Orhaneli nedir, Orhaneli ne demek

Orhaneli; Dil bilgisi yönünden Türkçe'de özel olarak kullanılır.

  • Bursa iline bağlı ilçelerden biri

Orhaneli hakkında bilgiler

Orhaneli, Bursa iline bağlı bir ilçedir. İlçenin merkezi olan kasabanın adı Beyce'dir. Eski adı Rumca Adrianos Adranos tur.

Orhaneli, Bursa’nın güneyindeki engebeli düzlüklerde yer almaktadır. İlçenin dağlık kesimleri kayın, kızılçam, karaçam, meşe, ardıç ormanları ile kaplıdır. Adırnaz (Orhaneli, Kocasu, Rhyndacos Ρυνδακος, Rhyndacus) çayı ilçeden geçer. İlçe, ılıman Akdeniz iklimi ile Ege ve Marmara'nın kara iklimini taşımaktadır.

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan ilçede çilek, vişne yetiştirilmekte ve bu ürünler ihraç edilmektedir. Koyunun da yetiştirildiği ilçede hayvancılık büyük gelir sağlamaktadır. Krom, linyit, manyezit, asbest, dolomit, mermer, talk, kalsit, feldspat, siyenit, kireç taşı,olivin, demir içeren maden yatakları bulunmaktadır.

İlçenin merkezi olan kasabanın eski adı olan Beyce,1934'e dek kullanılmıştır.Doğu Roma (Bizans) döneminde piskoposluk merkezi olan Orhaneli, 1325’de Orhan Bey'in emri ile Turgud Alp (Turvud, Turud Durgut, Durud) tarafından Osmanlı Beyliği'ne katılmıştır. İlce merkezindeki Durdu Bey Camisi'nin adı buradan gelir; mescidin kaybolmuş orijinal vakfiyesine sözlü aktarımla yeniden yazılan vakfiyelerde Turgud adının yanlış okunması yüzünden Durdu diye bilinmektedir.

 

Orhaneli kısaca anlamı, tanımı:

Bursa : Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

İlçe : Yönetim bakımından yurt bölümlemesinde ilden sonra gelen bölüm, kaymakamlık, kaza.

Merkez : Bir işin yoğun olarak yapıldığı yer. Belirli bir yerin ortası. Bir dairenin veya bir küre yüzeyinin her noktasından aynı uzaklıkta bulunan iç nokta, özek. Bir işin öğretildiği yer. Bir kapalı eğrinin veya bazı çokgenlerde köşegenlerin kesişme noktası. Biçim, tarz. Bir bölgenin veya kuruluşun yönetim yeri. Polis karakolu.

Kasaba : Şehirden küçük, köyden büyük, henüz kırsal özelliklerini yitirmemiş olan yerleşim merkezi, belde.

Güney : Denizli iline bağlı ilçelerden biri. Güneş gören yer. Solunu doğuya, sağını batıya veren kimsenin tam karşısına düşen yön, dört ana yönden biri, cenup, kuzey karşıtı. Lodos.

Engebeli : Engebesi olan, engebesi çok olan, arızalı.

Düzlük : Düz olma durumu. Deniz yüzeyine göre değişik yüksekliklerde olan az eğimli yer. Geniş, düz yer.

Dağlık : Birçok dağın bulunduğu, dağlarla kaplı (bölge).

Kesim : Kesme işi. Bölüm, parça, kısım, sektör. İşaretlenmiş belli yer. Pazarlık, anlaşma. Bölge. Boy bos, endam. Kesme zamanı. Terzinin belli bir ölçü ve örneğe göre kumaşa biçim verme işi, fason. Hazineye ait herhangi bir gelirin belli bir bedel karşılığı keseneğe verilmesi, mukataa.

Bağlı : Gerçekleşmesi bir şartı gerektiren, vabeste. Sınırlanmış, sınırlı. Bir kimseye, bir düşünceye, bir hatıraya saygı, aşk vb. duygularla bağlanan, sadık, tutkun. Kapatılmış olan, kapalı. Halk inanışına göre, büyü etkisiyle cinsel güçten yoksun edilmiş (erkek). Bir kuruluşun yetkisi altında bulunan. Bir bağ ile tutturulmuş olan.

Biri : Bilinmeyen bir kimse. Bir tanesi.