Köy nedir, Köy ne demek
Köy; Coğrafya, Halk Bilimi, Şehir alanlarında kullanılan bir kelimedir. Dil bilgisi yönünden Türkçe'de isim olarak kullanılır.
- Yönetim durumu, toplumsal ve ekonomik özellikleri veya nüfus yoğunluğu yönünden şehirden ayırt edilen, genellikle tarımsal alanda çalışılan, konutları ve öteki yapıları bu hayata uygun yerleşim birimi, köylük yer, köy yeri
- Köy halkı.
Yerel Türkçe'deki anlamı:
Köy (bk. kü, küv, küy).
Coğrafya'daki terim anlamı:
Belli bir adı, okul, cami, muhtarlık ve benzerleri toplumsal ve dinsel kuruluşları, komşu köyden ayrıldığı sınırları, tarla, otlak ve korusu bulunan, halkının yaşamı aşağı yukarı tümüyle toprağa bağlı olan yerleşim biçimi.
Sosyoloji'deki terim anlamı:
Birbirleriyle akraba olan ya da olmayan birden çok ailenin bir araya gelerek tarım yapmaya ya da hayvan yetiştirmeye elverişli yerey parçasının bir köşesinde kurdukları, alan ve sokaklar çevresinde toplanan küçük ya da büyük, dağınık ya da toplu yapılarla, bunların eklentilerinden oluşan evrensel ve geleneksel yerleşme yeri. bk. köylü, köy topluluğu, akraba.
Teknik terim anlamı:
Yönetim durumu, toplumsal ve ekonomik özellikleri ya da nüfus yoğunluğu yönünden kentten ayırt edilen, genellikle tarımsal uğraşıda bulunmak gibi işlevlerle ayrımlaşan ve belirlenen, konutları ve öteki yapıları bu yaşamı yansıtan yerleşme birimi.
Köz, kor; yanık, yanma; azap, ıztırap.
Köy ile ilgili Cümleler
- Kırkılan bu yünler köy halkının çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
- Arazi bir köy oldu.
- Bu köy İsveç kralına aittir.
- Köy hayatı şehir hayatından daha sağlıklıdır.
- Vatanseverlik, doğduğu yeri, evini, köyünü, müstakil devlet sınırları içinde memleketini sevmektir.
- Köy sel tarafından izole edildi.
- Köy şehirden çok uzak.
- Köy şimdi eskisinden farklı.
- Birkaç gün senin köy evinde kalacağım, sanırım senin için bir sakıncası yok.
- Ali bir şehir ve bir köy arasındaki farkı bilmiyor.
- Buradan yaklaşık nehrin üç kilometre yukarısında bir köy var.
- Köy dağlarda yüksekte bulunmaktadır.
- Köy halkı, nehir üzerinde ahşap bir köprü yaptılar.
- Nehir ve tepe arasında bir köy var.
Köy ile ilgili Atasözü veya Deyim
abdalın dostluğu köy görününceye kadar : çıkarı dolayısıyla yakınlık gösteren kimse, işini yürütecek başkalarını bulduğunda sizinle ilgisini keser anlamında kullanılan bir söz.
görünen köy kılavuz istemez : ne kadar gizlense de gerçekler ortadadır anlamında kullanılan bir söz.
köpeksiz köy bulmuş da çomaksız (veya değneksiz) geziyor köpeksiz köye (veya sürüye) kurt iner (veya girer) : koruyucusuz kalan yere veya ülkeye düşman girer anlamında kullanılan bir söz.
Köy anlamı, kısaca tanımı
Kahya köy oyunu : Anadolu'da oyunları düzenleyenlere verilen adlardan biri
Kent köy karşıtlığı : Kırsal alanların her yönden geri kalmışlığı ile kentlerin ve özellikle büyük kentlerin göreceli olarak gelişmişliği arasındaki çelişki. Kırsal alanların kentlere göre ekonomi ve ekin bakımından aşırı ölçüde geri kalması, kırsal yerlerde çalışanların çıkarları ile toplumun ayrıcalıklı kesimlerinin çıkarları arasındaki çelişme durumu.
Kızılayak köy oyunu : Anadolu'da oyunlan düzenleyenlere verilen adlardan biri.
Köse köy oyunu : Anadolu'da, halk tiyatrosunda, oyunları düzenleyene verilen ad.
Köy derneği : Köy yönetiminin, bir köyün erkek, kadın bütün seçmenlerinden oluşan, vargı ve danışma örgeni.
Köy ilköğretim kurulu : Köy muhtarının başkanlığında köy okulu yönetmeni, bir "köy ihtiyar heyeti" temsilcisi ile öğrenci velilerini ya da köy halkını temsil eden iki kişiden oluşan ve ilköğretim sorunlarıyle uğraşan kurul.
Köy kent : Köy-kent projesi kapsamında kırsal kesim nüfusunun iktisadi, toplumsal, kültürel ve kamusal gereksinimlerini karşılamak amacıyla oluşturulan kırsal yerleşim birimi.
Köy kent projesi : Yeni işlendirme olanakları yaratarak köyden kente göçün tersine döndürülmesi ve köylülerin yerlerinden olmaksızın kentlerdeki temel hizmetlere planlı bir biçimde ulaşmalarını sağlamak amacıyla belirli köy kümelerinin oluşturulması ve kümeler içeresinde uyum ve işbirliğini sağlayarak yerel kaynakların bölge ve ülke ekonomisine kazandırılması için halk katılımıyla demokratik işlerlik kazandırılan, devlet öncülüğünde geliştirilen, kentleşme ve sanayileşmeyi köy temelinde gerçekleştirmeye çalışan bir kırsal kalkınma modeli.
Köy kethüdası : Osmanlılarda, köylerde devlet ile halk arasında ilişkiyi sağlayan görevli.
Köy konutu : Köy yaşamının gereksinmelerine yanıt verecek biçimde yapılmış, bir ya da iki katlı, çoğu kez yakınında bulunan öteki yapılardan ya da eklentilerinden tarımsal etkinlikleri yürütmede ve hayvancılıkta yararlanılabilen konut türü.
Köy kursları : Köylünün iş ve gücünde daha verimli olması, yaşayış koşularının iyleştirilmesi ve yurt kalkınmasına yardımcı olması amacıyla kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı açılan kısa süreli meslek kurslarına verilen genel ad.
Köy kuşu : Serçe.
Köy okulu : Köyde yaşayan çocukların eğitim gereksinmesini karşılamak üzere açılan, özellikle köy yaşamına ilişkin konulara ağırlık veren bir öğretim programı uygulayan; binası, yönetici ve öğretmen sayısı bakımından kent okuluna göre çok küçük bir birim durumunda okul.
Köy pilici : Yaşamlarının büyük bölümünde dışarıda gezinme, istedikleri zaman içeriye girme ve tüneme olanağı sağlanmış, yemlerine antibiyotik veya büyüme artırıcı katkı maddeleri katılmamış, besi süresi 80-85 gün biçiminde yetiştirilen etlik piliç.
Köy sınır belgesi : Köy yönetim kurullarının, köyün coğrafya ve ekonomik özelliklerini gözönünde tutarak çizdikleri, köy sınırlarının ayrıntılarıyla gösterildiği ve varsa sınır köylerle olan anlaşmazlıkların da üzerinde belirtildiği belge.
Köy subaşısı : Köyün düzenini koruyan kişi.
Köy topluluğu : Köyde yaşayan insanlardan oluşan toplumsal birim. bk. köy, köylü, kırsal toplum. Genellikle, geniş anlamda tarımla uğraşan, toplum bütünü ile ilişkileri az ve eşgüdülmemiş olan, toplumsal çevreden çok doğal çevreyle ilişki içinde bulunan, az sayıda ailelerden kurulu, anamalcı düzen öncesi özellikleri gösteren, azçok özerk topluluk.
Köy toplumbilimi : Köy topluluklarının toplumsal bütün içindeki yeri ile oluşum, işleyiş ve değişimini düzenlilikleri içinde inceleyip açıklamayı amaçlayan toplumbilim kesimi.
Köy yanı : Köydeki tarla.
Köy yolu : Köyleri, kasabaları ve daha küçük yerleşim birimlerini birbirlerine bağlayan, kentlerarası karayollarının gerektirdiği nitelikleri ve ölçünleri taşıması gerekli olmayan daha dar yollar.
Kumpo köy oyunu : Anadolu'da oyun düzenleyenlere verilen adlardan biri.
Küçük köy : Birkaç evden oluşan, çiftlikle köy arası bir kırsal yerleşme türü.
Lal köy oyunu : Anadolu'da sessiz ve sözsüz köy oyunlarına verilen ad. bk. samıt.
Köy ağası : Köyde, malı, toprağı çok olan, sözü dinlenen kimse.
Köy ekmeği : Tandır, sac, fırın vb.nde pişirilen bir pide türü veya somun.
Köy ihtiyar heyeti : Muhtarla birlikte köyün sorunlarını çözümlemekle görevli kurul, köy ihtiyar meclisi.
Köy ihtiyar meclisi : Köy ihtiyar heyeti.
Köy imamı : Köydeki camide görevli imam.
Köy koruculuğu : Köy korucusunun işi.
Köy korucusu : Köyün çevresinin ve kırsalın emniyeti için görevlendirilmiş kimse.
Köy meydanı : Genellikle köyün ortasında bulunan geniş alan.
Köy muhtarı : Muhtar.
Köy odası : Köylülerin çeşitli toplantılar yaptıkları veya konukların köyde kalması için hazırladıkları yer.
Köy oyunu : Kırsal kesimde köylülerin hazırlayıp sunduğu seyirlik oyun.
Köy romanı : Konusunu köyün ve kırsal hayatın özelliklerinden alan roman.
Köy türküsü : Köyü veya köylüyü anlatan türkü.
Köy yeri : Köy.
Diğer dillerde Köy anlamı nedir?
İngilizce'de Köy ne demek ? : village
Bu kısımda Köy nedir? Köy ne demek? gibi ya da benzeri soruları üye olmadan pratik bir biçimde hemen sorabilir, daha sonra kısaca Köy tanımı, açılımı, kelime anlamı hakkında ansiklopedik bilgi verebilir veya dilerseniz Köy hakkında sözler yazılar ile ingilizce veya almanca sözlük anlamı paylaşabilir, diğer web sitelerinden de birçok kaynaklar sunabilirsiniz. Spam veya çok kısa yazılan mesajlar yayınlanmayacaktır.