Fungi nedir, Fungi ne demek

Fungi; Biyoloji alanında kullanılan bir kelimedir.

Biyoloji'deki anlamı:

Tek hücreli mantarlar ve bira mayalarını içine alan modern sınıflandırmanın üçüncü âlemi.

Teknik terim anlamı:

Tek hücreli mantarları ve bira mayalarını içine alan modern sınıflandırmanın üçüncü âlemi.

Fungi hakkında bilgiler

Mantarlar (Latince: fungus mantar, fungi mantarlar), çok hücreli ve tek hücreli olabilen ökaryotik canlıları kapsayan bir canlılar âlemi ve şapkalı mantarların tümüne halk arasında verilen genel addır. Halk arasında kav mantarı, küf mantarı, maya mantarı, mildiyö mantarı, pas mantarı, puf mantarı, rastık mantarı, şapkalı mantar gibi çeşitli isimlerle anılan bütün mantarlar, mantarlar âlemi içerisinde incelenirler. Dünya'nın her yerinde bulunurlar. Fazla nemli yerlerde daha çokturlar. Yeryüzünde 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu düşünülmekte ise de günümüzde sadece 69.000 kadar türü tanımlanmıştır. Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu yüzden mantarlar üretici değil, ayrıştırıcıdırlar. Mantarlarla ilgili sistematik çalışmalar 250 yıllık bir geçmişe dayansa da bazılarının özellikleri yüzyıllardır bilinmektedir. Bira üretiminde, ekmek hamurunun kabartılmasında, şarap yapımında insanlık tarihinde hep kullanılmışlardır. Meksika ve Guatemala halkları bazı halüsinojenik mantarları dinî ve mitolojik törenlerde kullanmışlardır. Yine bazı mantarlar Kuzey Amerika yerlileri ve Çinliler tarafından tıbbî amaçla kullanılmışlardır. Şapkalı mantarların ilk olarak Proterozoik Devir’de (4 milyar – 570 milyon yıl önce) ortaya çıktıkları düşünülüyor. İnsanların şapkalı mantarları kullanımıysa Paleolitik Devir'e (yontma taş devrine) kadar uzanır. Tarihsel kayıtlar, şapkalı mantarların pek de iyi niyetleri olmayan amaçlar için kullanıldıklarını ortaya koymaktadır. II. Claudius ve Papa VII. Clement’in düşmanları tarafından zehirli bir mantar türü olan Amanita’yla zehirlendiği yazılmıştır. Bir efsaneye göre de Buddha, bir köylünün ona sunduğu toprak altında yetişen bir mantarı yediği için ölmüştür.

 

Fungi tanımı, anlamı

Fungi imperfekti : Eşeyli üreme evresi olmayan, yalnızca eşeysiz, sporlarla üreyen mantar

Fungisit : Mantarları ve onların sporlarını öldürme özelliği taşıyan madde. Mantarları öldüren.

Papilla fungiformis : Dilin ön yarımında papilla filiformisler arasında, tatla ilgili dokunum ve ısı duyularının alınmasından sorumlu, mantar biçimindeki papilla, mantarsı papilla. Bu papillada kalikuli gustatorii adı verilen tat tomurcukları genellikle papillanın ağız boşluğuna bakan kubbe biçimindeki kısmında yer alırlar.

Tek hücreli mantar : Maya.

Yontma taş devri : Tarihten önceki zamanların en eski devri, Yontma Taş Çağı.

 

Sınıflandırma : Sınıflandırmak işi.

Kullanılmış : Az veya çok bir zaman için başkasının malı olmuş, yeni olmayan, müstamel.

Tek hücreli : Bir hücreli.

Ayrıştırıcı : Bir tümceyi, dilin biçimbilgisi, sözdizimi, gerekirse anlambilgisi kurallarına göre, basamak basamak işlevsel öğelerine ayırmak amacını güden bir algoritma ya da bilgisayar izlencesi.

Toprak altı : Toprağın içi.

Pas mantarı : Pas mantarıgillerden, buğdaygillerde ve baklagillerde pas hastalığına sebep olan mantar (Uromyces).

Kav mantarı : Bazitli mantarlardan, ağaçların gövdesinde veya dallarında yetişen ve kurusu kav olarak kullanılan bitki (Fomes fomentarius).

Çok hücreli : Yapısında birden çok hücre bulunan (hayvan veya bitki).

Paleolitik : Yontma taşların kullanıldığı Eski Taş Devri.

Düşünülmek : Düşünme işine konu olmak.

Sistematik : Sistemli.

Taş devri : İnsanın ortaya çıkışı ve taştan araçlar yapmasından başlayarak kalkolitiğin sonuna kadar geçen tarih öncesi dönem.

İyi niyet : Herhangi bir kimse veya konuda hiçbir kötü düşünce beslememe, hüsnüniyet.

Mantarlar : Sap, yaprak, çiçek vb. organlar yerine dallı veya düz iplikler görünüşünde emeçlerden oluşan, klorofilsiz, çiçeksiz, ilkel canlılar.

Mitolojik : Mitoloji ile ilgili, mitolojiye ait.

Diğer dillerde Fungemi anlamı nedir?

İngilizce'de Fungemi ne demek ? : fungemia