Kütüphane nedir, Kütüphane ne demek

Kütüphane; kökeni arapça, farsça dillerine dayanır.

  • Kitaplık.
  • Kitap satılan dükkân, kitabevi

"Kütüphane" ile ilgili cümle

  • "Kütüphane çalışması sırasında aldığım notlar, romanda kullandıklarımın bir katından çoktu." - A. Ağaoğlu

Kütüphane hakkında bilgiler

"Kütüphane, hizmet verilen toplulukların bilgi gereksinimlerini karşılamak amacıyla başta kitap ve benzeri diğer bilgi kaynakları olmak üzere sağlandığı, düzenlendiği ve bunlardan maksimum düzeyde yararın sağlanabilmesi için hizmetlerin verildiği toplumsal kuruluşlardır." Kütüphaneler, bilgi kaynaklarının toplanmasıyla koleksiyonlarının oluşturulduğu, toplumların faydalanmalarını sağlamak ve ödünç verme gibi işlemleri sağlamak amacıyla kurulmuş toplumsal kurumlardır. Kütüphaneler dijital veya basılı kaynaklar başta olmak üzere dijital ortamlarda ya da özel odalarda saklanan kaynaklarla hizmet sunarlar. Koleksiyonları kitap, süreli yayınlar, gazete, el yazması, filmler, haritalar, mikroformlar, dvdler, kasetler, e-kitaplar ve veritabanı gibi çok çeşitli kaynakları içermektedir. Kütüphane ismi, Arapçada kitaplar anlamına gelen kütüb ve Farsçada ev anlamındaki hane kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir.

Kütüphanelerin tarihteki ilk örneklerini Mısır ve Mezapotamyadaki kil tabletler oluşturur. MÖ 3500-2500 yıllarında Mezapotamyada çivi ve Mısırda hiyeroglif yazıları, piktografik yazının gelişmesiyle beraber biçimlenmiş, gelişmiş ve yazılı belgelerin gittikçe artmasına neden olmuştur. Zamanla artan kültürel ve ekonomik ilişkiler sonucunda sayıları fazlalaşan içeriği devletler arası anlaşmalar, kanun ve buyrultular, yönetmelikler, yabancılara ilişkin kayıtlar, rahipler ve hukukla ilgili listeler olan bu yazılı belgeleri bulunduran arşivler ilk kütüphanelere örnek gösterilmiştir.

Eski Mısırda bulunan ilk belgeler papirüs üzerine yazılan tapınak kayıtlarını içeriyordu. Sosyal hayatı içine alan, din ve dinle ilgili törenleri, felsefe, tıp, kimya gibi bilimler ve siyasal nitelikli devlet yazışmalarının bulunduğu kaynaklar “tablet evi” ve “mühür evi” gibi isimlerle adlandırılan yerlerde tutulmaktaydı.

Asur döneminde Asurbanipal tarafından kurulan ve bilinen ilk kütüphaneye MÖ. 7. yüzyılda rastlanılır. Austen Layard ve Rassam'ın yapmış olduğu kazılar sonucunda Ninive şehrinde ortaya çıkarılan tablet deposu Hükümdar Asurbanipal'in kütüphanesi olarak kabul edilir. 30000 civarı tableti barındıran bu kütüphane az sayıda resmi ve özel yazışmalar, makbuz senetleri, toplama listeleri gibi resmi belgelerin yanında daha çok bilimsel, tıp, astronomi, büyücülük, edebiyat gibi konulardaki içeriklerde yer alıyordu.Ninivede ki kraliyet kütüphanesinden başka Nippur, Kuta, Borisippa ve Uruk şehirlerindede kütüphaneler bulunur. Bunlar haricinde Asurlularda ki en önemli kütüphaneler ise Assur, Kalach, Arbela ve Ninive dekilerdir.

 

Eski Yunana ait ilk kütüphaneler M.Ö. 4. yüzyılda tapınaklarda ve felsefe okullarında oluşturulan kitap depolarıydı. Büyük kütüphanelerin kurulmasınında göstermiş olduğu gibi kitap dağıtımı Helenistik dönemde gelişim göstermiştir. Antik dönemin en büyük ve en önemli kütüphanesine Yunan sömürgesi altında olan İskenderiyede rastlanır. Uygarlığın ilk dönemlerinde kendinden söz ettiren İskenderiye Kütüphanesi baba ve oğul Ptolemaioslar tarafından M.Ö 3. yüzyılda Atinalı Demetritos Phalereus'un verdiği destekle kuruldu. Bu kütüphane Atinadaki Aristotelesçi okulu model almış Yunan Kültür Merkezi ve büyük bir eğitim ve araştırma merkezinin parçası olarak gelişmiştir. II. Ptolemus'un girişimleri sonucu şehirdeki tüm kaynaklar kütüphanede toplatılnış ve diğer ülkelere gönderilen ulaklar sayesinde yeni kitaplara ulaşılmıştır. İskenderiye Limanına gelen gemilerde bulunan kitaplara el koyularak çoğaltıldıktan sonra geri iadesi sağlanarak farklı kitapların kopyası kazandırılmıştır. Bu şekilde bu kütüphaneler metinlerin aktarımında temel bir rol oynamakla birlikte burada hem kendi ihtiyaçları hem de ticari dağıtım için atölyeler tutmakta, çoğaltılan kopyaların Akdeniz dünyasına yayılmasında da alan oluşturmaktadır. Bu çalışmalar sonucu sağlanan farklı kolleksiyonlarla birlikte M.Ö 1. yüzyılda İskenderiyedeki papirüs tomarlarının sayısı yarım milyona ulaştı. Diğer bir önemli kütüphane olan Serapeion Tapınağına ek olarak yapılmış 43 bin ruloyu barındıran kütüphanenin M.Ö 47 yılında İskenderiyenin zaptı sırasında imha edilmesinden ötürü yok olmuştur. Roma İmparatoru Sezar'ın bu istilasından sonra yanan kütüphane yerine Antonious tarafından Kleopatraya 200.000 rulo hediye edilmiştir ve İskenderiyede ki kolleksiyon 900.000 tomarı bulmuştur.Eski ehemmiyetini kaybeden kütüphane hıristiyanların Serapamum mabedini yaktıları M.S. 391 de tamamen harap olmuştur.

 

Başka önemli kütüphane olan Bergama Kütüphanesi ve İskenderiye Kütüphanesi arasındaki rekabet sonucu Mısırdan papirüs ihracının yasaklanmasıyla üretilmesine olanak sağlanan parşömenlerle kütüphane içeriğini oluşturan nadide eserler meydana geldi.Fakat kütüphanenin Romalılar tarafından işgali sonucu ehemmiyetinin yitirilmesiyle İskenderiyeye taşındı.

Kütüphane ile ilgili Cümleler

  • Burak eski kütüphanesini iyileştirmek için yerel vakıflardan fon aldı.
  • Kimlik kartı olan herhangi bir öğrenci kütüphaneye girebilir.
  • Kütüphane 4. kattadır.
  • Bazı kitapları kütüphaneye iade etmem gerekiyor.
  • Okul kütüphanesinde herhangi bir Fransızca dergi var mı?
  • Kütüphane ikinci katta.
  • Kütüphane buradan ne kadar uzakta?
  • Kütüphane giderseniz Tom'la karşılaşabilirsiniz.
  • Kütüphane 80 yıllıktır.
  • Kütüphane beş dakikalık yürüyüş mesafesinde.
  • Bazı kitapları kütüphaneye teslim etmem gerekiyor.
  • Kütüphane 09.00 ile 20.00 saatleri arasında açık.
  • Okuumuzun kütüphanesinde birçok kitap var.
  • Yeni kütüphane eskisinden daha güzel.

Kütüphane anlamı, kısaca tanımı:

Kitap : Herhangi bir konuda yazılmış eser. Kutsal kitap. Ciltli ve ciltsiz olarak bir araya getirilmiş, basılı veya yazılı kâğıt yaprakların bütünü.

Ayaklı kütüphane : Pek çok konuda bilgisi olan, çok şey okumuş ve öğrenmiş olan, sorulan her soruya cevap verebilen kimse, ayaklı ansiklopedi.

Genel kütüphane : Bütün alanlarda yazılmış ve yayımlanmış kitapları, süreli yayınları ve belgeleri bünyesinde toplayan, herkesin yararlanabildiği kütüphane.

Gezici kütüphane : Halka eğitim ve öğretim amacıyla götürülen kitaplık hizmeti.

Kütüphaneci : Kitabevi sahibi, kitapçı. Kitaplık bilimci, bibliyotekçi. Kitaplıkta görevli kimse, bibliyotekçi.

Kütüphanecilik : Kitaplık görevlisinin işi, bibliyotekçilik. Kitaplık bilimi.

Kitaplık : Kitap yapmaya elverişli. Evlerde ve iş yerlerinde içinde kitapların bulunduğu oda. Kuruluş amaç ve görevine uygun kitap, film, plak gibi her türlü düşünce ve sanat ürününü toplayan, düzenleyen ve genel olarak ilgilenen okurlara sunan kuruluş, kütüphane, bibliyotek. Belli bir sayıda kitabı olan. Kitap olabilecek kadar. Kitapların yerleştirildiği raflardan oluşan mobilya, kütüphane.

Kitabevi : Kitap satılan yer.

Hizmet : Bakım, özen, ihtimam. Birinin işini görme veya birine yarayan bir işi yapma. Görev, iş.

Topluluk : Vücudun dolgun olma durumu. Aynı türden canlıların bir araya gelmesiyle oluşan küme. Müzik eserlerini birden fazla ses veya sazla seslendirmek için oluşturulan grup, ansambl. Sanatçı grubu. Aynı yerde bulunan insan kalabalığı. Nitelikleri bakımından bir bütün oluşturan kimselerin hepsi, toplum, camia, cemiyet.

Bilgi : Genel olarak ve ilk sezi durumunda zihnin kavradığı temel düşünceler. İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü, bili, malumat. Kurallardan yararlanarak kişinin veriye yönelttiği anlam. İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, malumat, vukuf. Bilim. Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, malumat, vukuf.

Gereksinim : Eksikliği duyulan şey, ihtiyaç.

Karşılamak : Önlemek, durdurmak. Karşılık olmak, denk gelmek, tekabül etmek. Söylenen, yapılan, bildirilen bir şeyi olumlu veya olumsuz bulmak. Masrafı ödemek. Dışarıdan gelen bir kimseye karşılayıcı olarak çıkmak, istikbal etmek. Boksta karşı oyuncunun yumruklarını savmak.

Diğer dillerde Kütüphane anlamı nedir?

İngilizce'de Kütüphane ne demek? : n. library, athenaeum [Brit.], atheneum, bibliotheca, bookcase

Fransızca'da Kütüphane : bibliothèque [la]

Almanca'da Kütüphane : n. Bibliothek, Bücherei

Rusça'da Kütüphane : n. библиотека (F)