Dönü nedir, Dönü ne demek
Dönü; Atletizm, Güreş, Eskrim, Kimya, Edebiyat, Voleybol, Tenis, Masa Tenisi, İsim alanlarında kullanılan bir sözcüktür.
Güreş terimi olarak kelime anlamı:
Birinci gelecek güreşçiyi seçmek için, karşılaşmalarda, aynı kilodaki güreşçiler arasında, yenilenlerin elenmesini sağlamak üzere yapılan güreş dizisi.
Kimya'da terim anlamı:
Temel parçacıkların ya da çekirdeğin açısal devinim büyüklüğünü belirtmekte kullanılan ve yüklerin parçacık ekseni çevresinde dönmesine ilişkin bir nitelik.
Kimya'da terim anlamı:
[Bakınız: spin].
Edebi anlamı:
Birçok keseklerden meydana gelen bir koşuğun her keseğine denir.
Voleybol'daki terim anlamı:
Yarışma ve karşılaşmaların sayı, zaman ya da mesafelere göre tekrarlanan birimleri.
Tenis terimi olarak sözlük anlamı:
Yarışma ve karşılaşmaların sayı, zaman ya da mesafelere göre tekrarlanan birimleri.
Tenis terimi olarak sözlük anlamı:
Yarışma ve karşılaşmaların sayı, zaman ya da mesafelere göre tekrarlanan birimleri.
Dönü isminin anlamı, Dönü ne demek:
Tövbe. Dönü ismi; Türkçe kökenli olup bir Erkek ismidir.
Teknik terim anlamı:
Koşu yolunda, her bir dönüşe verilen ad. Genellikle 400 m. olur.
Bir üst duruma geçecek kılıçoyuncularının belli olması için , her basamakta yinelenen küme içi yarışmalarına katılan yarışmacıların yer aldıkları, eşit değerdeki kümelerden oluşan birlik.
Yarışlıkta yapılan yarışlarda, her bir dönüşe verilen ad.
Dönü ile ilgili Cümleler
- Bir dolap beygiri gibi dönüp dolaşarak ağaçları, çiçekleri sulardım.
- O bu şehre geri dönüyor.
- Dönüşünün üzerinden haftalar geçti.
- Dönüş bileti aldın mı?
- Dönüş çok rahattı.
- Dönüşü uzak olmayacak.
- Avrupa'da bir yıl kaldıktan sonra yarın Avustralya'ya dönüyor.
- Dönüşte kalemimi getirmeyi unutma.
- Şimdi dönüp geriye baktığımda ne görüyorum? Kimi insanlar hayatımızı bir karikatüre çevirmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
- Hepimiz senin geri dönüşünden ötürü gergindik.
- Boston'dan New York'a gidiş dönüş bir bilet istiyorum.
- Bugün ebeveynlerimin evlilik yıl dönümü.
- Aşkımemnu'da Firdevs Hanım'ı inanılmaz bir başarıyla ete kemiğe dönüştürmüş.
- Artık ok yaydan çıkmış sayılırdı, dönüşü olmayan bir yola girdikleri kesindi.
- Ofise geri dönünceye kadar bir şey yapamayız.
- Yirmi sene hep aynı renkler içinde dönüp dolaştık.
- Dönüşüm huzurlu, yavaş yavaş oldu.
- Gazetelerimizin geri dönüşümünü sağlamaya başladık.
Dönü ile ilgili Atasözü veya Deyim
dolap beygiri gibi dönüp durmak (veya dolaşmak) : dar bir çevrede hep aynı işi yapmak.
dönüp dolaşmak : uzun süre gezmek Mecaz anlamı arayış içinde olmak, her çareye başvurmak.
dönüp geriye bakmak : eskiyi hatırlamak, geçmişi gözden geçirmek.
dönüşü olmayan yola girmek : asla bırakılmayacak, vazgeçilmeyecek bir durumda olmak.
ete kemiğe dönüştürmek (veya büründürmek) : canlandırmak.
tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanıdır : bir kişi ne kadar farklı yerlerde yaşarsa yaşasın, ne kadar farklı işlerle uğraşırsa uğraşsın, bağlı bulunduğu çevreye veya işe dönmek zorunda kalır anlamında kullanılan bir söz.
u dönüşü yapmak : yüz seksen derecelik bir dönüş yapmak Mecaz anlamı önceden sahip olduğu bir düşünceden farklı bir düşünceyi savunmaya başlamak.
Dönü kısaca anlamı, tanımı
Alan koruyan dönüşüm : Tanım uzayındaki her bölgeyi, alanı bu bölgenin alanına eşit olan bir bölgeye dönüştüren dönüşüm
Alt dönüşül : Dönüşül değerler altındaki değerlere değgin olan.
Alt dönüşül tavlama : Dönüşül sıcaklıklar altında yapılan tavlama işlemi.
Alt dönüşüm sıcaklığı : Dı1 ve Ds1 sıcaklıklarının ortak adı.
Anjiyotensin dönüştürücü enzim : Büyük oranda akciğerlerde bulunan ve anjiyotensin Ii, güçlü damar büzücü etkiye sahip olan anjiyotensin IIye dönüştüren enzim.
Anjiyotensin dönüştürücü enzim baskılayıcısı : Anjiyotensin Ii, güçlü bir damar daraltıcı etkiye sahip madde olan anjiyotensin IIye dönüştüren enzimi engelleyen madde.
Arama dönüşü : Bir aramanın, bir öğenin yerini bulup bunun üzerinde birtakım karşılaştırmalar yapmaktan oluşan ve başka öğeler için yinelenen bölümü.
Artı geri dönülen durum : [Bakınız: geri dönülen durum].
Ayah dönümü : Gelinin, evlendikten onbeş gün sonra baba evine ilk gidişi adeti.
Ayak dönümü : Gelinin, evlendikten onbeş gün sonra baba evine ilk gidişi adeti.
Ayrık dönüşüm : Dönüşül soğutma hızına yakın hızlarla yapılan soğutmalarda, perlitli yapının içinde, yer yer martensitli bölgeler doğuracak biçimde oluşan dönüşüm.
Bessemer dönüştürücü : Bessemer işleminde kullanılan yumurta biçimli büyük bir imbik.
Birebir yapı dönüşümü : İki öbek arasında birebir benzeryapı dönüşümü.
Bölüm dönüşümü : [Bakınız: doğal benzeryapı dönüşümü].
Bu dönüş : Bu kere, bu sefer. Bu defa.
Cebir benzeryapı dönüşümü : E ile F bir K oyutu merinde birer cebir olmak üzere her her için T (x+y) = T (x) + T(y), T(ax) = T(x), T (x.y) = T (x). T(y) koşullarını sağlayan dönüşümü.
Cebirsel devrik dönüşüm : E, F doğrusal uzayları ve doğrusal dönüşümü verildiğinde her eşitliğini gerçekleyen doğrusal dönüşümü. u*.
Cebirsel eşyapı dönüşümü : Birebir-örten cebirsel benzeryapı dönüşümü, Anlamdaş. cebirsel eşlev.
Çekin dönüsü : Ilıncık ile önelcik çekincikleri dönülerinin yöneysel toplamından oluşan dönü.
Çekirdeksel dönüşüm : Uygun çekirdek tepkileşimleriyle bir öğenin öğeciklerini başka bir öğeninkilerine dönüştürme.
Çeyrek dönüş : Oyuncunun 45 derecelik açıyla seyirciden sahne yukarısına dönmesi.
Çıktı dönüştüreci : Eksicik borusu ile seslengi arasına bağlanan küçük dönüştüreç.
Çocuğa dönük eğitim : Çocuğun özellikle kitaplardan ve kuramsal derslerden bilgi edinerek yetişmesi yerine, gerçek ve kişisel yaşantılar kazanmasını öngören, bunun için de okul çalışmalarında öğrencinin kendi kendini yönetmesine, işbirliğine, kişisel girişim ve yaratıcılığa, liderliğe, program ve planlarda esnekliğe ağırlık veren eğitim.
Çocuğa dönük okul : Çocukların gerekseme, amaç ve ilgilerini göz önünde tutarak örgütlenmiş olan okul.
Çocuğa dönük program : Öğretim etkinliklerinin çocukların ilgi ve amaçlarına göre belirlenmesini; bu etkinlikleri, öğretmen ile öğrencilerin birlikte çalışarak seçmesini ve planlamasını; öğretim yöntemleri arasında en çok sorun çözme yönteminden yararlanılmasını öngören bir öğretim programı.
Danışıklı dönüşüklü : Danışıklı döğüş, gizli anlaşmaya dayanan hareket: Danışıklı dönüşüklü kavga çıkarıp herifi soydular.
Dikey dönüşüm : Uzaklıkları koruyan dönüşüm.
Dizimsel dönüştürme : Belli bir dizimsel türden olan deyimler kümesinden aynı kümeye kurulan işlemlenebilir izerge. Örnek: İndirgeme, tamindirgeme, yasal biçime dönüştürme, ikillik dönüştürmeleri.
Doğal benzeryapi dönüşümü : G öbeğinin bir H düzgen altöbeği için, olarak tanımlanan s benzeryapı dönüşümü, Anlamdaş. bölüm dönüşümü.
Doğrusal dönüşüm : [Bakınız: doğrusal gönderim, doğrusal işlev].
Doğrusal dönüşümler uzayı : E doğrusal uzayından F doğrusal uzayına tanımlı olan bütün doğrusal dönüşümlerin oluşturduğu kümenin, dönüşümlerin toplamı ve sayılla çarpma işlemleriyle donatıldığında elde edilen doğrusal uzay. Simgesi.
Doğrusal dönüşümün izi : V sonlu boyutlu bir vektör uzayı olmak üzere, A : V -> V doğrusal dönüşümüne, V 'nin bir F tabanına göre karşılık gelen matrisinin izi. Bu sayı F tabanının seçilişinden bağımsızdır.
Doğrusal eşyapı dönüşümü : İki doğrusal uzay arasında birebir-örten doğrusal dönüşüm, Anlamdaş. doğrusal eşlev. Bir X vektör uzayından Y vektör uzayına given bire bir ve örten doğrusal dönüşüm, doğrusal izomorfizm, lineer izomorfizm.
Dönü atlama : Karşılaşmalarda daha çok sayı kazanan bir güreşçi ya da takımın bir sonraki karşılaşmaya girme hakkını kazanması. Ad çekmelerde tek kalan güreşçinin bir sonraki dönüye güreşmeden geçmesi.
Dönü atlama yarışı : Bir ya da iki dolanım sonunda, en geride kalan koşucunun çıkarılarak, yarışı tek koşucu kalana dek sürdürmeyi koşullayan bir yarış türü.
Dönü denetçisi : 1500 m. ile daha uzun koşularda, yarışçıların dönülerini sayıp bildirmekle görevli yargıcı.
Dönü dizge geçişi : Özdecik erke düzeyleri arasında, toplam dönüsü değişik olan düzey dizgelerinin birinden diğerine geçişi (çoğunlukla S = 1 üçlülerinden S = 0 teklilerine).
Dönü nicem sayısı : Eksicik gibi temel taneciklerin bağıl nicem kuramına uymalarından doğan, kıvıl yükün tanecik ekseni çevresinde dönmesiyle ilgili sayılabilecek, ancak nicemde yalnızca birkaç değer alabilen değişken.
Dönü sayacı : Yarışlıkta, yollarda ya da kısa uzanımlı kapalı yarış yolunda yapılan dönü yarışlarında, yarışın bitmesine kaç dönü kaldığını bildiren sayaç.
Dönü yörünge etkileşimi : Kıvıl yükü, yanında dönüsü olan bir taneciğin deviniminden oluşan mıknatıs alan ile dönü mıknatıs ucayının etkileşimi.
Dönük : Dönmüş, çevrilmiş kimse. Yönelmiş. Su çevirisi. Cüzam hastalığı. Ayak altında ezilmekten meydana gelen yara. Hastalık sebebiyle renk sararması. Çirkin. Yaramaz. Huysuz, asıkyüzlü kişi. Sözüne güvenilmeyen, sözünde durmayan. Din değiştirmiş kimse, dönme. Tersine çevrilmiş. Eğri, eğrilmiş. Kılıksız, kıyafetsiz kimse.
Dönük kanatlı : İki sesteş sözcükten birini koşanın başına, öbürünü sonuna getirme sanatı. Ör. / Gül ruhun hecrile lal olmuş gönül ey gonce-fem / Gel bana ben ağlayım bülbül gibi sen bak da gül.
Dönükgöz : Şaşı.
Dönüklük : İrtica.
Dönükmek : Bir iş üzerinde çok uğraşmak, kendini işe canla başla vermek: Bu işi bitireyim diye dönüküp dururum.
Dönülebilir akreditif : Amir bankanın, dışsatıcının ad ve hesabına açtığı krediyi her an kendi isteğiyle iptal edebildiği bir akreditif türü. Bankaların garantisi bulunmadığından bu tip akreditif güvenli olmamakta, dışsatımcı için bir risk taşımakta ve dolayısıyla uygulamada ender kullanılmaktadır. karşılığı dönülemez akreditif.
Dönülemez akreditif : Amir banka ve akreditif amirinin (dışalımcı) onayı olmadan süresinden önce geriye alınması, bozulması ve iptali olanaklı olmayan akreditif türü. Bu tip akreditifte amir bankanın ödemesi güvence altında olmakla birlikte dışsatımcının ülkesindeki bildirimci bankanın ödemeyi yapması garanti değildir. karşılığı dönülebilir akreditif.
Dönüm ara : Bir oyun betiğinde dengenin bozulduğu an.
Dönümce : [Bakınız: dönemeç].
Dönümcül : Bir oluşumun yerini bir başkasına bıraktığı, bir değerin yeni bir değere dönüştüğü dönüm noktasına ilişkin olan.
Dönümcül oran : Likert ölçeğinde ölçek -değer ayrımının yanı sıra, sınarın ayırt edici özelliğini saptamak üzere yargısına başvurulanların ilk ve sonçeyreklik kesimlerinde, ilgili sınarın kullanılan yoğunluk ölçeğinin seçeneklerine göre gösterdiği dağılımı ölçüye vuran sayımsal ölçüm.
Dönümeç : Köşebaşı, yolun kıvrım yeri, viraj.
Dönümeşli : Eğri büğrü, dönemeçli.
Dönümlerce : Birçok dönüm.
Dönümlü : Diyarbakır şehrinde, merkez ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge.
Dönümlü değişen yıldız : Parlaklık değişimleri belirli zaman aralıklarında tekrarlanan yıldız.
Dönümsüz : Beceriksiz, sakar.
Dönürüş : Gelin alayı.
Dönüş ayağı : Dönüş sırasında yerden kesilmeyen ayak.
Dönüş çemberi : Bir aracın üzerinde dönebileceği en küçük çaplı çember.
Dönüş günü : Kitaplıktan ödünç alınan bir gerecin kitaplığa verilmesi gereken gün.
Dönüş günü kaydı : Kitaplıktan ödünç alınan gerecin geri getirilmesi gereken günü belirten ve gerece bu amaçla eklenen kâğıda basılan damga.
Dönüş hızı : Çeşitli varlıkların belirli bir süre içerisindeki yenileme yerine konma sayısı. Varlıkların böyle bir süre içindeki dönüş sayısı. Tekrar yerine konma oranı. Satışların öz kaynaklara oranı. Toplam satışlar aktarımı. Dönüşü, genel olarak dakika / devir olarak belirlenen döner anotlu tüpün anot açısal hızı.
Dönüş noktası : Bis cismin devinme sırasında 180° lik yön değiştirerek geri döndüğü nokta. Düzlemsel bir eğride aşaç noktası.
Dönüş süresi : Bir dönüş'ün gerçekleştiği süre. Bir bilgisayarın işlem hızını etkileyen, en küçük öğesel donanım işleminin yapılabileceği bilgisayar iş saat birimi.
Dönüşe : Gelin ve damadın anne ve babası, dünür.
Dönüşebilme : Dönüşebilmek işi.
Dönüşebilmek : Dönüşme imkânı veya olasılığı bulunmak.
Dönüşke : Matematik işler ya da işlevlerin belirli, ve eş bir işlem altında dönüştürülmüş biçimleri.
Dönüşler : Dansçının bir bacak üzerinde dönme hareketleri.
Dönüşlü denge : Araçta, yerde ve sınırlı dayanak yüzeyi üstünde dönüşleri de kapsayan yürüme.
Dönüşlü iyelik sıfatı : Bazı dillerde dönüşlü zamir yerine kullanılan iyelik sıfatı.
Dönüşlü kaydırma : [Bakınız: mantıksal kaydırma].
Dönüşsel ilişki : Halk kültürüyle egemen kat kültürü arasında varolduğu savunulan sürekli ilişki, bk. aydın kültürü.
Dönüştüreç : Bir dalgalı akınını erkesini değiştirmeden gerilimini değiştirmeye yarayan irkilimle çalışır aygıt.
Dönüştüreç bağlaşımı : Elektriksel erkeyi bir dönüştüreç aracılığıyla bir çevrimden ötekine aktarma.
Dönüştüreç ikincili : Dönüştürecin bir yüke bağlanmış ikincil akım sarımı; dönüştürecin güç çıktı sarımı.
Dönüştürgeç : Gelen elektrik akımını, istenilen gerilim ve yeğinliğe dönüştüren aygıt. Yinelimde bir değişiklik yapmaksızın, belirli bir gerilimdeki dalgalı akımı başka bir gerilime çeviren aygıt. (Akımı daha alçak ya da daha yüksek gerilime çevirdiğine göre gerilim düşürücü ya da gerilim yükseltici adını alır).
Dönüştürme faktörü : Bir birimle yapılmış bir ölçümü bir başka birime dönüştürmede kullanılan çarpan.
Dönüştürme kuralı : Çıkarım kuralı. Mantıksal dönüştürme kuralı.
Dönüştürme sayısı : Bol substratlı ortamda bir enzimin saniyede ürüne çevrilmesinde görev alan substrat molekülü sayısı.
Dönüştürülebilme : Dönüştürülebilmek işi.
Dönüştürülebilmek : Dönüştürülme imkânı veya olasılığı bulunmak.
Dönüşük : Babadan kalma olup kardeşler arasında sırayla ekilip biçilen ortak tarla. [Bakınız: çiftleşik ündeş].
Dönüşül : Bir faz özellik ya da yapı dönüşümünün etkilendiği değere ilişkin.
Dönüşül açı : Işıkta, iç tam yansımanın tümüyle gerçekleştiği en küçük geliş açısı.
Dönüşül basınç : Dönüşül sıcaklıktaki bir özdeğin doygun uçun basıncı. Özdeğin gaz evreden sıvı evreye dönüşebileceği en yüksek basınç.
Dönüşül bölge : (İstatistiksel sınamalar) Bir önsav sınamasında, sıfır ön savının geri çevrildiği bölge. İkinci tür yanılgıları en küçük yapan dönüşül bölge en iyi dönüşül bölge olarak adlandırılır, anlamdaş geri çevirme bölgesi.
Dönüşül bölge büyüklüğü : (İstatistiksel sınamalar) İstatistiksel bir önsav sınamasında dönüşül bölgenin olasılıksal ölçüsü, ay. bk. a (alfa) yanılgısı.
Dönüşül büyüklük : Bar çekirdeksel tepkileşimlikte, zincirleme tepkileşimi ayakta tutmak için gerekli yansıtıcı ve çekirdeksel özdek büyüklüğü. Dengeli bir çekirdeği oluşturabilecek en küçük cücüğün büyüklüğü.
Dönüşül çap : Sertleşebilirlik deneyinde, özeğinde, % 50 martensit ve % 50 perlit dönüşümü gerçekleşen çubuğun çapı.
Dönüşül değer : (İstatistiksel sınamalar) Örnekleme dağılımından bulunan ve verilen bir anlamlılık düzeyine karşılık gelen örneklemdeğer. Örneğin, = 0,05 eşitliğinde t'nin 0,05 anlamlılık düzeyindeki dönüşül değeridir.
Dönüşül erkil : Bir öğeciği uyarmak ya da üşerleştirmek için gerekli en küçük erkil.
Dönüşül hız : Dönen bir dingilin, dirik olarak kararsız duruma geldiği hız; bu hızda, dönmeden ileri gelen yinelenen sarsıntılar tedirgin edici kuvvetlerin ortaya çıkmasına yol açar.
Dönüşül kütle : Kendi kendine bir zincir tepkileşimi sürdürmeye yeterli ışımetkin özdek tutarı. Bölünür çekirdeklerin kendiliğinden zincirleme bölünme tepkimesine girebilmeleri için gerekli olan en küçük kütle.
Dönüşül nokta : Sıvı ve uçun evreleri arasındaki sınır çizgisinin yok olduğu, sıvının ve uçunun doğabilimsel özelliklerinin özdeşleştiği nokta. Gaz ve sıvı evrelerin yoğunluklarıyla öbür fiziksel özelliklerinin özdeş olduğu ve üzerinde sıvı evrenin bulunmadığı, her özdeğe özgü en düşük sıcaklık. Bir işlev için, türevin sıfıra eşit olduğu nokta, türevinin var olmadığı nokta ya da tanım bölgesinin sınır noktalarından biri.
Dönüşül oylum : Bir sıvının ya da bir uçunun bir gramının dönüşül sıcaklık ve basınç altında kapladığı oylum. Dönüşül basınç ve sıcaklıktaki gazın oylumu.
Dönüşül ödeneklik kuramı : Ödenekliğin denk olması genellikle kabul edilmekle birlikte olağanüstü ekonomik durumların oluşturduğu belirli ödenekler dışında ve üstünde harcama yapılmasını bu yönde alınacak birtakım önlemleri birlikte öngören kuram.
Dönüşül sıcaklık : Bir özdağın sıvı olarak bulunabileceği en yüksek sıcaklık, ya da bir uçunun daha yukarı sıcaklıkta hiçbir basınç etkisiyle sıvılaştırılamayacagı sıcaklık. Bir metalde iç dönüşümlerin oluştuğu sıcaklık. Mıknatıssal ördeklerin maknatıslığını yitirdiği sıcaklık. Gazların sıkıştırılarak sıvılaştırılamadığı en düşük sıcaklık. Bir kristal yapının ya da bir fazın, bir ötekine dönüştüğü sıcaklık.
Dönüşül soğuma : Ostenitleme işlemini izleyen ve perlit ya da beynit dönüşümüne uğramadan, martensit dönüşümünü gerçekleştiren soğuma işlemi.
Dönüşül soğuma hızı : Dönüşül soğumayı gerçekleştiren en düşük soğuma hızı.
Dönüşül sönüm : Denge konumu yöresindeki salınımların dönemsel niceliğini yitirecek ölçüde söndürülmesi.
Dönüşüm aralığı : Belli bir dönüşümün olabileceği iki sıcaklık arası.
Dönüşüm elektronu : Atom içinde oluşan bir dönüşüm sonucu, atom tarafından fırlatılan elektron.
Dönüşüm oranı : Bir dönüştürecin birincil ve ikincil sargılarının sarım sayıları oranı. Üretken bir maddeden, dönüşüm yoluyla üretilen fisil nüklid sayısının, tüketilen fisil nüklid sayısına oranı.
Dönüşüm süre sıcaklık çizgeleri : Çeliklerin eşısıl dönüşümlerini ve oluşan fazlarını, dönüşüm, süre ve sıcaklık değişkenlerine göre özetliyen çizge.
Dönüşüm yarı yaşamı : Işımetkin bir özdeğin çekirdeklerinin başka bir çekirdeğe dönüşerek tam yarıya düşmesi için geçen süre.
Dönüşümce : Acı veren duygu yüklü bir düşüncenin baskı sonucunda kötürümlük ya da duyum uyuşukluğu gibi bedensel belirtilere çevrildiği bir sinirce türü.
Dönüşümceli körlük : Örgensel nedenler olmadan, bilinçaltı karmaşa ve çatışmaların yarattığı görevsel bir körlük. (Ruhsal körlük görevsel körlük ile eşanlamlıdır.).
Dönüşümler grubu : Bir manifolda etki eden Lie grubu.
Dönüşümlü hücre zedelenmesi : Dejenerasyon.
Dönüşümsüz : Geriye döndürülemez, tersine çevrilemez, değiştirilemez, irreverzibl.
Dönüşümsüz koma : En az yirmi dört saat süren bilinç kaybı, çevreye ilgisizlik, reflekslerin, kendiliğinden solunumun ve kendiliğinden hareketin bulunmamasıyla ve elektroensefalogramın dümdüz olmasıyla belirgin koma, beyin ölümü.
Dönüşün : Dönünce: Dönüşün size de uğrayacağım.
Dönüşüverme : Dönüşüvermek işi.
Dönüşüvermek : Dönüşme imkânı veya olasılığı bulunmak.
Dönütmek : Uyum sağlamak, yakıştırmak.
Dönüverme : Dönüvermek işi.
Dönüvermek : Ansızın veya kısa sürede dönmek.
Dönüvümek : Dönüvermek: Ahmet söz verdiği halde dönüvüyor.
Duygu dönüşümü : (Ruh hekimliği) Ruhsal çatışmaların sonucu olarak kötürümlük, örgen uyuşması ve benzeri beden belirtilerinin gelişmesi.
Düşürücü dönüştüreç : Gerilimi, girdiden daha düşük değere düşüren dönüştüreç.
Eksen dönüşü : Dansçının ekseni çevresinde dönme hareketi.
Elektron dönü yankılaşım : Özgür köklerdeki ortaklanmamış elektronların bir mıknatıs alanında üzerilerine düşen kimi ışınımlardan erke soğurmaları.
En güçlü dönüşül bölge : (İstatistiksel sınamalar) Gücü en yüksek olan dönüşül bölge.
En iyi dönüşül bölge : [Bakınız: dönüşül bölge].
Erke dönüşümü : Erkenin bir durumdan bir başkasına, örneğin, elektrikselden ısıl erkeye dönüşümü. Çeşitli görünüm ve türlerdeki erkenin birbirine dönüşmesi olayı.
Eşısıl dönüşüm : Değişmez bir sıcaklıkta olan dönüşüm.
Eşölçer dönüşüm : İki ölçevli uzayın birisinden ötekine tanımlı olan ve uzunlukları koruyan dönüşüm, Anlamdaş. eşölçer.
Eşözdek dönüşümü : Bir eşözdeğin, başka bir eşözdeğe dönüşümü olayı, eşözdek değişimi diye de bilinir.
Eşyapı dönüşümü : Anlamdaş. eşyapı gönderimi, eşlev I.
Etkisiz geri dönülen durum : [Bakınız: geri dönülen durum].
Faz dönüşümü : Bir fazın başka bir faza dönüşümü, faz değişimi diye de bilinir.
Fisher dönüşümü : R ilişki katsayısının eşitliğine göre dönüşümü. Bu dönüşüm olağanlığa yaklaşımı sağlar.
Fonksiyonel dönüşüm : X ve Y fonksiyon uzayları olmak üzere, her bir L : X ->Y dönüşümü.
Geometrik dönüşümün ikili elemanı : Geometrik dönüşümün sonrasında kendine dönüşen nokta, doğru veya düzlem. Örneğin, homoteti merkezi ikili noktadır, simetri ekseni ikili doğrudur.
Geri dönülen durum : (Olasılık kuramı) j'ye ilk kez n zamanında geri dönüş olasılığı olmak üzere geri dönüş olasılığı için eşitliğini sağlayan j durumu. Geri dönüş için geçen zamanın beklenen değeri, olur. ise, j'ye artı geri dönülen durum; ise, etkisiz geri dönülen durum adı verilir. ise, j durumu geçiş durumudur.
Geri dönüş dönemi : (Zaman dizileri) Zaman dizisinde, dizinin saptanmış bir değere yeniden dönmesi için geçen zaman aralığı.
Geri dönüş formasyonları : Hisse senedi teknik analizinde kullanılan fiyat grafiklerinde, eğilimin geri döndüğünü gösteren şekil.
Geri dönüşlü kaynakça : Geçmiş bir döneme ait yazılarla ilgili kaynakça.
Geri dönüşümsüz : Geri dönüşümü olmayan.
Geriye dönük denetim : Uygulamada amaç edinilen olayın son sayışımından başlayıp başlangıç sayışımına kadar derinlemesine yapılan denetim.
Güç dönüştüreci : Genellikle bir demir sandık içine yerleştirilerek, güç aktarımı için kullanılan büyük bir dönüştüreç türü.
Güvenlik dönüş borusu : Kazan ile genleşme deposu arasına, üzerine vana konmadan döşenen güvenlik borularından biri.
Halka dönüklük : Halka dönük olma durumu.
Havada dönüş : Havada iken yapılan dönüş.
Helmert dönüşümü : Ortalamaları sıfır, değişkeleri 1 olan olasılıksal değişkenler olmak üzere,biçiminde verilen bir dik doğrusal dönüşüm.
Hermitsel devrik dönüşüm : H Hilbert uzayı üzerindeki A işleci için, olduğunda =
Isı dönüştürücü : Kaynar su ya da buhar yardımıyla sıcak su elde etmekte kullanılan aygıt.
Isıldirik dönüşüm : Sıcaklık değişimi ya da ısı verişiminin oluştuğu bir cisim ya da dizgenin halindeki değişme.
İç direnç dönüştürgeci : İç dirençleri birbirine uymayan elektronik aygıtları ya da dalgalık ile almaçları birbirine bağlarken araya takılan ve iç dirençleri birbirine uygun duruma geçiren aygıt.
İç dönüşüm : Elektronik olarak uyarılmış bir atomun temel hale dönme prosesi. Açığa çıkan enerji, içkabuktaki bir elektronun çıkmasında kullanılır. Oluşan iyon uyarılmış durumdadır ve X-ışını fotonu veya Auger elektronunu yayar. Bir atomun, uyarılmış çekirdeğindeki enerjinin serbest kalması sonucu, elektron yayınlaması.
İç özeşyapı dönüşümü : G öbeği ile bir öğesi için, G üzerinde olarak tanımlanan özeşyapı dönüşümü.
İçe dönük ünlemler : İnsanın iç dünyasındaki türlü duygu ve heyecanları dışarı vuran ünlemler. Bunlara duygu ünlemleri de denebilir. aa, ah, aman, vah vah, yazık, uhh, yaa, tövbe tövbe ve benzerleri Örnekler için bk. ünlem.
İçe dönüş : Cinsel içgüdü etkisi altında kendi kendine düşünmeyi sevme, sessiz çalışmalara yönelme, toplumsal ilişkilerden kaçma, çoğu kez de utangaçlık gibi belirtileri olan ruhsal durum. Dansçının, seyircinin bulunduğu yana doğru dönüşü.
İki evreli dönüşler : Her iki parmak ucuyla yapılan, bir dizi, hızlı, iki evreli dönüşler.
İspanya dönüsü : İspanya çifteker dönüsünün, çiftekerciler arasında yaygın olarak kullanılan öbür adı.
İşçi dönüşümü : [Bakınız: işten ayrılma oranı]. Bir işletmede belli bir süre içinde işi bırakanlarla bunların yerine alınanların sayısı.
İtalya dönüsü : Ünlü dönülerden biri olan İtalya çifteker dönüsünün, çiftekerciler arasında, yaygın olarak kullanılan kısa adı.
İzine dönüş : Araya başka bir cümlenin girmesiyle tamamlanmamış kalan bir sözün, daha sonra arkası getirilmek üzre, yeni bir şekilde ele alınması: siz isterseniz - pek ummam ya - arzunuz bu yolda olduğu takdirde... gibi.
Jülyen dönümü : Hz. İsa'nın doğum yılının ocak ayının birinci gününe 1721057 sayısı verilip, Greenwich'in gün ortası esas alınarak, geçen her günün bu sayıya, eklenmesi.
Karşıta dönüşme : (Freud) İçgüdülerin dolaysız amaçlarına götüren yolun kapalı olması yüzünden içgüdüsel amacı karşıtına dönüştürerek doygunluk sağlamaya yarayan savunma mekanizması.
Kavuşum dönümü : Bir gezegenin Güneş'le ar arda iki kez kavuşması arasındaki zaman süresi.
Kaygı dönüşümcesi : Belirgin görüntüsü kaygı olan dönüşümce.
Kaynak dönüştürgeci : Gelen elektrik akımını, kaynak işleminde uygulanacak biçimde dönüştüren araç.
Kısmi dönüşüm : Çok değişkenli fonksiyonun, bazı değişkenlerine uygulanan her hangi bir dönüşüm.
Konaç dönüşümü : Bir noktanın konaçlarını bir başka konaç dizgesindeki konaçlara götüren dönüşüm.
Kökiki dönüşümü : Poisson dağılımına uyan bir evrenden çekilen örneklem verilerinin değişkesini ortalamadan bağımsız yapmak için kullanılan bir değişken dönüşümü.
Köşe dönücülük : Köşe dönücü olma durumu, köşe dönmecilik.
Kuru dönüş borusu : İçi tamamıyle suyla dolu olmayan ve döşemde yoğuşmuş suyu kazana taşıyan boru.
Laplace dönüşümü : Diferansiyel eşitlikleri, normal cebir formuna değiştirmek için kullanılan teknik.
Ledebürit dönüşümü : Erimiş dökme demirden ledebürit oluşturan dönüşüm.
Logaritmik dönüşüm : Genelde, x değişkeninin yeni bir y değişkenine y=ln (x) formülü yardımıyla logaritmik olarak dönüştürülmesi.
Lorentz dönüşümü : Bağımsız değişkenlerin, dalga denklemini değiştirmeyen her bir dönüşümü.
Maliyete dönük fiyatlandırma : Perakendeci firmaların, belirli bir kâr hedefine ulaşmak amacıyla kabul edebilecekleri endüşük fiyat. [Bakınız: maliyet temelli fiyatlandırma].
Mantıksal dönüştürme kuralı : Eşdeğerlik kuralı.
Martensit dönüşümü : Martensit fazını doğuran kesmeli dönüşüm.
Normal dönüşüm : Oklidiyen veya unitar uzayın bir doğrusal dönüşümünün eşleniği L* olmak üzere LL* = L*L önermesini sağlayan L dönüşümü.
Öbeksel benzeryapı dönüşümü : İki öbek arasında benzeryapı dönüşümü, ay. bak, benzeryapı dönüşümü.
Öbeksisel benzeryapı dönüşümü : [Bakınız: benzeryapı dönüşümü].
Öğeciksel dönüşüm : Bir öğeciğin doğal ya da yapma yollarla başka bir öğeciğe dönüşmesi.
Öküz dönüşü : Yazıyı bir soldan sağa, bir sağdan sola olmak üzere her satırı ayrı yönde yazma yöntemine verilen ad.
Ölçek dönüştürümü : Ölçek katsayı değiştirilerek denklem üzerinde yapılan işlem.
Örgüsel benzeryapı dönüşümü : E, F örgüleri verildiğinde, her koşullarını gerçekleyen dönüşümü.
Öteleme dönüşümü : Düzlemde (uzayda) olarak tanımlanan ilgin dönüşüm.
Özbağlanımsal dönüşüm : (olasılıksal süreç, zaman dizileri).Bir özbağlanımsal sürecin yanılgı terimi özilişki içerdiğinde, değişkenlerin, özilişkisiz yanılgı terimli yeni değişkenlere dönüştürülmesi.
Özdeş dönüşüm : Bir kümeden kendisine giden ve her elemanı yine bu elemana dönüştüren fonksiyon.
Özdeşlik dönüşümü : [Bakınız: özdeşlik işlevi].
Özeşyapı dönüşümü : Öbek, dolam, oyut, doğrusal uzay, doğrusal cebir gibi cebirsel bir yapıdan kendisi üzerine tanımlanan ve söz konusu yapıyı koruyan birebir-örten dönüşüm.
Özyapı dönüşümü : E öbeksisi verildiğinde, E den E ye bir benzeryapı dönüşümü. Bir ulamı verildiğinde, bir nesnesi için Yapı (A,A) kümesi içindeki öğelerden her biri.
Parmak ucu dönüşü : Dansçının parmak ucunda dönmesi.
Perlit dönüşümü : Ostenitten perlit oluşturan dönüşüm.
Riesz benzeryapı dönüşümü : İki Riesz uzayının birisinden ötekine yapı benzerliği kuran doğrusal dönüşüm.
Saat dönüşü : Saat ibrelerinin dönme yönü.
Sağa dönüş : Dansçının tek bacağını destek yaparak sağa dönüşü.
Sayım dönüş hızı : Genel olarak yıllık süre içinde eldeki malların ya da araç ve gereçlerin yeniden yerine konma sayısı. Eldeki birikimlere ilişkin dönüş hızının, genellikle dönem içinde yapılan satışlar tümdeğerinin aynı süre içindeki birikim tümdeğeri ortalaması oranı.
Sığır dönümü : Akşam.
Sınırlı doğrusal dönüşüm : E ile F birer düzgeli uzay olmak üzere eküs koşulunu sağlayan doğrusal dönüşümü. E ile F birer yerel dışbükey uzay olmak üzere, E nin sınırlı kümelerini F nin sınırlı kümelerine gönderen doğrusal dönüşümü.
Sırasal eşyapı dönüşümü : İki tümel sıralı küme arasında sırakoruyan eşlev.
Sola dönüş : Dansçının tek bacağını destek yaparak sola dönmesi.
Sorunlara dönük program : Öğrenme etkinliklerinin günlük, önemli ve çocukların yaşantılarıyla ilgili sorunlar çevresinde düzenlenmesini ve buna uygun gereçler ile yöntemlerden yararlanılmasını öngören öğretim programı.
Sürekli doğrusal dönüşümler uzayı : E ile F ilingesel yöney uzayları için, E den F ye tanımlı tüm sürekli doğrusal dönüşümlerin oluşturduğu doğrusal uzay. L(E,F).
Sürekli soğuma dönüşümü : Ostenitlenmiş parçaların, havada soğutulmaları sırasında oluşan faz dönüşümü.
Tepkileşimlik dizgesinin dönüşül hali : Tepkileşimlikte soğurum ve saçılım yolu ile yiten sayıda ılıncığın yeniden üretildiği durum.
Ters dönüşüm : [Bakınız: ters işlev].
Ters laplace dönüşümü : F(s) işlevi için, F(t) nin Laplace dönüşümü f(s) ye eşit olacak biçimde F(t) işlevi.
Ters saat dönüşü : Saat ibrelerinin döndüğü yönün tersine olan dönme.
Tersüstel dönüşüm : (bağlanım çözümlemesi) Değişkenlerin tersüstleri alınarak yapılan dönüşüm.
Tümlev dönüşke : Matematiksel bir işlerin tümlev türünden görüngesi.
Türevsel eşyapı dönüşümü : [Bakınız: türevsel eşlev].
Ünimodüler dönüşüm : Sonlu boyutlu vektör uzayının, ünimodüler matrisli doğrusal dönüşümü.
Ürün dönüşüm eğrisi : Bağlantılı mal üreten bir işletmede, veri girdi düzeyi ile üretilebilecek mal bileşimlerinin geometrik yeri.
Ürün dönüşüm oranı : Bağlantılı mal üretiminde malların birinden bir birim daha fazla üretilebilmek için vazgeçilmesi gereken diğer mal miktarını gösteren, diğer bir deyişle ürün dönüşüm eğrisinin herhangi bir noktasındaki eğiminin eksiyle çarpımına eşit olan oran.
Üst dönüşüm sıcaklığı : Dı2 ve Ds2 sıcaklıklarının ortak adı.
Venöz dönüş : Toplardamarlardan kalbin sağ kulakçığına bir dakikada akan kan miktarı.
Wilson hilferty dönüşümü : Dağılımını olağan dağılıma yaklaştıran bir dönüşüm. Eğer X, v bağımsızlık sayısı ile dağılımlı ise, (X/v)değişkeninin dağılımı 1-2/9v ortalama ve 2/9v değişkesi ile olağan dağılıma yaklaşır.
Yansız dönüşül bolgs : (İstatistiksel sınamalar) İkinci tür yanılgı olasılığının birinci tür yanılgı olasılığından küçük olduğu bölge. ay. bk. A türü bölge, B türü bölge, C türü bölge, D türü bölge.
Yapı dönüşümü : A ulamı ile nesneleri için, Yapı (A,B) kümesinin öğelerinden her biri.
Yarım dönüş : Vücudun, ön ve yan yönlerin ortasına düşen bir doğrultuya yönelmesi.
Yaş dönüş borusu : İçi tamamen yoğuşma suyu ile dolu boru.
Yaşama dönük program : Amaçları ve konuları öğrencilerin istek, ilgi ve gereksinmelerine uygun olarak saptanıp düzenlenmiş olan öğretim programı.
Yem dönüşüm oranı : Birim canlı ağırlık kazancı için ne kadar yem tüketildiğini veya tüketilen yem miktarıyla kazanılan canlı ağırlık arasındaki oranı ifade eden bir değer, FCR. Yemden yararlanma oranı.
Yem dönüşümü : Yemden yararlanma oranı.
Yerel eşyapı dönüşümü : G,H ilingesel öbekleri için, G deki birim öğenin bir yöresinden H deki birim öğenin bir yöresi üzerine ilingesel ve öbeksel yapıları koruyan eşyapı dönüşümü.
Yükseltir dönüştüreç : Dalgalı akımın gücüne ilişmeden gerilimini yükselten aygıt.
Yüz dönük asılma : Yüzü araca dönük tutarak asılma.
Yüz dönük atlama : Yüz araca dönük olarak atlama.
Z dönüşümü : [Bakınız: Fisher dönüşümü].
Zaman dönüşümü : Ortalama zamandan yıldız zamanına geçme hesabı ve karşıtı. Genel olarak bir çeşit zamandan öbürüne geçme.
Zincir dönüşümü : Bir radyoaktif seride art arda radyoaktif dönüşümlere verilen isim.
Zonklama dönümü : Dönümlü olarak şişip büzülen değişen yıldızlarda art arda gelen iki şişme ya da büzülme arasındaki zaman farkı.
Ay dönümü : Ay başı.
Dışa dönük : Dışla ilişkisi olan. Çevresiyle iletişim kurmada güçlük çekmeyen, bulunduğu ortama kolayca uyum sağlayabilen, sosyal ilişkileri güçlü (kimse).
Dönülme : Dönülmek işi.
Dönülmek : Dönme işi yapılmak.
Dönüm : Dönme işi. Eni boyu kırkar mimar arşını olan alan ölçüsü. Gidip gelme ile yapılmış olan bir işin her seferi. 1000 m² 'lik bir alan ölçüsü. Tekrarlanan belli bir olayın tamamlanması ve yenisinin başlaması.
Dönüm noktası : Bir olayın yeni bir duruma geçme zamanı.
Dönümlük : Dönüm ölçüsünde olan. Dönüme yetecek ölçüde olan.
Dönüş : Dönme işi. Oyuncunun bir ayağını yerden kesmeden yaptığı dönme hareketi.
Dönüşlü : Dönüşü olan. Öznesi ile nesnesi bir olan, mutavaat.
Dönüşlü çatı : Çoğu kez -n-, bazen de -l- veya -ş- ekleriyle kurulan, fiildeki kavramın özneye döndüğünü bildiren çatı: Sevinmek (sev-in-mek), yorulmak (yor-ul-mak) gibi.
Dönüşlü fiil : Eylemin özneye dönüşmesini sağlamak için çoğu kez -n- bazen de -l- veya -ş- çatı ekleriyle kurulan fiil, mutavaat fiili: iyileşmek (iyi-leş-mek).
Dönüşlü zamir : Kişi kavramını pekiştiren "kendi" sözü.
Dönüşlülük : Dönüşlü olma durumu.
Dönüşme : Dönüşmek işi, tahavvül. Benzeşme.
Dönüşmek : Bir biçimden, bir durumdan başka bir biçime veya duruma geçmek, tahavvül etmek.
Dönüşsüz : Dönüşü olmayan.
Dönüşsüzlük : Dönüşsüz olma durumu.
Dönüştürme : Dönüştürmek işi, tahvil.
Dönüştürmek : Dönüşmesini sağlamak, tahvil etmek. Bir şekli, belli bir kurala göre, başka bir şekle çevirmek.
Dönüştürücü : Aynı frekansta fakat yoğunluğu, gerilimi genel olarak farklı olan bir veya birçok değişik akım dizgesini, değişik bir akım dizgesine dönüştüren elektromanyetik indükleçli duruk araç, trafo, transformatör.
Dönüştürülme : Dönüştürülmek işi.
Dönüştürülmek : Dönüştürme işine uğramak.
Dönüştürüm : Dönüştürme işi, tahvil.
Dönüşüm : Olduğundan başka bir biçime girme, başka bir durum alma, şekil değiştirme, tahavvül, inkılap, transformasyon. Görevinin değişikliğe uğraması yüzünden bir organda ortaya çıkan değişme. Bilinçaltına itilmiş bir duygu veya isteğin, karşıtı görünümünde veya başka bir biçimde bilince yükselmesi, transformasyon.
Dönüşümcü : Dönüşümcülük yanlısı, transformist.
Dönüşümcülük : Yaşayan türlerin yalın biçimlerden karmaşık biçimlere doğru gelişerek ortaya çıktığını -öne süren- öğreti, transformizm.
Dönüşümlü : Değişen, sıra ile olan. Değişerek, sıra ile.
Dönüt : Geri bildirim.
Geri dönüşüm : Atıkların yeniden değerlendirilmesi durumu.
Geri dönüşümlü : Geri dönüşümü olan.
Geriye dönüş : Roman, hikâye, sinema vb.nde geçmişteki bir olayı, gösterilen o anda yeniden verme.
Gidiş dönüş : Gitme ve geri gelme.
Gün dönümü : Gecelerin ve gündüzlerin uzamadan kısalmaya veya kısalmadan uzamaya döndükleri gün.
Halka dönük : Halk için olan.
İçe dönük : Çevresiyle iletişim kurmada güçlük çeken, içine kapalı, sosyal ilişkileri zayıf olan (kimse).
İçe dönüklük : İçe dönük olma durumu.
Kentsel dönüşüm : Kentin imar planına uymayan, ruhsatsız binaların yıkılıp, planlara uygun olarak toplu yerleşim alanlarının oluşturulması.
Kırlangıç dönümü : Ekim ayının ilk günleri.
Köşe dönücü : Çıkarını, en kısa zamanda sonuç alacak biçimde düşünen kimse, köşe dönmeci.
U dönüşü : Yüz seksen derecelik bir dönüş. Herhangi bir konuya ait düşüncelerini tamamen değiştirmiş olma durumu.
Yaş dönümü : Menopoz. Andropoz.
Yıl dönümü : Herhangi bir olayın üzerinden bir yıl geçtikten sonra yeni bir yılın başladığı gün, seneidevriye.
Yuvaya dönüş : Eski yerine, görevine veya aile ocağına dönüş.
Diğer dillerde Dönü anlamı nedir?
İngilizce'de Dönü ne demek ? : lap, tour, spin
Osmanlıca Dönü : tur, bent
Bu kısımda Dönü nedir? Dönü ne demek? gibi ya da benzeri soruları üye olmadan pratik bir biçimde hemen sorabilir, daha sonra kısaca Dönü tanımı, açılımı, kelime anlamı hakkında ansiklopedik bilgi verebilir veya dilerseniz Dönü hakkında sözler yazılar ile ingilizce veya almanca sözlük anlamı paylaşabilir, diğer web sitelerinden de birçok kaynaklar sunabilirsiniz. Spam veya çok kısa yazılan mesajlar yayınlanmayacaktır.