Etli ekmek nedir, Etli ekmek ne demek

Etli ekmek hakkında bilgiler

Etliekmek, Konya ve Sivas'ın en meşhur yemeklerinden biridir.

Etli ekmeğin malzemeleri: kuzu eti, soğan, domates ve biberdir. Koyun eti kıyma makinasında çekilerek de yapılır. Aslında en ideali etin maksimum en küçük bir şekilde elde kuşbaşı doğranması daha da lezzet katmaktadır Soğan, domates ve biber bıçak ile ince bir şekilde doğranır. Kıyma ile hazırlanan karışım iyice karıştırılır. Hazırlanan etli ekmek içeriği odun fırınına götürülür. Fırıncı eli ile uzunlamasına açtığı hamura bu karışımdan bir avuç kadar koyar ve hamurun üzerine yayar. Hamuru ideal uzunluk olan 90 cm kadar eliyle sündürür. Fırın küreğinin üzerine konur ve fırına sürülür. Bir süre piştikten sonra, pişmeyen yönü çevrilir. Pişme işlemi bitince fırından çıkarılır. Bıçak yardımıyla dilimlere ayrılırak servis yapılır. Etli ekmek, salata, ayran birlikte tüketilebilir.

Konya'nın ilçe ve köylerinde düğün, mevlid ve sünnet törenlerinde misafirlere etli ekmek ikram edilir. Yapımında esmer un kullanıldığı ve esmer un genel olarak en fazla kullanıldığı için, Konya'da aldığınız tadı başka bir yerde almanız pek mümkün değildir. Pide ile karıştırılmaması, ve pide olarak adlandırılmaması gerekir, nitekim pideden çok farklı bir yiyecek türüdür.

 

Etli ekmek anlamı, tanımı:

Etli : Eti çok olan. İçinde et bulunan. Dolgun, kalın. Yenecek kısmı çok olan (meyve).

Pide : Mayalı hamurdan yapılan, isteğe göre üzerine yumurta, kıyma, peynir, pastırma vb. konarak pişirilen, ince, yayvan yiyecek.

Ekmek : Yemek, aş. Birini uydurma bir sebeple bırakıp gitmek, savuşmak, atlatmak. İnsanı geçindirecek iş, kazanç. Serpmek. Bir şeyin başlamasına yol açacak sebepleri hazırlamak. Tahıl unundan yapılmış hamurun fırında, sacda veya tandırda pişirilmesiyle yapılmış olan yiyecek, nan, nanıaziz. Parayı boşuna harcamak, ziyan etmek. Toprağı ekip biçmek için kullanmak. Yarışta geçmek. Bir bitkiyi üretmek için toprağa tohum atmak veya gömmek.

Konya : Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

Sivas : Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

Meşhur : Ünlü, tanınmış, herkesçe bilinen, angın (kimse).

Yemek : Birine alacağını vermemek, ödememek. Batmak, çizmek, kaşındırmak, dalamak. Kandırmak. Harcanmak, kullanılmak, sarf edilmek. Yasal yoldan cezalandırılmak. Hoşa gitmeyen kötü bir duruma uğramak, tutulmak. Isırmak. Aşındırmak, kemirmek, oymak, delmek. Sürekli üzmek, tedirgin etmek. Hakkı olmayan ve kendisine yasak edilmiş bulunan bir şeyi kabul etmek. Ağızda çiğneyerek yutmak. Konuklara yiyecek verilerek yapılmış olan ağırlama. Başkasının parasını harcamak. Yemek yeme, karın doyurma işi. Gücünü kırmak, perişan etmek, mahvetmek. Günün belli saatlerinde yenilen besin. Harcamak, tüketmek, bitirmek. Yenmek için pişirilip hazırlanmış yiyecek, aş, taam, ekmek.

 

Malzeme : Bir eserin hazırlanmasında yararlanılan bilgi ve kaynakların tamamı. Gereç.

Kuzu : Bir meyve ve sebzeye bitişik olan küçük meyve veya sebze. Koyun yavrusu. Deneyimsiz, toy kimse.

Soğan : Zambakgillerden, yemeklere tat vermek için yumrusu ve yeşil yaprakları kullanılan güzel kokulu bitki (Allium cepa). Çiğdem, lale, zambak, sarımsak vb. bitkilerin toprak altındaki yumru kökü.

Etli pide : Genellikle kıyma ve sebze ile hazırlanan iç malzemesinin ince açılmış hamur üzerine yayılarak fırında pişirilmesi ile yapılmış olan pide.