Olur nedir, Olur ne demek

Olur; Dil bilgisi yönünden Türkçe'de sıfat, özel olarak kullanılır.

  • Olabilir
  • Erzurum iline bağlı ilçelerden biri.
  • Onay, tasdik, yapabilme izni.
  • “Evet” anlamında kullanılan bir kabul sözü.

"Olur" ile ilgili cümleler

  • "Gazeteyi okur musun? -Olur."
  • "Bu olur iş mi?"

Olur hakkında bilgiler

Olur, Erzurum'a bağlı ilçe. Karadeniz Bölgesi'nde bulunmaktadır. Erzurum'un kuzeyinde yer alan ilçe Ardahan ile Artvin'e sınır komşusudur.

Olur, komşusu olan Şenkaya, Oltu, Tortum ve Yusufeli ilçeleriyle birlikte, Ermeni tarihinde Tayk' (Gürcüce Tao, Yunanca Taokhi) adı verilen bölgenin bir parçasıdır. 3. ila 9. yüzyıllarda Mamikonyan sülalesine ait bir beylik olmuştur. Bugün Çataksu adı verilen Tavusker (Ermenice Tayotskar), Şenkaya ilçesine bağlı Penek ve Yusufeli'ne bağlı İşhan kasabaları bu beyliğin başlıca merkezleri idi.

9. yüzyıldan itibaren Tayk' beyliği, Ermeni asıllı Bagratuni hanedanının Gürcüleşme politikası izleyen kolunun egemenliğine girmiştir. Bu tarihten itibaren bölgeye Gürcü kültürü ve Gürcü mezhebi damgasını vurmuştur. Yörenin Gürcü halkı 16. yüzyılda Osmanlı egemenliğinin kurulmasından sonra hızla Müslümanlığı kabul ederek Türkleşirken, azınlıkta kalan Ermeni nüfusu özellikle 1828 Rus harbinden sonra topluca Rus egemenliğindeki Ermenistan'a göçmüştür.

 

Olur ilçesi, Osmanlı-Çarlık Rusyası savaşlarına da sahne olmuş ve 1878-1918 döneminde Rus yönetimi altında kalmıştır. 1917 sonunda Ekim Devrimi sonucunda Rus ordusu dağıldığında Olur ilçesi bir süre Ermenistan'ın egemenliğinde kalmış, bu dönemde Ermenilerle yerli Türk halkı arasında çatışmalar olmuştur. Bölgeye düzenli ordunun gelmesiyle 28 Mart 1918'de ilçe yeniden Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Olur ile ilgili Cümleler

  • Nasıl olur da gelinciklerden nefret edebilirsin? Onlar çok sevimliler.
  • Olur mu öyle şey, ne saçmalıyorsun?
  • Eğer senin desteğin olmasaydı o, işte başarısız olurdu.
  • Olur, herhangi bir ücret talep etmeden evlerimi ve araçlarımı veririm; siz de bana sizin evlerinizi ve araçlarınızı verir misiniz?
  • Güneş olmadan hayat imkansız olurdu.
  • Olur böyle şeyler.
  • O korkunç bir şekilde yanlış olurdu.
  • Ne olursa olsun biz her zaman arkadaş olacağız.
  • O, sorumsuz olurdu.
  • Olur mu?
  • Olur öyle şeyler.
  • Olur öyle.
  • Kendini daha fazla savunmaya çalışsan iyi olur.
  • Olur ya bedende ruh yokken beni bırakma.

Olur tanımı, anlamı:

Kabul : Konukları veya işi olanları yanına, katına alma. Bir öneriyi uygun bulma, onaylama. Bir şeye isteyerek veya istemeyerek razı olma. Bir yere alınma. Akseptans. Sunulan bir şeyi, armağanı alma.

Erzurum : Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

İlçe : Yönetim bakımından yurt bölümlemesinde ilden sonra gelen bölüm, kaymakamlık, kaza.

Olur almak : Yetkili makamdan bir uygulamayı yapabilmek için yazılı izin almak.

Olur ki : Belki, muhtemelen.

Olur şey değil : "olamaz veya gerçekleşmesi beklenmez" anlamında kullanılan bir söz.

 

Olur vermek : Yetkili makam bir uygulamanın yapılabilmesi için yazılı izin vermek.

Oluruna bakmak : Bir işin yapılabilirliğini araştırmak, yapmaya çalışmak.

Oluruna bırakmak : İşi belli bir amaca göre değil de, kendi akışı içinde yürütmek. sonucu önemsemeyerek bir işin yapılabildiği, olabildiği kadarıyla yetinmek.

Oluruyla yetinmek : Elde olanları yeterli bulmak, kanaat etmek.

Olur olmaz : İyi veya kötü olduğuna bakılmadan seçilen. Doğru mu, yanlış mı, yerinde mi yersiz mi olduğu düşünülmeden söylenen (söz). Rastgele, sıradan, kimliği, niteliği belirsiz kişi. Olunca, olmasından hemen sonra.

Olur a : Geniş zaman kipinden sonra gelerek belirsizlik, olasılık anlamı katan bir söz.

Olurluk : Olabilme durumu.

Abdala malum olur : Bir şeyin olacağını önceden sezen kimseler için söylenen bir söz.

Açın gözü ekmek teknesinde olur : "kişinin tek düşüncesi, yaşaması için gerekli olan şeyi elde etmektir" anlamında kullanılan bir söz.

Acındırırsan arsız olur acıktırırsan hırsız olur : "koruduğunuz kimsenin sürekli acınmasına izin verirseniz arsız olur, emeğinin karşılığını tam olarak vermediğiniz kişi de hırsız olur" anlamında kullanılan bir söz.

Adam adama gerek olur : "insanların birbirlerine her zaman gereksinimleri olur" anlamında kullanılan bir söz.

Adam olacak çocuk bokundan belli olur : "bir kimsenin yeni başladığı işte usta olup olamayacağı ilk davranışlarından anlaşılır" anlamında kullanılan bir söz.

Adamın iyisi işbaşında belli olur : "bir kişinin iyi ve becerikli olduğu yaptığı işlerden anlaşılır" anlamında kullanılan bir söz.

Ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlağı olur : "çocuklar ana ve babalarından öğrendiklerini yapmaya özenirler" anlamında kullanılan bir söz.

Ağacın kurdu içinde olur : "bir topluluğu çökertecek olan şey yine kendi içinden çıkar" anlamında kullanılan bir söz.

Ağrısız baş mezarda olur : "herkesin bir sıkıntısı vardır, bu sıkıntılar ancak ölümle biter" anlamında kullanılan bir söz.

Ağzı eğri gözü şaşı ensesinden belli olur : "bir insanda bulunan eksiklikler, onun tutum ve davranışlarından belli olur" anlamında kullanılan bir söz.

Ak don kara don geçitte belli olur : Akı karası geçitte belli olur.

Ak koyun kara koyun geçit başında belli olur : "kimin ne olduğu deney veya sınav sonunda anlaşılır" anlamında kullanılan bir söz.

Ak koyunun kara kuzusu da olur : "iyi bir ailenin çocuğu kötü de olabilir" anlamında kullanılan bir söz.

Akı karası geçitte belli olur : "bir iddiadaki doğruluk ancak deney veya sınav sonucunda belli olur" anlamında kullanılan bir söz.

Al elmaya taş atan çok olur : "değerli kimselere sataşan çok olur" anlamında kullanılan bir söz.

Alıcı kuşun ömrü az olur : "başkalarına saldırmayı alışkanlık edinen kimsenin düşmanı çok olur, bu düşmanlar onun canına kıyarlar" anlamında kullanılan bir söz.

Altın ateşte insan mihnette belli olur : "altına benzeyen maddenin altın olup olmadığı ateşe dayanıklılık derecesi ile anlaşıldığı gibi bir kişinin değeri de sıkıntılara katlanma, zorlukları yenme ve benliğini koruma gücü ile ölçülür" anlamında kullanılan bir söz.

Altın eşik gümüş eşiğe muhtaç olur : "hiç kimse zenginliğine güvenmemelidir, gün gelir yoksullaşır ve fakir kimseye muhtaç olur" anlamında kullanılan bir söz.

Altın tutsa toprak olur : Giriştiği işlerde büyük talihsizliklere uğrayan kimsenin durumunu anlatan bir söz.

Araba devrilince yol gösteren çok olur : "iş işten geçtikten sonra verilen öğüdün değeri yoktur" anlamında kullanılan bir söz.

Arı gibi eri olanın dağ kadar yeri olur : "çalışkan kişileri olan aile ve toplumlar, her yerde bol kazanç elde ederler" anlamında kullanılan bir söz.

Aslan yatağından belli olur : "bir kimsenin oturduğu yerin durumu, onun kişiliğini belli eder" anlamında kullanılan bir söz.

At at oluncaya kadar sahibi mat olur : "bir çocuğu, bir işçiyi yetiştiren her bakımdan çok yorulur, yıpranır" anlamında kullanılan bir söz.

At ölür itlere bayram olur : "değerli kimselerden birinin ölümü veya görevden ayrılması, kimi zaman aşağılık kimselerin işine yarar" anlamında kullanılan bir söz.

Azıksız yola çıkanın iki gözü el torbasında olur : "ileride gereksinim duyacağı şeyleri zamanında hazırlamayan kişi, hazırlık yapan diğer insanlardan yardım bekler" anlamında kullanılan bir söz.

Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur : "bakılıp onarılan şeylerden yararlanılır, bakımsız bırakılanlardan bir yarar elde edilemez" anlamında kullanılan bir söz.

Bakmakla usta olunsa köpekler kasap olurdu : "yapmadan yalnızca nasıl yapıldığına bakarak hiçbir şey öğrenilemez" anlamında kullanılan bir söz.

Bal olan yerde sinek de olur : "güzel şeylerin çevresinde, ondan yararlanmak isteyen asalaklar dolaşır" anlamında kullanılan bir söz.

Benzeye benzeye yaz benzeye benzeye kış olur : "günler birbirinden çok farklı olmadığı hâlde hava yavaş yavaş ısınarak yaz, aynı biçimde yavaş yavaş soğuyarak kış olur" anlamında kullanılan bir söz.

Bey ardından çomak çalan çok olur : "güçlü bir kişi ile yüz yüze bulunduklarında ağızlarını açamayanlar, o gittikten sonra aleyhinde atıp tutarlar" anlamında kullanılan bir söz.

Bir adama kırk gün ne dersen o olur : "sürekli telkinlerle bir kişinin bilinç altına birtakım inançlar, duygular yerleştirilebilir" anlamında kullanılan bir söz.

Bitli baklanın da kör alıcısı olur : "işe yaramaz da olsa her şeyin isteklisi bulunur" anlamında kullanılan bir söz.

Büyük başın derdi büyük olur : "büyük işlerin başında bulunanların karşılaşacağı güçlükler de çoktur" anlamında kullanılan bir söz.

Caminin mumunu yiyen kedinin gözü kör olur : "kendisini yetiştiren kimsenin malına hıyanet eden, el uzatan kimse cezasını bulur" anlamında kullanılan bir söz.

Canı yanan eşek attan yüğrük olur : "zarara veya kötülüğe uğrayan kimse acısını çıkarmak ve bir daha aynı duruma düşmemek için aşırı çaba harcar" anlamında kullanılan bir söz.

Çobanın gönlü olursa tekeden yağ çıkarır : "kişi istediğinde olmayacak gibi görünen işlere çözüm yolu bulur" anlamında kullanılan bir söz.

Dağ dağ üstüne olur ev ev üstüne olmaz : "aynı evde oturan iki aile arasında er geç birtakım anlaşmazlıklar çıkar" anlamında kullanılan bir söz.

Damlaya damlaya göl olur : "azar azar olagelen şeyler birikerek önemli bir niceliğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir" anlamında kullanılan bir söz.

Davacın kadı olursa yardımcın allah olsun : "seni yargılayacak kişi, senden davacı olan kişi ise elbette kendisini haklı çıkaracak ve sana ağır ceza verecektir" anlamında kullanılan bir söz.

Devenin derisi eşeğe yük olur : "zengin ne kadar fakir düşse de yoksula göre yine varlıklıdır" anlamında kullanılan bir söz.

Deveye burç gerek olursa boynunu uzatır : "kişi kendisine gerek olan şeyi elde etmek için yorgunluğa katlanmalıdır" anlamında kullanılan bir söz.

Dilden gelen elden gelse her fukara padişah olur : "kişi her söylediğini yapamaz, her dilediğini elde edemez" anlamında kullanılan bir söz.

Dost kara günde belli olur : "gerçek dost üzüntülü, sıkıntılı günlerde insanı yalnız bırakmaz" anlamında kullanılan bir söz.

Düğün olur iki kişiye kaygısı düşer deli komşuya : "akılsız kişi, başkalarının eğlence programlarında bir aksama olmasın diye çabalar" anlamında kullanılan bir söz.

Ekmeğin büyüğü hamurun çoğundan olur : "verimin çok olması, kullanılan malzemenin bol olmasına bağlıdır" anlamında kullanılan bir söz.

Ekmekten kaşık olur ama her yoğurdun hakkına değil : "iyi nitelikli işler kullanılan araç elverişsiz de olsa kolaylıkla yürütülebilir ama her iş elverişsiz araçla yürütülemez" anlamında kullanılan bir söz.

El el üstünde olur ev ev üstünde olmaz : "her şey birbirinin üstüne konulamaz, birbiriyle birleştirilemez" anlamında kullanılan bir söz.

El için ağlayan gözden olur : "başkası için yapılacak fedakârlığın bir sınırı vardır" anlamında kullanılan bir söz.

Emanet eşeğin yuları gevşek olur : "bir kimseye emanet edilen şeyin o kimse tarafından iyi korunmadığı her zaman görülen olaylardandır" anlamında kullanılan bir söz.

Felek yar olursa : "bir terslik çıkmazsa, şartlar uygun giderse" anlamında kullanılan bir söz.

Gelin girmedik ev olur ölüm girmedik ev olmaz : "her eve gelin girmeyebilir ama ölüm kesinlikle girer" anlamında kullanılan bir söz.

Gönüller bir olunca samanlık seyran olur : "karşılıklı sevgi oluşursa maddi sorunlara aldırılmaz" anlamında kullanılan bir söz.

Gözden ırak olan gönülden de ırak olur : "ayrı düşenlerin arasındaki sevgi de zamanla azalır" anlamında kullanılan bir söz.

Gün olur yılı besler yıl olur günü beslemez : "ticarette kazanç, günü gününe uymaz" anlamında kullanılan bir söz.

Güzellerin talihi çirkin olur : "güzeller kendilerine yaraşan bir yaşayışı her zaman bulamadıkları için mutsuz olurlar" anlamında kullanılan bir söz.

Her çok azdan olur : "çoğu elde etmek için azları biriktirmek gerekir" anlamında kullanılan bir söz.

Her ne pahasına olursa olsun : Ne pahasına olursa olsun.

Her sakaldan bir tel çekseler köseye sakal olur : "herkes biraz fedakârlık etse bir yoksul perişanlıktan kurtulur" anlamında kullanılan bir söz.

Horozu çok olan köyde sabah geç olur : "karışanı çok olan işlerden sonuç güç alınır" anlamında kullanılan bir söz.

İki gönül bir olunca samanlık seyran olur : "birbirini sevenler için zenginlik önemli değildir" anlamında kullanılan bir söz.

İyilik iki baştan olur : "birbiriyle ilişkileri bulunan iki kişinin iyi geçinebilmeleri için yalnızca birinin iyi olması yetmez" anlamında kullanılan bir söz.

Kaçan balık büyük olur : "elden kaçırılan fırsat gözde büyütülür" anlamında kullanılan bir söz.

Katranı kaynatsan olur mu şeker : "kişi, kendi özünü veya asıl özelliklerini değiştirmiş gibi görünse de asla değişmez" anlamında kullanılan bir söz.

Kavak yaprağını tepeden dökerse kış çok olur : "kavak ağacının yaprakları tepeden dökülmeye başlar, aşağıdakiler daha sonra dökülürse o yıl kış çetin olur" anlamında kullanılan bir söz.

Kefen alacak kişi yüzünden belli olur : "bir kimsenin herhangi bir eyleme girişeceği, o eyleme girişmesini zorunlu kılan durumlardan anlaşılır" anlamında kullanılan bir söz.

Kel ölür sırma saçlı olur kör ölür badem gözlü olur : Kör ölür badem gözlü olur, kel ölür sırma saçlı olur.

Kes parmağını çık pazara merhem buyuran çok olur : "kişinin bir ihtiyaç içinde bulunduğunu gören herkes ona değişik yol gösterir" anlamında kullanılan bir söz.

Kırkyıllık yani olur mu kani : "eskimiş bir alışkanlık kolay kolay değişmez" anlamında kullanılan bir söz.

Kısa günün karı az olur : "kısa süre çalışılarak yapılmış olan işten elde edilecek kazanç az olur" anlamında kullanılan bir söz.

Kurdun oğlu akıbet kurt olur : "kişi sonunda kendi karakterini, aslını, düşüncesini atalarına benzer biçimde ortaya koyar" anlamında kullanılan bir söz.

Kurt kocayınca köpeğin maskarası olur : "güç ve yeteneğini yitiren insan, basit ve kendini bilmezlerce aşağılanır" anlamında kullanılan bir söz.

Kutsuz kuşun yuvası doğan yanında olur : "talihsiz kişi, her an kendisine saldıracak güçlü kimselerle yan yana bulunur" anlamında kullanılan bir söz.

Lafı mı olur : "şimdi onun sırası değil, daha önemli konular var" anlamında kullanılan bir söz. bir iş yapmak için "seve seve zahmete girerim" anlamında kullanılan bir söz.

Lakırtısı mı olur : Konuşulan bir şeyin önemsizliğini veya yersizliğini anlatmak için söylenen bir söz.

Malı ongun olanın adı angın olur : "malından çok ürün alan kişinin adı her yerde anılır" anlamında kullanılan bir söz.

Ne olur : "yalvarırım, lütfen, rica ederim" anlamında kullanılan bir söz.

Ne olursa olsun : "her durumda, olumlu veya olumsuz bütün şartlarda" anlamında kullanılan bir söz.

Ne pahasına olursa olsun : "ne büyük özveri isterse istesin" anlamında kullanılan bir söz. "her türlü sıkıntı ve tehlikeyi göze alarak" anlamında kullanılan bir söz.

Nefesine güvenen borazancıbaşı olur : "başarabileceğine emin olanlar büyük işlere girişmelidir" anlamında kullanılan bir söz.

Nisan yağar sap olur mayıs yağar çeç olur : "nisan yağmuru ekinlerin sapını geliştirir, mayıs yağmuru ise başakların dolgunlaşmasını sağlar" anlamında kullanılan bir söz.

Sözü mü olur : Lafı mı olur?.

Tekerlek kırıldıktan sonra yol gösteren çok olur : "sonucu kötü çıktıktan sonra bir davranış üzerine akıl öğreten çok bulunur" anlamında kullanılan bir söz.

Ucuz etin yahnisi yavan olur : "ucuza mal olan şeyler niteliksizdir" anlamında kullanılan bir söz.

Yavaş atın tekmesi yavuz olur : "yumuşak huylu kimseler öfkelendiklerinde aşırı davranışlarda bulunurlar" anlamında kullanılan bir söz.

Yengen olur : Bayanla yakın ilişkisi olduğunu ima etmek için kullanılan söz.

Olabilir : Gerçekleşme imkânı bulunan, olur, mümkün, kabil.

Onay : Uygun bulma, tasdik, icazet, izin.

Tasdik : Doğrulama. Onay, onaylama.

Karadeniz : Çok düşünceli ve durgun görünen kimseler için kullanılan "Karadeniz'de gemilerin mi battı?" deyiminde geçen bir söz.

Bölge : Sınırları idari, ekonomik birliğe, toprak, iklim ve bitki özelliklerinin benzerliğine veya üzerinde yaşayan insanların aynı soydan gelmiş olmalarına göre belirlenen toprak parçası, mıntıka. Vücut yüzeyinde sınırları belli herhangi bir bölüm, nahiye.

Bulunmak : Bir yerde olmak. Herhangi bir durumda olmak. Bulma işine konu olmak.

Kuzey : Bulunduğu noktaya göre kuzeyde kalan yer. Yıldız. Sağını doğuya, solunu batıya veren kimsenin tam karşısına düşen yön, dört ana yönden biri, şimal, güney karşıtı.

Bağlı : Bir bağ ile tutturulmuş olan. Kapatılmış olan, kapalı. Bir kimseye, bir düşünceye, bir hatıraya saygı, aşk vb. duygularla bağlanan, sadık, tutkun. Sınırlanmış, sınırlı. Gerçekleşmesi bir şartı gerektiren, vabeste. Halk inanışına göre, büyü etkisiyle cinsel güçten yoksun edilmiş (erkek). Bir kuruluşun yetkisi altında bulunan.

Biri : Bilinmeyen bir kimse. Bir tanesi.

Olurdere : Erzurum şehri, Olur belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Muş şehri, Erentepe bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

Olurlama : Bir alan araştırmasında bilgi almak üzere başvurulan kişilerin araştırma amaçlarını benimseyerek araştırıcıyla işbirliği yapmaları durumu.

Olurli : Olacak gibi, olmaya yakın. Adam olacak çocuk için.

Olurlu : Olumlu.

Olurluk incelemesi : Herhangi bir soruna ilişkin çözümün gerçekleşme olasılığını gösterme amacı güden çalışma. Bir bilgi işlem merkezinin kurulması ya da bir bilişim dizgesinin geliştirilmesinden önce yapılması gereken ve donanım, yazılım, insangücü, örgütlenme, maddi kaynaklar, sağlanacak hizmete ilişkin işyükü, üretilecek hizmet ve değerlere ilişkin sunum-istek dengesi vb. konuları kapsayan ve tasarının bir bütün olarak başarılı ve üretken bir yatırım olduğunu ortaya çıkarma amacı güden çalışma.

Oluru : Pazarlıkta olabilecek en düşük fiyat. Bir işin yapılabilmesini sağlayacak çıkar yol.

Diğer dillerde Olur anlamı nedir?

İngilizce'de Olur ne demek? : [Olur] v. be, happen, become, exist, occur, take place, have, mature, befall, come about, come off, come over, eventuate, fare, get, go, go on, hap, hatch, hit, turn

n. okay, OK

interj. O.K., okay, all right, alright, agreed, can do, yes

Fransızca'da Olur : d'accord, si fait, soit

Almanca'da Olur : n. Zustimmung

Rusça'da Olur : adv. хорошо