Kalkın nedir, Kalkın ne demek

Kalkın; Yerleşim Merkezi olarak kullanılan bir kelimedir.

Gezilecek Görülecek bir yer olarak anlamı:

Düzce şehrinde, Akçakoca ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

Kalkın ile ilgili Cümleler

  • Çin çok hızlı kalkınıyor.
  • Kalkın gidelim!
  • Sizinle konuşurken ayağa kalkın.
  • Ben sizinle konuşurken ayağa kalkın!
  • Ekonomik kalkınma Afrika için önemli.
  • Bayanlar ve baylar, Sretensky Manastırı Korosu tarafından icra edilen Rusya Federasyonu ulusal marşı için lütfen ayağa kalkın.
  • Ayağa kalkın çocuklar!
  • El ele verip bu ülkeyi kalkındıralım.
  • Lütfen ayağa kalkın.
  • Kalkın artık tembeller sizi!
  • Hemen her ülkenin bir kalkınma planı olur ve ona göre de sektörel öncelikleri bulunur.
  • Bin yılın kalkınma hedeflerine 2015 yılına kadar ulaşılması gerekiyordu.

Kalkın kısaca anlamı, tanımı

Abu dabi kalkınma fonu : Başlangıçta, yalnızca Arap ülkelerine kredi açma, garanti sağlama veya önemli projelere katılma biçiminde iktisadi yardımda bulunmak üzere Abu Dabi hükümetince 1971 yılında kurulan, daha sonra tüm İslam ülkelerini yardım kapsamına alan kuruluş

Afrika kalkınma bankaları birliği : Afrika kalkınma bankalarının bir araya gelerek Afrika Ekonomik Birliği’nin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere 1975 yılında oluşturdukları birlik.

 

Afrika kalkınma bankası : Başlangıçta Afrika ülkelerine kalkınma kredisi sağlamak amacıyla 1964 yılında kurulmuş, 1982’den sonra bölge dışındaki ülkelere de kredi sağlayan banka.

Afrika kalkınma fonu : Afrika Kalkınma Bankası üyesi ülkelerin iktisadi kalkınma ve işbirliğini geliştirme çabalarına yardımcı olmak amacıyla 1972 yılında oluşturulmuş fon.

Asya kalkınma bankası : Merkezi Filipinler'in başkenti Manila'da bulunan, üye ülkeler arasında iktisadi işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan ve 1965 yılında kurulan kalkınma bankası.

Avrupa bölgesel kalkınma fonu : Avrupa Birliği’nin görece yoksul bölgelerinin gelişmesine ve bölgesel kalkınma stratejilerinin oluşturulmasına yardımcı olmak üzere 1975 yılında kurulan fon.

Birinci kalkınma on yılı : Az gelişmiş ülkelere uygun koşullarda kredi olanağı yaratmak, bu ülkelerin dışsatım malları fiyatlarında istikrar sağlayıcı önlemler almak, hammadde kaynaklarından az gelişmiş ülkelerin daha büyük bir gelir payı almalarını sağlamak amacıyla 1960’lı yıllarda, az gelişmiş ülkelerin baskıları sonucunda, Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından ilan edilen dönem. karşılığı ikinci kalkınma on yılı.

Birleşmiş milletler kalkınma programı : Gelişmekte olan ülkelere teknik yardımda bulunmak ve uygun koşullarda krediler vermek amacıyla 1966 yılında Birleşmiş Milletler Genişletilmiş Teknik Yardım Programıyla Birleşmiş Milletler Özel Fonunun birleştirilmesiyle oluşturulmuş fon.

Birleşmiş milletler sınai kalkınma örgütü : Sanayinin geliştirilmesi ve modernizasyonu için belli projelere finansman bulunması, yeni yatırımlar, mevcut tesislerin işletilmesi, beşeri kaynakların geliştirilmesi, teknoloji transferi ve bilimsel kadroların yetiştirilmesi gibi konuları kapsayan teknik yardımlarla az gelişmiş ülkelerin kalkınma sorunlarını uluslararası düzeyde çözümlemek amacıyla 1966 yılında kurulan ve merkezi Viyana olan Birleşmiş Milletler Örgütünün uzmanlık kuruluşlarından biri.

 

Birleşmiş milletler ticaret ve kalkınma konferansı : Birleşmiş Milletler Örgütü bünyesinde, az gelişmiş ülkelerin dış ticaret hadlerinin giderek bozulması, dış borç ve dış ödemeler dengesi sorunlarının ağırlaşması üzerine ilk kez 1964 yılında Cenevre’de toplanan ve konferanslar şeklinde çalışılarak çözüm önerilerinin geliştirildiği bir tartışma ortamı.

Bölgesel kalkınma : Ülkede coğrafi bölgeler arasındaki iktisadi gelişmişlik farklarını gidermek amacıyla kamu otoritelerince izlenen iktisat politikaları. karşılığı kalkınma iktisadı.

Brüt kalkınma hızı : Bir ekonomide genellikle bir yıl olmak üzere belli bir dönemde gerçekleşen büyüme hızı veya artışı.

Doğu afrika kalkınma bankası : Üye ülkeler arasında tarım, altyapı ve sanayi alanında teknik, finansal işbirliğini sağlamak ve geliştirmek amacıyla Kenya, Tanzanya, Uganda hükümetleri tarafından imzalanan ve 1967 yılında kurulup, 1980 yılında etkinliklerine başlayan, merkezi Kampala (Uganda)’da olan kalkınma bankası.

Ekonomik işbirliği ve kalkınma örgütü : Üye ülkelerin yüksek işlendirme ve finansal istikrar içinde büyümelerine, gelişme derecesi daha düşük üye ya da üye olmayan ülkelerin kalkınmalarına, dünya ticaretinin çok yanlı ve ayırım gözetmeme ilkesi doğrultusunda gelişmesine yardımcı olmak amacıyla Avrupa İktisadi İşbirliği Örgütünün isminin değiştirilmesiyle 1960 yılında kurulmuş, halen 30 üyesi bulunan örgüt.

Ekonomik kalkınma : [Bakınız: kalkınma]. Ulusun tutumlu ve çok üretici olması, tüketimlerini mal değişimine konu yapabilmesi ve sonuç olarak yaşam düzeyini, yoğaltım gücünü yükseltmesi çaba ve görünümü.

Geleneksel kalkınma iktisadı : Ülkeleri az gelişmiş ve gelişmiş (sanayileşmiş) diye ayırarak kalkınma ve büyüme sorunlarının bu ayrımda çözümlenmesi gerektiğini ileri süren, az gelişmiş ülkelere özgü iktisadi politikalar geliştirilmesini savunan ve bu bağlamda devletin iktisadi hayata etkin katılımını öngören ve koruyucu dış ticaret politikası eşliğinde dışalım ikameci sanayileşme ile az gelişmiş ekonomilerde varolan kırsal kesim ile modern kesim arasındaki ikiliğin kaldırılmasını amaçlayan ilk iktisadi kalkınma yaklaşımı.

İkinci kalkınma on yılı : Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, 1970’li yıllarda sanayileşmiş ülkelerin gayrisafi milli hasılalarının binde yedisini az gelişmiş ülkelere yardım olarak vermelerinin öngörüldüğü dönem. karşılığı birinci kalkınma on yılı.

İktisadi kalkınma vakfı : Avrupa Birliği ve Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerindeki gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, özel kesimin kamu kesimi ve Avrupa Birliği ile ilişkilerindeki  eşgüdümü sağlamak amacıyla İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası’nın ortak girişimiyle 1965 yılında kurulan vakıf.

İktisadi ve sosyal kalkınma yatırım fonları : Orta Afrika Cumhuriyetine iktisadi yardım için Fransız Parlamentosunun onayıyla 1946 yılında kurulan ve 1959 yılında Yardım ve İşbirliği Fonuna dönüştürülen fon.

İslam kalkınma bankası : İslam ülkelerinin sosyal ve iktisadi altyapı yatırımlarına mali kaynak sağlayarak kalkınma çabalarını desteklemek ve üye ülkeler arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla 22 İslam ülkesi tarafından 1975 yılında kurulan ve merkezi Cidde’de olan kalkınma bankası.

Kalkınabilme : Kalkınabilmek işi.

Kalkınabilmek : Kalkınma imkânı veya olasılığı bulunmak.

Kalkındırabilme : Kalkındırabilmek işi.

Kalkındırabilmek : Kalkındırmaya gücü olmak.

Kalkınma bankacılığı : Sermaye piyasasının gelişmediği ülkelerde, yatırım sermayesi yetersizliğini gidermek ve teknik yardım sağlamak yoluyla girişimcilerin temel sanayilere yatırım yapmak konusundaki korku ve kararsızlıklarını ortadan kaldırarak sanayileşmeyi hızlandırmak amacıyla etkinlikte bulunan bankacılık.

Kalkınma için bölgesel işbirliği örgütü : Türkiye, İran ve Pakistan arasında iktisadi ve sosyal işbirliğini geliştirmek amacıyla 1962 yılında kurulup 1977 yılında imzalanan anlaşma ile hukuki bir nitelik kazanan, 1979 yılında etkinliğine son verilen ve 1985 yılında Ekonomik İşbirliği Örgütü adıyla etkinliğine yeniden başlayan örgüt.

Kalkınma iktisadı : İktisaden geri kalmışlığın kuramını oluşturan ve uzun dönem iktisadi kalkınmanın sağlanmasına yönelik politika ve çözümlemeleri araştıran makroiktisadın bir alt dalı.

Kalkınma iktisadının altın çağı : Daha önceki dönemlerde büyüme ile özdeş kabul edilen kalkınma kavramının, kalkınmanın altın çağı ile birlikte iktisadın ayrı bir dalı olarak benimsendiği ve yaygınlaştığı dönem.

Kalkınma kredisi : Kalkınmayı sağlamak ve hızlandırmak amacıyla verilen uzun vadeli ve düşük faizli kredi.

Kalkınma kutupları : Gelecekte kalkınma olasılığı yüksek olan ve devlet tarafından yapılacak sağlık, eğitim, altyapı gibi her türlü yatırım ve kurumsal düzenlemelerle girişimcilere daha cazip yatırım olanaklarının sağlandığı küçük yerleşim birimleri ya da bölgeler.

Kalkınma planı : Bir ülkenin tamamı veya belirli bir bölgesi için belirlenen kalkınma hedefleri çerçevesinde iktisadi ve sosyal hedeflere ulaşmak amacıyla özel kesim için yol gösterici ve kamu kesimi için emredici niteliğe sahip plan.

Kalkınma planlaması : Bir ülkede kalkınma planı çerçevesinde yapılan çalışmalar bütünü. karşılığı iktisadi planlama.

Kalkınma programları : Ülke içindeki bir yerleşim birimine veya ülkenin bütününe yönelik izlenecek iktisadi, sosyal ve kültürel politikalar bütünü. [Bakınız: yıllık program].

Kalkınma stratejisi : Kalkınmayı gerçekleştirmek amacıyla belirlenen ereklere ve bunlara ulaşmak için gerekli iktisadi, sosyal, kültürel politika ve yöntemleri gösteren yol haritası.

Kalkınma ve yatırım bankacılığı : Kalkınma bankacılığı ve yatırım bankacılığı etkinliklerinin bir arada gerçekleştirildiği bankacılık.

Kalkınma ve yatırım bankası : Kalkınma bankacılığı ve yatırım bankacılığı etkinliklerini bir arada gerçekleştiren banka.

Kalkınmada öncelikli yöreler : Bir ülkede resmi makamlarca belirlenen ve orada yapılacak yatırımlara ve çalışanlara bazı özel desteklerin sağlandığı yerleşim birimleri.

Kalkınmanın altın çağı : İkinci Dünya Savaşı’ndan 1970’lerin ortasına kadar devam eden, gerek gelişmiş ülkelerin gerekse az gelişmiş ülkelerin istikrarlı ve görece büyük büyüme oranlarını sağladıkları ve az gelişmiş ülkelerin sanayileşme yönünde belli yapısal dönüşümleri yaşadıkları dönem. Bu dönemde İkinci Dünya Savaşı sırasında harap olan Avrupa ülkelerinin yeniden imarında ve yüksek oranlı büyümesinde özellikle Marshall Planı kapsamında aldıkları yardımların önemli payı olmuştur.

Kalkınmaya yardım komitesi : Az gelişmiş ülkelerin kalkınmasına yönelik yardım miktarının artırılması ve söz konusu yardımların daha etkin kullanımının sağlanması amacıyla 1960 yılında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü bünyesinde kurulan özel bir komite.

Karadeniz ticaret ve kalkınma bankası : Karadeniz Ekonomik İşbirliği Antlaşması’nı imzalayan ülkelerin katılımıyla söz konusu ülkelerdeki iktisadi kalkınmayı ve bölgesel işbirliğini finansman sağlayarak desteklemek amacıyla üye ülkelerin temsilcileri ile uluslararası banka ve finansman kuruluşlarının katılımıyla 1994 yılında kurulan ve merkezi Selanik’te olan kalkınma bankası.

Karayip kalkınma bankası : Karayip bölgesindeki ülkelerin iktisadi büyüme ve kalkınma politikalarını uyumlaştırmak, üye ülkeleri iktisadi işbirliği ve bütünleşmeye özendirmek, bölgedeki en az gelişmiş üye ülkelerin özel ve acil finansman gereksinimlerini karşılamak amacıyla 1969 yılında imzalanan bir anlaşmayla kurulan ve 1970 yılında etkinliğe başlayan kalkınma bankası.

Kırsal kalkınma : Kent ile kır arasındaki sosyokültürel ve iktisadi farklılıkların enaza indirmeyi ve kırsal nüfusu yerinde kalkındırmayı amaçlayan kalkınma stratejisi.

Lewis kalkınma modeli : Az gelişmiş ülkelerde, işgücü sunumunun sınırsız, tarım (geçimlik) ve sanayi (modern-kapitalist) kesimi olmak üzere ikili bir iktisadi yapının olduğu varsayımları altında; tarım kesimindeki sınırsız işgücü sunumunun emeğin marjinal verimliliğini sıfıra kadar düşüreceğinden, tarımsal üretimde herhangi bir azalma olmaksızın sanayi kesiminin tarımdaki fazla işgücünü kendine çekebileceğini ortaya koyarak, gelir bölüşümü, sermaye birikimi ve iktisadi kalkınma arasındaki ilişkileri çözümleyen ve Arthur Lewis tarafından geliştirilen kalkınma modeli.

Net kalkınma hızı : Bir ekonomide genellikle bir yıl olmak üzere belli bir dönemde gerçekleşen brüt kalkınma hızından söz konusu dönemde kaydedilen nüfus artış oranının çıkarılmasıyla hesaplanan büyüklük.

Sosyal kalkınma : Fakirliğin azaltılması ve işlendirme yaratılması, sosyo-ekonomik politika ve kalkınmanın yönetimi, sosyal bütünleşmenin sağlanması, hükümetler arası destek hizmetleri ve uygulaması olmak üzere dört alanda yoğunlaşan ve 1995 yılında Kopenhag’da yapılan Birleşmiş Milletler Sosyal Zirvesi’nde karara bağlanarak geliştirilen kalkınma yaklaşımı. Kalkınmanın sosyal boyutunu öne çıkaran kalkınma yaklaşımı.

Sürdürülebilir kalkınma : İktisadi gelişme sürecinin, çevre kirlenmesi, doğal kaynakların tüketilmesi gibi sorunlara yol açtığının farkedilmesi üzerine, bugünün iktisadi büyüme ve kalkınması gerçekleştirilirken, gelecek kuşakların gereksinimlerini karşılayabilmelerine olanak tanınması için özellikle yenilenemez kaynakların kötü kullanımından kaçınılması gereği üzerinde duran bir kalkınma anlayışı.

Topluluk kalkınması : Kendi kendine yeterli, çevresini kontrol edebilen bireylerden oluşmuş bir toplum oluşturmak amacıyla köy, küçük kasaba gibi toplulukların sosyal, iktisadi ve kültürel koşullarını geliştirme süreci. Bir ülkenin gelişme olanaklarından yoksun bölgelerinde yaşayan marjinal kalmış topluluklara genel bir kalkınma girişimiyle yardım olanakları sunularak gelişiminin sağlanması.

Toplum kalkınması : [Bakınız: topluluk kalkınması]. Yerel toplulukların, ekonomik, toplumsal ve ekinsel sorunlarını çözmek amacıyla giriştikleri çabaların devletçe her türlü olanaklarla desteklenmesine ve bu yönden ulusal düzeydeki kalkınma çabalarına katılmalarına dayalı eğitsel ve örgütsel süreçlerin tümü. bk. destekli imece. Azgelişmiş toplumların kalkınması için önerilen, kırsal toplulukların yol, okul, su gibi kimi ortak gereksinmelerini ve bir ölçüde de küçük tarımsal ve işleyimsel girişimlerini ortak çabayla kendilerinin yürütmeleri, devletin de bunlara bilgi ve uygulayımsal araçlar sağlaması yolu; dayanaklı imece. bk. imece.

Türkiye kalkınma bankası : İmalat sanayisinin finansman gereksinimini kredi ve/veya ortaklıklar biçiminde karşılamak için yurtiçi ve yurtdışında çalışan vatandaşların birikimlerini kârlılık ve verimlilik anlayışı içinde değerlendirmek amacıyla 1975 yılında Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası adıyla kurulan ve 1988 yılında adı Türkiye Kalkınma Bankası olarak değiştirilen banka.

Türkiye sınai kalkınma bankası : Sanayi başta olmak üzere yapılacak tüm özel kesim yatırımlarını desteklemek, yabancı ve yerli sermayenin kurulmuş veya kurulacak şirketlerine iştirak etmek ve sermaye piyasasının gelişmesine yardımcı olmak gibi amaçlarla Dünya Bankası'nın desteği, T.C. Hükümeti ve Merkez Bankası ile ticaret bankalarının işbirliği sonucu 1950 yılında kurulan, Türkiye'nin ilk özel yatırım ve kalkınma bankası.

Uluslararası imar ve kalkınma bankası : İkinci Dünya Savaşı sonrasında tahrip olmuş ülkelerin yeniden imarı için uluslararası sermaye piyasasından borçlanıp, üyelerine ticari bankalardan daha düşük faizli kredi sağlamak amacıyla 1944 yılında Bretton Woods Anlaşması ile kurulmuş ve 1946 yılında çalışmaya başlamış finans kurumu.

Uluslararası kalkınma birliği : Dünyanın en yoksul ülkelerine yardımda bulunarak ve faizsiz kredi vererek bu ülkelerde iktisadi büyümeyi sağlamak, gelir eşitsizlikleri azaltmak ve insanların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla 1960 yılında kurulan ve 2007 yılında 185 üyesi olan Dünya Bankası grubu kuruluşlarından biri.

Kalkındırma : Kalkındırmak işi.

Kalkındırmak : Kalkınmasını sağlamak, kalkınmasına yol açmak.

Kalkınış : Kalkınma işi.

Kalkınma : Kalkınmak işi. İyileşme, şifa bulma.

Kalkınma hızı : Belirli iki tarih arasında ekonomideki büyüme veya gelişme durumu.

Kalkınmak : Durumunu düzeltmek, aşamalı bir biçimde gelişmek, ilerlemek. Zenginleşmek.

Diğer dillerde Kalkerlisüngerler anlamı nedir?

İngilizce'de Kalkerlisüngerler ne demek ? : calcareous sponges