Mısır nedir, Mısır ne demek

Mısır; bir bitki bilimi terimidir. Dil bilgisi yönünden Türkçe'de özel olarak kullanılır. kökeni arapça dilinden gelmektedir.

  • Buğdaygillerden, gövdesi boğumlu ve kalın, yaprakları şerit biçiminde, boyu yaklaşık 2 metre olabilen, erkek çiçekleri tepede salkım durumunda, dişi çiçekleri yaprakla gövde arasında koçan biçiminde olan bir kültür bitkisi (Zea mays).
  • "Duymayan kalmadı" anlamındaki Mısır'daki sağır sultan bile duydu atasözünde geçen bir söz.
  • Bu bitkinin koçan üzerindeki taneli ürünü.
  • Bu ürünün taneleri

Yerel Türkçe anlamı:

Domates.

Duvarcı aracı, mala.

Tahıl.

Mısır; bk. ayrıca Lazut || mıser

Darı.

Hindi kuşu

Hindi.

Biyoloji'deki anlamı:

Buğdaygiller (Poaceae, Gramineae) familyasından, erkek ve dişi çiçekleri aynı bitkinin farklı yerlerinde bulunan, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde tohumları için kültürü yapılan, tohumları hem yaş, hem de kuru olarak yenen, tek yıllık, otsu bitki.

Veterinerlik alanındaki anlamları:

Buğdaygiller familyasından, erkek ve dişi çiçekleri aynı bitkinin farklı yerlerinde bulunan, enerji bakımından zengin, selüloz oranı düşük, lizin bakımından fakir, tek yıllık otsu bitki.

Mısır isminin anlamı, Mısır ne demek:

Kız ismi olarak; Bir tarım bitkisi ve taneli ürünü. Afrika’da bir ülke.

 

İngilizce'de Mısır ne demek? Mısır ingilizcesi nedir?:

indian corn, maize, turkey wheat

Fransızca'da Mısır ne demek?:

mais

Mısır hakkında bilgiler

Mısır ya da resmî adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti, (Arapça:جمهورية مصر العربية - Cumhūriyyet Mısr el-ʿArabiyye) ya da kısa ve yaygın adıyla sadece Mısır denilir.

Mısır cumhuriyetle yönetilen bir Arap ülkesidir. Halkının çoğunluğu Müslüman Araplardan oluşur. Başkenti Kahire'dir. Ülkenin cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'dir. Ülke başbakanı ise İbrahim Mehlab'dır. Mısır'ın yasama organı ise Mısır Halk Meclisi'dir.

Kuzey Afrika'nın nüfusu en büyük olan ülkesidir. Nüfusun büyük bir bölümü Nil Nehri boyunca yerleşmiştir. Akdeniz ve Kızıldeniz'e kıyısı bulunan Mısır'ın, batısında Libya, güneyinde ise Sudan yer almaktadır. Mısır, Asya kıtasında yer alan kısmı Sina Yarımadası üzerinden Filistin ve İsrail ile komşudur. Mısır'dan geçen Nil Nehri, sularını Akdeniz'e boşaltmaktadır. Medeniyetin beşiği olan Ortadoğu'da bulunan bir ülkedir. Ülke 1,010,000 kilometre kare kapsayan bir toprak parçasına ve 2012 tahminiyle yaklaşık 90 milyon nüfusa sahiptir.

Mısır'ın yaklaşık 7,000 yıllık bir geçmişi vardır. İlk medeniyetten bu yana birçok yönetim, ülke ve kavim gelmiş ve geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun bir vilayeti olmuştur. 1922'de bağımsızlaşmış ve 1953'de cumhuriyet ilan edilmiştir. En son 2011 Mısır Devrimi ile 32 yıl Mısır'ı yöneten Hüsnü Mübarek gitmiştir ve ülke demokrasiye geçiş sürecine başlamıştır. Bu süreç, 3 Temmuz 2013'te seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bir darbe ile görevden alınmasıyla kesintiye uğramıştır.

 

Mısır ile ilgili Cümleler

  • Mısır, ABD'de en çok mali destek alan tarım ürünüdür.
  • Mısır ekmeğinde sosisli sandvici severim.
  • Ali patlamış mısırdan başka bir şey satmayan bir web sitesini başlatmanın iyi bir fikir olacağını düşündü.
  • Mısır, ABD'de önemli bir üründür.
  • Mısır ekmeği, muffin pankek ile iyi gider.
  • Mısır firavunlarından biri çocuktu.
  • Hiç patlamış mısır istemiyorum.
  • Ali film izlerken sık sık patlamış mısır yer.
  • Mısır dili 1.yüzyılda Yunan alfabesi kullanarak yazılmaya başladı.
  • Davetiye patlamış mısır ve meşrubat hizmeti verileceğini söylüyordu.
  • Mısır fiyatları nasıl gidiyor?
  • Kahvaltı için mısır gevreği yerim.
  • Ali patlamış mısırı tavaya koydu ve onun patlamasını bekledi.
  • İkinci Ramses bir Mısır Firavunu'ydu.

Mısır tanımı, anlamı:

Yaklaşık : Gerçek değeri ve miktarı değil, ondan az fazla veya eksik bir niceliği gösteren, aşağı yukarı bir değerlendirme yapılarak bulunan, takribî.

Mısır patlatmak : Cin mısırını kalburda ve ateş üzerine tutarak patlamasını sağlamak.

Mısır ekmeği : Mısır unundan hazırlanarak yapılmış olan ekmek.

Mısır kalburu : Aleve tutularak içinde mısır patlatılan kalbur biçiminde bir kap.

Mısır özü : Mısırdan elde edilen öz madde.

Mısır püskülü : Mısır koçanının ucundan sarkan sarı renkli püskül biçimindeki tepeciği.

Mısırtavuğu : Hindi.

Mısır unu : Kuru mısır tanelerinin öğütülmesiyle elde edilen un.

Mısır yağı : Mısır tanelerinden çıkarılan sıvı yağ.

Süt mısır : Daha açık sarı renkli, sulu ve yumuşak bir tür mısır.

Cin mısırı : Bir tür ufak taneli mısır, cin darısı.

Mısır anasonu : Diş otu.

Mısır baklası : Termiye.

Mısır fulü : Hint fulü.

Mısır püskülü gibi : Seyrek, ince ve cansız (saç).

Mısır turnası : İbis.

Mısır yasemini : Yasemin.

Mısırcı : Mısır yetiştiren veya satan kimse.

Mısırlı : Mısır halkından olan kimse.

Mısırlık : Geniş mısır tarlaları bulunan yer.

Buğdaygiller : Bir çeneklilerden, örneği buğday, yulaf, arpa, pirinç, çavdar, mısır, ayrık ve çayır otları, kamış, bambu olan, çiçekleri başak durumunda büyük bir bitki familyası.

Gövde : Kesilmiş hayvanın, sakatatı alındıktan sonraki durumu. Bir şeyin asıl bölümü. Hayvanlarda baş, ayak ve kuyruktan geri kalan bölüm. Ad ve fiil köklerinden yapım ekleriyle türetilmiş kelime. İnsan bedeninde baş, kol ve bacaklar dışında kalan bölüm. Ağaç ve bitkilerin dallarının dışında kalan ana bölümü.

Boğumlu : Boğumu olan.

Kalın : Yoğun, akıcılığı az olan. Gelin olacak kıza erkek tarafından verilen para veya armağan, ağırlık. Cisimlerde uzunluk ve genişlik dışında üçüncü boyutu çok olan (cisim), ince karşıtı. Pes (ses). Etli, dolgun. Mayalı hamurun parçalara ayrılıp tandırda pişirilmesiyle elde edilen ekmek türü. Enli ve gür (kaş).

Yaprak : Sarma yapılmış olan asma yaprağı. Börek, baklava vb. şeylerde yufka. Eni 50, boyu 75 santimetre olan bayrak ölçüsü. Bitkilerde solunum, karbon özümlenmesi, terleme vb. olayların oluştuğu, çoğu klorofilli, yeşil ve türlü biçimdeki bölümler. Birkaç parça eklenerek yapılmış olan şeylerde her parça. Kat kat ayrılabilen şeylerde kat. Kitap, defter vb. şeylerde ön ve arka yüzü oluşturan kâğıtlardan her biri, varak.

Şerit : Dar, uzun kıyı parçası. Şeritgillerden, vücudu yassı, birbirine kenetlenmiş boğumları bulunan ve bazısı metrelerce boyda olan bir bağırsak asalağı, tenya, sığır tenyası, sığır şeridi, abdestbozan. Bir kara yolunda trafik çizgileri ile ayrılmış bölümlerden her biri. Herhangi bir maddenin dar, düz, ince ve uzun parçası. Dar, uzun dokuma veya kumaş parçası.

Biçim : Biçme işi. Şiirlerin kuruluş ve uyak düzenlerine göre olan dış görünüşü, şekil. Herhangi bir şeyin benzeri. Sanat ve edebiyat eserlerinde dış görünüş, form. Bir nesnenin dış çizgileri bakımından niteliği, dıştan görünüşü, şekil, eşkâl. Disket vb.nin bilgisayarda kullanılabilir durumu. Yazı ve simgelerin bilgisayarda kullanılmaya elverişli çerçevesi, düzeni, format. Tarz. Yakışık alan şekil, uygun şekil.

Arap : Fellah. Fotoğrafın negatifi. Koyu esmer. Orta Doğu ile Kuzey Afrika'nın büyük bir bölümünde yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse.

Bu : En yakında bulunan bir varlığı veya biraz önce anılan bir şeyi işaret yolu ile belirtmek için kullanılan bir söz. Yerde, zamanda veya söz zincirinde en yakın olanı gösteren bir söz.

Mısır biti : Mısır tanelerini kemirerek oyuk oyuk eden, uzun hortumlu, küçük, kınkanatlı böcek.

Mısır çaylağı : Kartallar (Falconiformes) takımının, kartalgiller (Falconidae) familyasından, Afrika ve Madagaskar'da yaşayan bir tür. (zooloji) (Milvus aegyptius), Kartallar (Falconiformes) takımının kartalgiller (Falconidae) familyasından bir kuş türü. Afrika ve Madagskarda yaşar.

Mısır çekirgesi : 30-68 mm. boyunda ve esmer kırmızı renkte, zararlı bir göçmen çekirge türü. (Yurdumuzda rastlanır.) Eklem bacaklı hayvanlardan, böcekler (Insecta) sınıfının, düz kanatlılar (Orthoptera) takımına giren, göçücü ve zararlı bir tür. (zooloji) (Anacridium aegypteum), Eklembacaklı hayvanlardan böcekler (İnsecta) sınıfının düzkanatlılar (Orthoptera) takımına giren bir tür. Göçücü ve zararlıdır.

Mısır çiklit balığı : Nil Nehri’nde yaşayan, boyları 8 cm olabilen, erkekleri göz alıcı renge sahip dişileri soluk renkli akvaryum balığı, küçük levrek, çok renkli çiklit.

Mısır dor düzeni : (Mimarlık) Dor düzenini andıran bir eski Mısır mimarlık üslûbu. a. bk. Dor düzeni.

Mısır embriyo küspesi : Mısır embriyosundan yağın alınmasıyla geriye kalan kısım.

Mısır embriyo unu : Mısır embriyosunun kuru öğütülmesi sonucu elde edilen ürün.

Mısır endosperm yağı : Mısır glüteninden yağın özütleme yöntemiyle elde edilen, büyük bir çoğunlukla serbest yağ asitleri ve gliseritlerden oluşan, en az % 85 toplam yağ asitleri, en çok % 14 sabunlaşmayan madde ve en çok % 1 çözünmeyen madde içeren bir ürün.

Mısır glüten unu : Mısırdan nişasta ve embriyonun büyük kısmı alındıktan ve mısır nişastası veya şurubu üretiminin yaş öğütme sisteminde kullanılan işlemlerde kepek ayrıldıktan sonraki veya endospermin enzimatik işleminden sonraki en az % 40 protein içeren kalıntının kurutulmuş biçimi.

Mısır glüten yemi : Mısır nişastası veya şurubu yaş öğütme fabrikasyonunda kullanılan işlemlerle ticari tane mısırın nisasta, glüten ve embriyosunun büyük kısmının alınmasından sonraya kalan en az % 25 protein içeren kısmı, mısır grizi.

Diğer dillerde Mısır anlamı nedir?

İngilizce'de Mısır ne demek? : n. Egypt, Arab Republic of Egypt, country in northern Africa

adj. Egyptian, of Egyptian origin, of or pertaining to Egypt

n. maize, corn, Indian corn, sweet corn

Fransızca'da Mısır : égyptien/ne

Almanca'da Mısır : adj. ägyptisch

npr. Ägypten

Rusça'da Mısır : adj. египетский, кукурузный

npr. Египет (M)

n. маис (M), кукуруза (F)