Deyişme nedir, Deyişme ne demek

Deyişme; Yazın alanında kullanılan bir kelimedir.

Yerel Türkçe'deki anlamı:

Konuşma.

Ağız kavgası, tartışma.

[Bakınız: deyişat, deyişât].

Tabaklıkta üçüncü harç işlemi.

Teknik terim anlamı:

Saz ozanlarının, yarışma niteliği taşımayan karşılıklı deyiş söylemeleri. Divan yazınının "müşaare" karşılığıdır.

Deyişme kısaca anlamı, tanımı

Deyi : Dil, söz, işaret, mimik vb. anlatım araçlarının bütünü, logos. Hristiyan felsefesinde Tanrı kelamını insanlara ulaştıran oğul, logos

Deyiş : Deme, söyleme işi. Semahla birlikte yalnızca bağlama eşliğinde ağır tempoda söylenen bir beste türü. Halk şiiri, halk türküsü. Bir kimsenin bir konuyla ilgili anlattıkları, ifade. Söyleme biçimi, anlatım biçimi, üslup.

Deyişmek : Saz şairleri karşılıklı türkü söylemek. Değişmek, karşılığı deişmek,denişmek.

Yarışmalı deyişme : Aşıkların karşılıklı olarak, sazla koşuk söyleşmeleri, koşuk yoluyla yarışmaları. (Aynı uyakta dörtlüklerle ya da bir bütün koşuk söylemekle sürdürülür ve yanıtlayamayan yenilmiş sayılır. Halkın ilgisini çok çeken bu tür yarışmada ödül de verilir.).

Ağız kavgası : Tartışma.

Divan yazını : Dili, konuları, işleniş bakımından Arap-Fars etkisi altında gelişmiş yazın ürünlerine verilen ad.

 

Karşılıklı : İki kişi veya iki topluluğun arasında geçen ve karşılaşılan harekete eş değer bir hareketle beliren, mütekabil. Birbirine karşı bulunan. Birbiriyle ilgili olarak. Birbirlerine karşı bir biçimde.

Tartışma : Birbirine karşıt düşünceleri karşılıklı savunma. Karşılıklı ağır sözler söyleyerek yapılmış olan çekişme, atışma, ağız dalaşı, dil dalaşı, dil kavgası, ağız kavgası, münakaşa. Bir sorun üzerine sözle veya yazılı olarak karşılıklı, bazen de sertçe savunma.

Karşılık : Bir davranışın karşı tarafta uyandırdığı, gerektirdiği başka davranış, mukabele. Bir iş için ayrılmış para, ödenek, tahsisat. Bir şey alınırken karşı tarafa verilen başka şey, bedel. Cevap, yanıt. Bir dildeki bir sözü başka bir dilde aynı anlamda karşılayan söz.

Tabaklık : Tabak koymaya yarayan ve üst üste birkaç kattan oluşan raf. Tabaklama, tabaklama işi, debagat.

Konuşma : Konuşmak işi. Görüşme, danışma, müzakere. Dinleyicilere bilim, sanat, edebiyat vb. konularda bilgi vermek için yapılmış olan söyleşi, konferans.

Yarışma : Yarışmak işi, müsabaka. Bilgi, yetenek, güzellik vb.nde üstünlüğünü göstermek için yarışmak işi, yarış, yarışım. Başkalarından üstün olmaya çalışma. Ticarette üstünlük kazanma çabası, rekabet.

Söyleme : Söylemek işi.

Ozanlar : Ağrı şehrinde, merkez ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Düzce kenti, merkez ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir bölge. Şanlıurfa şehrinde, Yardımcı bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

Tabaklı : Tabağı olan. Ankara ilinde, Haymana ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir bölge. Niğde şehri, Çiftehan nahiyesine bağlı bir yer. Samsun şehri, Kavak ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge.

 

Deyişat : Mâni, destan, ağıt, şiir, mısra, şarkı, türkü, gazel. Konuşma. Çekişme, ağız kavgası. Rivayet. Söz gelişi. [Bakınız: deyiş]. Şiir, söz, lâf (dedikodu, havadis).

Söylem : Söyleyiş, söyleniş, sesletim, telaffuz. Bir veya birçok cümleden oluşan, başı ve sonu olan bildiri, tez. Kalıplaşmış, klişeleşmiş söz, ifade.

Taşıma : Taşımak işi.

Üçüncü : Üç sayısının sıra sıfatı, sırada ikinciden sonra gelen.

Tartış : Tartma işi.

Diğer dillerde Deyişbilim anlamı nedir?

İngilizce'de Deyişbilim ne demek ? : phraseology