Meningoensefalit nedir, Meningoensefalit ne demek

Teknik terim anlamı:

Beynin ve beyin zarlarının iltihaplanması.

Meningoensefalit hakkında bilgiler

Meningoensefalit (Yunanca: meninges zar; enkephalos beyin; -itis iltihap) Meninkslerin iltihabı veya enfeksiyonu olan menenjit ile beyin iltihabı veya enfeksiyonu olan ensefalitin aynı anda görüldüğü hastalığa verilen isimdir. Protozoanlar, virüsler ve bakteriler neden olabilirler.

Meningoensefalit tanımı, anlamı

Meni : Erkeklerin cinsel organından salgılanan madde, er suyu, bel, atmık, dikel, sperm, sperma

Meningoensefalitis : Beyin zarları ve beynin birlikte yangısı, ensefalomeningitis. Klinik olarak ateş, yerel felç ve çırpınmalarla belirgindir.

Pug meningoensefalitisi : Pug ırkı köpeklerinde beyinde; kortekste, iki taraflı ve bakışımlı nekroz odakları, kistik boşluklar ve beyin zarlarının yangısının yanı sıra, klinik olarak uyuşukluk, kaslarda koordinasyon bozukluluğu ve komayla belirgin, nedeni kesin olarak bilinmeyen bir hastalık, Pug köpeklerinin meningitisi.

İltihaplanma : Yangılanma.

Enfeksiyon : Organizmada hastalığa yol açan mikrop, virüs, parazit vb. etkenlerin genel veya yerel gelişmesi, yayılması.

Protozoan : Protozoonlara ait.

Ensefalit : Ensefaldeki iltihaplı hastalıklardan irinsiz olanlara verilen genel ad.

Menenjit : Ateş, şiddetli baş ağrısı, kusma, sayıklama vb. belirtilerle ortaya çıkan, beyin zarlarının iltihaplanmasıyla oluşan bir hastalık.

 

Protozoa : Bir hücreliler. Canlıların Protista âlemine ait olan, bölünme veya tomurcuklanmayla çoğalan, genel olarak gözle görülemeyecek kadar küçük olan, bazıları asalak olup hastalık yapan, serbest veya bir yere tutunarak yaşayan, kamçı, kirpik veya yalancı ayaklarıyla hareket edebilen tek hücreli mikroskobik organizmalar. [Bakınız: bir hücreliler]. Hayvanlar alemindeki en basit organizmaları içeren, tek hücreli, mikroskobik veya makroskobik, birçoğu serbest yaşamlı, kimileri kommensal, mutual veya parazitik yaşam süren, Sarcomastigophora, Labyrinthomorpha, Apicomplexa, Microspora, Acetospora, Myxozoa ve Ciliophora olmak üzere yedi şubesi olan tek hücreli canlılar. Kimileri bitkiler ve omurgalı hayvanlar için oldukça patojendir ve bu nedenle zirai, veteriner ve beşeri önem arz ederler. Protozoon kelimesinin çoğulu. [Bakınız: birgözeliler].

Virüsler : Bir protein kılıf ve nükleik asit olarak tek ya da çift iplikli, düz ya da halkasal DNA ya da RNA'dan oluşan, influenza virüsü gibi bazı virüslerde nükleik asidi birkaç parçadan oluşabilen, bazılarında protein kılıfın dışında zardan oluşan düz ya da üzerinde çıkıntılar bulunan bir kılıfları olan, hastalık yapıcı, bakterilerden daha küçük, yaşamak için bir başka hücrenin içine girmek zorunda olan ve ancak elektron mikroskobunda görülebilen zorunlu parazitler. Nükleik asidi DNA ya da RNA oluşuna göre, morfolojilerine ve kılıf bulunup bulunmadığına göre gruplara ve alt gruplara ayrılırlar. Helikal virüsler, çok şekilli virüsler, kılıflı virüsler, kompleks virüsler, tek iplikli DNA virüsleri, çift iplikli DNA virüsleri, tek iplikli RNA virüsleri, tek iplikli ve kılıflı RNA virüsleri gibi.

 

Olabilir : Gerçekleşme imkânı bulunan, olur, mümkün, kabil.

Hastalı : Hastalıklı.

Meninks : Beyin ve omuriliği saran üç zar. Dura mater, araknoit ve piya materden oluşur.

Yunanca : Yunan dili. Bu dille yazılmış olan.

Ensefal : Kafatası içindeki beyin ve yardımcı organların oluşturduğu yapı.

İltihap : Yangı.

Bakteri : Toprakta, suda, canlılarda bulunan, çürüme, mayalanma veya hastalıklara yol açan, küresel, silindirimsi, kıvrık biçimli olan, bölünerek çoğalan, klorofilsiz, tek hücreli canlı.

Beyin : Kafatasının içinde beyin zarları ile örtülü, iki yarım küre biçiminde sinir kütlesinden oluşan, duyum ve bilinç merkezlerinin bulunduğu organ, ensefal, dimağ. Muhakeme, usa vurma. Bilgisi, eğitimi, düşüncesi yüksek düzeyde olan kimse. Akıl, anlayış. Bir şeyi yönetmede önemli görevi olan kimse.

Virüs : Hastalık yapıcı, bakterilerden daha küçük, yaşamak için bir başka hücrenin içine girmek zorunda olan ve ancak elektron mikroskobunda görülebilen parazit. Veri girişi yoluyla bilgisayarlara yüklenen, sistemin veya programların bozulmasına, veri kaybına veya olağan dışı çalışmasına neden olan yazılım.

Proto : Yunanca ilk anlamına gelen ön ek.

Diğer dillerde Meningiyom anlamı nedir?

İngilizce'de Meningiyom ne demek ? : meningioma