Entero nedir, Entero ne demek

Teknik terim anlamı:

Bağırsak, iç organ, bağır.

Entero kısaca anlamı, tanımı

Ente : Yenge. Topraktan yapılmış sapsız çömlek

Enter : Bir çeşit maymun. Elbise. Elbise, entari.

Buğdaya duyarlı enteropati : İrlanda seter ırkı av köpeklerinde glutene karşı aşırı duyarlılıktan kaynaklanan, ishal, gelişme geriliği ve lenfositik-plazmasitik bağırsak yangısıyla belirgin hastalık, buğday enteropatisi, gluten duyarlılığı, gluten alerjisi, glutene duyarlı enteropati, gluten enteropatisi. Birçok yönleriyle insanlardaki çölyak hastalığına benzer.

Enterobacter : Gram negatif, fakültatif anaerop, Enterobacteriaceae ailesinden hareketli çomak biçimli bir bakteri cinsi. Gram negatif, Enterobacteriaceae ailesinden, isteğe bağlı anaerobik, fermentatif, hareketli, çubuk biçiminde bakteri.

Enterobacter aerogenes : Doğada yaygın olarak bulunan, laktozu fermente ederek gaz oluşturan çubuk biçiminde, Gram negatif bakteri.

Enterobacteriaceae : Enterik gram negatif, fakültatif anaerop, insan ve hayvanların bağırsak florasında bulunan, Escherichia, Shigella, Salmonella, Enterobacter, Klebsiella, Serratia, Proteus, Providencia, Yersinia, Citrobacter cinsi bakterileri kapsayan çomak biçimli bir bakteri ailesi.

Enterobius : Oxyuridae ailesinde bulunan, Enterobius vermicularis’i içeren bağırsak nematodlarının bir cinsi.

 

Enterobius vermicularis : İğne solucanı.

Enterobiyozis : Enterobius cinsi nematodların özellikle Enterobius vermicularis’in neden olduğu enfeksiyon, oksyurozis.

Enterocytozoon : Microsporida takımında bulunan protozoa cinsi.

Enterocytozoon bieneusi : Bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların enterositlerinde bulunan ve ishale neden olan protozoon türü.

Enteroendokrin hücreler : Sindirim kanalının mukozasında değişik peptidler üreten çeşitli enteroendokrin hücre tipleri. APUD veya DNES adı verilen diffuz nöroendokrin sistemine ait hücrelerin tümüne verilen addır.

Enterogastrik refleks : Mide içeriğinin duodenuma girmesi sonucu duodenumdan çıkan impulsların merkezlere ulaşması ve vagus yoluyla mide hareketlerinin durdurulmasıyla sonuçlanan refleks.

Enterogastritis : Gastroenteritis.

Enterohemorajik escherichia coli : Çeşitli sitotoksinler salgılayarak bağırsakta sıvı salınımını artıran bir Escherichia coli türü, O 157:H7, EHEC.

Enterohepatik dolaşım : Safra tuzları ve diğer maddelerin yinelenen döngüyle karaciğerden atılması, bunların daha sonra bağırsak mukozasından geçerek tekrar karaciğer hücreleri tarafından alınması ve tekrar bağırsağa atılması.

Enterohepatik döngü : Karaciğer lobülleri içindeki sinüzoidlerden geçerken karaciğer hücreleri tarafından kısmen yakalanan ilaç moleküllerinin genellikle metabolize edildikten sonra, safra içine verilmesi ve buradan ince bağırsağa gelen ilaç moleküllerinin yeniden emilerek bir daha karaciğere gelmesi biçiminde, ince bağırsakla karaciğer arasında devam eden ilaç döngüsü.

 

Enterohepatitis : Karaciğer ve bağırsağın birlikte yangısı. Karabaş hastalığı.

Enteroinvaziv escherichia coli : Citotoksin ve enteretoksin salgılayan, bağırsak epitel hücrelerine bağlanarak ve içine girerek ishale neden olan bir Escherichia coli türü, EIEC.

Enterokarans : Rasyonda yeterli miktarda vitamin var olmasına karşın, emilmede ortaya çıkan bozukluk sonucu meydana gelen vitamin eksikliği problemi.

Enterokinaz : Bağırsak suyunda bulunan ve tripsinojeni tripsine çeviren enzim. Bağırsak suyunda bulunan ve tripsini tripsojene çeviren enzim. Bağırsak suyunda bulunan ve tripsinogeni tripsine çeviren bir enzim.

Enterokok : Gram pozitif, fakültatif anaerob, diplokok veya zincir biçiminde insan ve hayvanların bağırsak florasında bulunan kok cinsi. Gram pozitif, fakültatif anaerop, diplokok veya zincir biçiminde bulunan yuvarlak biçimli bir bakteri cinsi.

Enterokokkozis : Kanatlılarda, enterokok türü bakterilerin neden olduğu, septisemi veya eklem, kalp kesesi, kalp kasının nekrozuyla belirgin kronik seyirli hastalık.

Enterokolitis : İnce bağırsaklarla birlikte kolonun yangısı. Evcil hayvanlarda Yersinia, Escherchia coli, renksiz algler ve Salmonella gibi etkenlerce oluşturulan sistemik enfeksiyonlara bağlı olarak biçimlenir.

Enterokromafin hücreler : Vücutta serotonin ve prostoglandinler gibi bir kısım otokoitleri üreterek depolayan mide-bağırsak mukozası hücrelerinin bir tipi.

Enterokutanöz fistül : Bağırsak kanalıyla deri arasında bağlantılı normal dışı kanal veya geçiş.

Enterolit : Bağırsak taşı.

Enteromikozis : Mantarlardan ileri gelen bağırsak yangısı.

Enteromiyazis : Sinek larvalarının bağırsaklarda bulunması.

Enteromonadina : Zoomastigophorea sınıfında, Diplomonadida takımında bulunan, 1-4 kamçı içeren bir karyomastigonta sahip, Enteromonas cinsini içeren parazitik protozoa alt takımı.

Enteromonas : Diplomonadida takımında, Enteromonadina alt takımında bulunan bir tanesi posteriyöre yönelen dört adet kamçıya sahip bağırsaklara yerleşen parazitik protozoa cinsi.

Enteron : Bağırsak.

Enteropati : Bağırsağın herhangi bir hastalığı veya bozukluğu. Bağırsakta herhangi bir patolojik değişim olmaksızın ve şiddetli ishalle seyreden hastalıkları da içerisine alır.

Enteropatojenik : Bağırsakta hastalık yapan anlamında olup çoğunlukla EPEC için kullanılan bir deyim.

Enteropatojenik escherichia coli : İnsanlarda mide ve bağırsaklarda yangıya neden olan Escherichia coli’ nin bilinen 4 grubundan biri, EPEC.

Enteropatojenik kolibasillozis : Escherchia coli’nin insan ve hayvanların bağırsaklarına yapışarak koloni oluşturmasıyla belirgin hastalık.

Enteroraji : Bağırsak kanaması.

Enterorekzis : Bağırsak yırtığı.

Enterosit : İnce bağırsak mukozasının epitelinde bulunan emme hücreleri.

Enterositomi : Karın duvarıyla bağırsak arasında geçit oluşturma.

Enterosöl : Deuterostomia' da embriyonik sindirim sisteminden meydana gelen cep şeklindeki peş peşe sölom keseleri. Deuterstomia’da embriyonik sindirim sisteminden meydana gelen cep biçimindeki sölom keseleri.

Enterosöl sölom : Sindirim sisteminden meydana gelen, cep biçimindeki vücut boşlukları.

Enterospazm : Bağırsak spazmı.

Enterostazis : Bağırsak stazı.

Enterotoksemi : Clostridium perfringens'in değişik tipleri tarafından oluşturulan, koyun, kuzu, buzağı ve diğer hayvanlarda toksemiyle belirgin ve ani ölümlerle sonuçlanan enfeksiyonlar, hlk. ağulanma.

Enterotoksijenik : Enterotoksin oluşturan.

Enterotoksijenik kolibasillozis : Bağırsaklarda çoğalarak enterotoksin oluşturan Escherchia coli türlerinin neden olduğu enfeksiyon. Buzağı, kuzu ve domuz yavrularıyla insanlarda ishalin en önemli nedenlerinden birisidir.

Enterotoksin : Bazı bakteriler tarafından meydana getirilen ve bağırsakta etki yapan zehir. Bağırsaklarda yerleşen kimi bakteriler tarafından salgılanan, bir çeşit ekzotoksin. Yerel etki sonucu ishale neden olur.

Enterotom : Bağırsak makası.

Enterotüp : Enterobakterilerin biyokimyasal testlerle ayırıcı identifikasyonu için kullanılan ticari bir sistem.

Enterovirüsler : Picornaviridae ailesinden yer alan ve pek çok canlı türünde ishallere yol açan virüsleri bulunduran virüs cinsi.

Gluten enteropatisi : Buğdaya duyarlı enteropati.

Glutene duyarlı enteropati : Buğdaya duyarlı enteropati.

Hemorajik enterotoksemi : Kanamalı enterotoksemi.

Kanamalı enterotoksemi : Clostridium perfiringes tip C’nin erişkin koyunlarda, keçilerde, tay, kuzu ve domuz eniklerinde oluşturduğu, karın ağrısı, çırpınma, karın boşluğunda fazla miktarda berrak, solgun sarı renkte, hava temasında pıhtılaşan bir sıvı kitlesi, karın zarı yangısı, akciğer ödemi, ince bağırsaklarda kanama ve ülserlerle belirgin akut seyirli, oldukça ölümcül enterotoksemik hastalık, Romney Marsh hastalığı, çarpma hastalığı, struk, hemorajik enterotoksemi.

Klasik enterotoksemi : Clostridium perfringes tip D’nin koyunlarda oluşturduğu hastalık.

Koliform enterotoksemisi : Escherchia coli’nin uygun serotipiyle meydana gelen bağırsak yangısını takiben; vücut sıcaklığının düşmesi, kalp atımında düzensizlik, şuur kaybı ve mukozaların solgunluğu gibi klinik bulgularla belirgin, buzağılarda görülen bir hastalık, Escherchia coli enterotoksemisi.

Mukoid enteropati : Sütten yeni kesilmiş ve genç tavşanların, nedeni bilinmeyen, fazla miktarda mukus içeren bir ishal, karın şişkinliği, kör bağırsakta içerik sertleşmesi, kabızlık, vücut sıcaklığında düşme ve fiziksel çöküntüyle belirgin bağırsak hastalığı.

Protein kayıplı enteropati : Plazma proteinlerinin bağırsaklardan atılmasına neden olan, konjestif kalp yetmezliği, lenfangiektazi, mide-bağırsak ülserleri ve lenf damarı bozuklukları gibi sistemik ve bağırsak bozukluklarının tümünü içeren bir grup hastalık.

Prototekal enterokolitis : Köpeklerde kanlı ishal ve ağırlık kaybıyla belirgin renksiz algler tarafından oluşturulan kanamalı ve ülserli kolon yangısı. İskoç Çoban Köpeklerinde diğer ırklara göre daha yaygındır.

Üremeli kanamalı enteropati : Genç domuzların akut veya perakut seyirli anemi, kanlı ishal, ateş ve bağırsaklarda adenomatöz üremelerle ve kanamalarla belirgin hastalığı. Bağırsaklardan Campylobacter hyointestinalis izole edilmekle birlikte, kesin nedeni bilinmemektedir.

Yersinia enterocolitica : <İ>Ağız yoluyla alındığında insanlarda bağırsak enfeksiyonuna ve sepsise yol açan psikrotrof bir bakteri.

Diğer dillerde Entero anlamı nedir?

İngilizce'de Entero ne demek ? : entero