünmeye çalışırken gülünç duruma düşen kimse.
Budalaca : Budalaya yakışan. (budala'ca) Budalaya yakışır bir biçimde, budalacasına.
Budalacasına : Budalaca.
Budalalaşma : Budalalaşmak işi.
Budalalaşmak : Budala duruma gelmek, budala gibi davranmak.
Budalalık : Budala olma durumu. Akılsızlık.
Budalalık etmek : Akılsızca davranmak.
Ahmak : Aklını gereği gibi kullanamayan, bön, budala, aptal.
Düşkün : Meraklı. Değer ve onurunu yitirmiş. Bir şeye kendini aşırı vermiş olan, çok bağlı, âşıklı, tutkun. Geçim sıkıntısına düşmüş. Kötü yola düşmüş, ahlaksız. Yoksulluk sebebiyle mutluluk ve refahını yitirmiş. Yaşlılık, hastalık vb. sebeplerle çalışma gücünü yitirmiş.
Yüzyıl : Yüzyıllık süre, asır. Milat başlangıç alınarak 1-100, 101-200, 201-300 vb. olarak sayılan yüzyıllık dönem. İçinde yaşanılan zaman.
Yazar : Yazma özelliği olan. Bilim, edebiyat, sanat alanlarında kitap yazan veya kitap hazırlayan, bir eseri ortaya koyan ve eserin sahibi olan kimse, kalem erbabı, müellif. Özellikle gazete ve dergilerde herhangi bir konuda yazı yazan kimse, kalem erbabı, muharrir.
Dost : Bir şeye aşırı ilgi duyan, koruyan kimse. Sevilen, güvenilen, yakın arkadaş, gönüldaş, iyi anlaşılan kimse, düşman karşıtı. Sahibine sevgi gösteren hayvan. Erkek veya kadının evlilik dışı ilişki kurduğu kimse, zamazingo. İyi geçinen, aralarında iyi ilişki bulunan.
Roman : Çingene. Bu türde yazılmış eser. İnsanın veya çevrenin karakterlerini, göreneklerini inceleyen, serüvenlerini anlatan, duygu ve tutkularını çözümleyen, kurmaca veya gerçek olaylara dayanan uzun edebî tür.
Eser : Soyut kavramlarda belirti. Yayın, kitap, yapıt. Emek sonucu ortaya konan ürün, yapıt. İz, işaret, im.
Geri : Bir şeyin sona kalan bölümü. Geçmiş, mazi. Aptal, anlayışsız. "Geri dön, geri git!" anlamında bir söz. Geriye doğru. Hayvanda boşaltım organının dışı. Arka, bir şeyin sonra gelen bölümü, art, alt taraf, ileri karşıtı. Benzerlerine ayak uydurup ilerleyememiş, gelişememiş. Eksik gösteren (saat). Son, sonuç. Araba üzerine gerilerek kenarları arabanın korkuluğuna tutturulan ve içine saman veya tahıl doldurulan büyük kıl çuval.
Alık : Sersem, budala, ebleh.
Bön : Budala, saf, avanak, ahmak.
Bir : Tek. Sayıların ilki. Ortaklaşa olan, birleşik, müşterek. Herhangi bir varlığı belirsiz olarak gösteren (sayı). Ancak, yalnız. Bu sayıyı gösteren 1 ve I rakamlarının adı. Eş, aynı, bir boyda. Sadece. Değer, önem bakımlarından birbirinden farksız, birbirine eşit, birbirine benzer. Beraber. Aynı, benzer. Bu sayı kadar olan. Bir kez.
Aşırı : Ötede, ötesinde. Gereğinden fazla, çok. Alışılan veya dayanılabilen dereceden çok daha fazla, taşkın. Gereğinden fazla olarak, çokça. Bir şeye gereğinden çok fazla bağlanan, önem veren, müfrit, ekstrem.
Diğer dillerde Budala anlamı nedir?
İngilizce'de Budala ne demek? : adj. fool, dullish, barren, chumpish, clownish, doltish, dreary, sappy, zany
n. fool, chucklehead, clod, jackass, juggins, noddy, noodle, prune, simple simon, soft, twit, zany
Fransızca'da Budala : godiche, inepte, niais/e, idiot/e, fat
Almanca'da Budala : n. Blödian, Esel, Idiot, Narr, Tor
adj. affig, albern, beknackt, blöd, dämlich, einfältig, geistesschwach, kindisch, unverständig
Rusça'da Budala : n. идол (M), олух (M), дурак (M), дурень (M), чурбан (M), балбес (M), тупица (MF), бестолочь (MF), глупец (M)
adj. глупый, имбецильный
Bu kısımda Budala nedir? Budala ne demek? gibi ya da benzeri soruları üye olmadan pratik bir biçimde hemen sorabilir, daha sonra kısaca Budala tanımı, açılımı, kelime anlamı hakkında ansiklopedik bilgi verebilir veya dilerseniz Budala hakkında sözler yazılar ile ingilizce veya almanca sözlük anlamı paylaşabilir, diğer web sitelerinden de birçok kaynaklar sunabilirsiniz. Spam veya çok kısa yazılan mesajlar yayınlanmayacaktır.