Duyarkat nedir, Duyarkat ne demek

Duyarkat; Sinema alanında kullanılan bir sözcüktür.

Sinema ve Televizyon dünyasındaki anlamı:

Film tabanı üzerinde yer alan, ışığa karşı duyarlı gümüş bromür ya da gümüş klorürlü kat. (Boş filmin duyarkatı alıcıda kullanıldığında ışık etkisiyle üzerinde gizli bir görüntü oluşur. Bu gizli görüntü, işlemeyle önce negatif, sonra pozitif bir görüntü verir. Böylelikle duyarkat, görüntü oluşturan temel gereçtir. Duyarkatların, gördükleri işlere göre birçok çeşidi vardır).

Bir mıknatıslı kuşak, mıknatıslı görüntü kuşağı ya da mıknatıslı film üzerine sıvanmış demir oksit katı. (Bu kat, ses aygıtı ya da mıknatıslı görüntü aygıtında kullanıldığında üzerine ses ya da resim imleri çıkar).

Duyarkat kısaca anlamı, tanımı

Duyar : Duygulu. Beden üzerinde uyarıldığında hızlı ve güçlü tepkilere yol açan

Duyarkat dışta : Filmin sarılmasında ya da alıcı, gösterici gibi aygıtlarda kullanılırken, duyarkatın makaranın göbeğine karşıt yöne dönük olması durumu.

Duyarkat sayısı : Aynı yapraktan çıkma duyarkatları göstermekte kullanılan sayı.

Duyarkat yüzü : Tabanın duyarkat sıvanmış, duyar yüzü. Taban yüzünün karşıtı.

Duyarkatlama : Bir duyarkatlama aygıtında taban üzerine duyarkatın sıvanması işi.

 

Duyarkatlama aygıtı : Taban üzerine duyarkatın düzgün biçimde sıvanmasını sağlayan aygıt.

Evrilir duyarkat : Alıcıda kullanılıp işleme sonunda doğrudan doğruya pozitife dönebilen yapıda duyarkat. (İşleme sonunda, konunun, doğadaki görünüşüne uygun resmini verir. Dolayısıyla alıcıda, açındırma aygıtında ve gösterimde hep aynı film kullanılır, arada negatif yer almaz. İşleme sırasında bu duyarkat önce negatife, sonra pozitife döner. Hem siyah-beyaz hem de renkli çeşitleri olan evrilir duyarkat, özellikle özenci sinemasındaki dar filmlere özgüdür).

Kızılaltı duyarkatı : Genellikle gün ışığında gece etkisi elde etmekte ya da örtülü film işleminde kullanılan, izgenin kızılaltı ışınımlarına çok duyar olan duyarkat çeşidi.

Negatif duyarkat : Negatif filmin duyarkatı.

Ortokromatik duyarkat : İzgenin mor ile sarı arasındaki bütün ışınımlarına duyarlık gösteren, bundan dolayı aşağı yukarı insan gözünün duyarlığına eş olan duyarkat çeşidi.

Ortopankromatik duyarkat : İzgenin bütün görünür ışığına karşı duyar olmakla birlikte, mavi ve yeşil bölgelerine aşırı, turuncu ve kırmızı bölgelerine çok az duyarlık gösteren duyarkat çeşidi.

Pankromatik duyarkat : İzgenin bütün görünür ışınımlarına duyarlığı olan duyarkat.

Pozitif duyarkat : Pozitif filmin duyarkatı.

Mıknatıslı görüntü aygıtı : Televizyon imi biçimindeki görüntüleri ve bunlarla ilgili sesleri mıknatıslı görüntü kuşağı üzerine saptayan aygıt. (Bu aygıt, yapısı ve dayandığı ilkeler yönünden bir ses aygıtını andırır. Bu aygıt, televizyon yayın merkezlerinde ya da dışarıda izlencelerin saptanıp hemen ya da ileride yayımlanmasında kullanıldığı gibi, evlerde de istenilen izlenceyi saptayıp izlemekte bir ses aygıtı kolaylığıyla kullanılabilmektedir. Mıknatıslı görüntü aygıtındaki kuşak, görüntü saptanır saptanmaz, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın izlenebilir. Bu kuşaklardaki görüntüler ve sesler silinebilir; silinen kuşak yeniden kullanılabilir; eşlemleri çıkarılabilir; bu kuşaklardan filmlere, filmlerden bu kuşaklara aktarma yapılabilir). Aynı aygıtın hem saptamayı hem de okumayı gerçekleştiren çeşidi.

 

Mıknatıslı görüntü kuşağı : Mıknatıslı görüntü saptamakta kullanılan, üzeri demir oksit tozuyla örtülü polivinilklorit tabanlı, 25 mm ya da 50 mm eninde, kenarlarında ses yolu da bulunan kuşak.

Mıknatıslı görüntü : Mıknatıslı görüntü kuşağının yayına verilmesi komutu.

Mıknatıslı kuşak : Genellikle 600", 1200" ya da 2400" uzunluğunda, 1 / 2" genişliğinde mıknatıslı bir kuşaktan oluşan veri saklama ortamı. Üzeri mıknatıslı katla örtülü, ses ya da görüntü saptamaya yarayan kuşak.

Mıknatıslı film : Üzeri demir oksitle örtülü, seslendirmede sesin ve görüntünün eşlemeli fakat ayrı ayrı saptanmasında kullanılan 35 mm, 17,5 mm, 16 mm, 8 mm eninde delikli film. Optik film karşıtı.

Görüntü kuşağı : Yalnız görüntü taşıyan kuşak. Sesli filmde, kuşağın sese karşılık görüntü bölümünü belirten terim.

Gizli görüntü : Işınım soğrulması sonucu, bir röntgen filmi emülsiyonunda oluşan fiziksel ve kimyasal değişim. Alıcıda kullanılan bir duyarkatta ışığın etkisiyle oluşan, fakat gözle görünmesi olanağı bulunmayan, ancak duyarkatın işlemelikte kimyasal işlemlerden geçmesi sonunda görülebilir duruma geçen resim.

Diğer dillerde Duyarkat anlamı nedir?

İngilizce'de Duyarkat ne demek ? : emulsion