Miyelo nedir, Miyelo ne demek

Miyelo; Biyoloji alanında kullanılan bir sözcüktür.

Biyoloji'deki anlamı:

Yunanca kemik iliği anlamına gelen ön ek.

Miyelo ile ilgili Cümleler

  • Tom'a 2013 yılında akut miyeloid lösemi tanısı kondu.
  • Dr. Sagan miyelodisplazi adlı ender bir kemik iliği hastalığından muzdaripti.

Miyelo tanımı, anlamı

Miye : Temel, temel taşı

Miyel : Omurilik.

Atların protozoal miyeloensefalitisi : Atlarda Sarcocystis neurona adlı protozoonun neden olduğu sinir sistemi hastalığı.

Bazofil miyelosit : Granülosit yapımı sırasında promiyelositlerin bölünüp çoğalmalarıyla oluşan bazofil granülositler.

Çoklu miyelom : Plazma hücrelerinin kemik iliğinde çoğalması ve kemiğe yayılması sonucu, kemik kırıklarına ve şiddetli ağrıya neden olan, ender olarak 2 veya 3'den fazla olan yaklaşık % 5 oranında nüks eden, kötücül plazma hücre tümörü, miyelomatozis, miyelom, multipl miyelom. Sekrotorik formunda gamopati, anemi, proteinüri ve enfeksiyonlara karşı direnç azalması görülür.

Dejeneratif miyelopati : Arka bacaklarda eş güdüm bozukluğu, felç, kas atrofisi ve idrarın tutulamaması gibi klinik belirtilerle seyreden, sinsi seyirli, neden veya nedenleri tam olarak bilinmeyen, omurilikte bakışımlı miyelin erimesiyle belirgin kalıtsal hastalık. Özellikle yaşlı Alman kurt köpeklerinde ve iri cüsseli köpek ırklarında görülür.

 

Dejeneratif miyeloradikulomiyopati : Omurilik ve sinirlerin omurilikteki köklerinin dejenerasyonla belirgin hastalığı.

Eozinofil miyelosit : Promiyelositlerin bölünüp çoğalması sonucu biçimlenen asidofil hücre. Çekirdekte çukurluk belirmeye başlayan bu hücrelerin bölünme güçleri bulunur.

Eritremik miyelozis : Eritroblastların kötücül tümörü. Anemi, kemik iliğin displazisi ve tüm çekirdekli alyuvar hücre tiplerinin kemik iliği hücrelerinin % 50'sinden fazlasını oluşturmasıyla belirgin olup kedilerde lösemi virüs enfeksiyonuyla birlikte ve daha çok bir yaşından büyük erkeklerde ortaya çıkar.

Fibrokartiloginöz embolik miyelopati : Omurlar arası diski oluşturan, yumuşak çekirdeğin veya onu çevreleyen fibröz halkanın dejenere olması ve damarların içerisine fıtıklaşması ve emboli oluşturmasından kaynaklanan iskemik omurilik zedelenmesi.

Kanatlı miyeloblastozisi : Erişkin tavuklarda, miyeloblastların başta karaciğer olmak üzere tüm parenkim organlarında, damar içinde ve damar dışında tümör oluşturacak düzeyde üremesi sonucu oluşan düşkünlük, anemi ve kanama eğiliminin artmasıyla belirgin, lökozis-sarkoma grubundan viral bir hastalık, miyeloblastik miyeloid lökozis, miyeloblastozis, miyelositik miyeloid lökozis.

Kanatlı miyelositomatozisi : Kafatası, kaburga ve bacak kemiklerinde, özelikle kıkırdak-kemik birleşim bölgelerinde, ağız boşluğu, soluk borusu ve göz çevresinde, iyi farklılaşmış miyelositlerin üremesi sonucu tümör oluşumu, zayıflık, hâlsizlik ve mukozalarda solgunlukla belirgin lökozis-sarkom grubu virüs hastalığı.

 

Kronik miyelomonositik lösemi : Köpeklerin anizokromi, anizositozis, poikilositozis ve tedaviye cevap vermeyen anemiyle belirgin, çoğunlukla beş yaşından büyük köpeklerde görülen lösemi çeşidi. İştahsızlık, uyuşukluk, kilo kaybı ve egzersiz toleransında azalma, mukozalarda solgunluk ve ağız boşluğunda ülserler dikkat çeker.

Megakaryositik miyelozis : Klinik olarak kanama, kuyruk ve kulak ucundaki damarlarda tromboz, yaygın trombositozis ve tedaviye cevap vermeyen anemiyle belirgin, akut megakaryoblastik löseminin kronik karşılığı, megakaryositik lösemi. Beş yaşından büyük köpek ve kedilerde ender görülür.

Miyeloblast : Lökoblast. Kemik iliğinde hemositoblastuslardan poietinlerin etkisi altında gelişen farklılaşmamış hücre. Granülosit olma yönünde uyarılan progenitör hücreler bölünüp çoğalarak miyeloblastları oluştururlar. [Bakınız: lökoblâst].

Miyeloblastik : Miyeloblastlarla ilgili olan. Miyeloblastlar gösteren, miyeloblastların bulunuşuyla belirgin.

Miyeloblastik lösemi : Granülositik lösemi.

Miyeloblastik miyeloid lökozis : Kanatlı miyeloblastozisi.

Miyeloblastozis : Kemik iliğinde, granülositlerin öncüsü olan miyeloblastların kanda aşırı miktarlarda bulunması. Kanatlı miyeloblastozisi.

Miyeloensefalitis : Beyin-omurilik yangısı.

Miyelofibrozis : Kemik iliği fibrozisi.

Miyelografi : Subaraknoidal boşluğa, beyin omurilik sıvısı içine kontrast maddenin enjeksiyonundan sonra yapılan radyografi işlemi.

Miyelogram : Miyelografiyle elde edilen röntgen filmi.

Miyeloid : Kemik iliğine ait, ondan köken alan veya kemik iliğine benzeyen. Omuriliğe ait olan. Kemik iliği hücrelerine benzeyen, ancak oradan köken almayan hücre.

Miyeloid doku : Kırmızı kemik iliği.

Miyeloid hücre : Nötrofiller, eozinofiller ve monositleri içeren, kemik iliğinden köken alan fagosit hücre hattı.

Miyeloid lökozis : Granülositik lösemi.

Miyeloid metaplazi : Kemik iliği dokusunda alyuvarların genç biçimlerinin yıkımıyla birlikte oluşan hiperplazi. Genellikle kemik iliğinin fibrozisi ve sklerozisini takiben oluşur.

Miyeloidozis : Miyeloid doku oluşumu veya var olanın üremesi sonucu artışı.

Miyelolipom : Böbrek üstü bezinin yağ dokusu hücreleri, lenfositler ve miyeloid hücrelerden oluşan iyicil tümörü. Sığırlarda, maymunlarda ve ender olarak da diğer hayvanlarda, genellikle böbrek üstü bezinin kabuğunda, kedilerde ise karaciğerde görülür.

Miyelom : Kemik iliğinin hematopoietik dokusundan türeyen hücrelerin meydana getirdiği tümör. Miyeloma. B lenfositlerden köken alan tümör. Çoklu miyelom.

Miyelomalasi : Omuriliğin yumuşaması veya nekrozu. En tipik olarak atlarda akdarı ve koyunlarda Phalaris tuberosa zehirlenmesinde görülür.

Miyelomatozis : Çoklu miyelom.

Miyelomeningitis : Omuriliğin ve onu örten zarlarının birlikte yangısı.

Miyelomeningosel : Omuriliğin ve onu çevreleyen zarların omurgadaki bir kusurdan dışarıya doğru fıtıklaşması.

Miyelomonositik lösemi : Köpek, kedi, at ve insanlarda nötrofil ve monositik hücre sistemleri tümörlerinin aynı anda oluştuğu ender bir hastalık.

Miyelopati : Omurilikteki herhangi bir yapı veya görev bozukluğu. Çoğunlukla özelliği olmayan değişimleri tanımlar. Parapleji, spastik felçler, kas titremeleri gibi belirtilerle seyreder, istem dışı işeme ve dışkılama görülür, zamanla bölgedeki kaslarda atrofileri biçimlenir. Kemik iliğindeki patolojik değişim, omurilik yangısı.

Miyeloperoksidaz : Nötrofillerin, miyelosit ve promiyolositlerin, sitoplazmalarındaki birincil granüllerinde bulunan peroksidaz aktitivitesine sahip hemoprotein. Bakterisit, fungisit ve virüsit etki gösterir.

Miyelopleji : Omurilik felci.

Miyeloproliferatif hastalıklar : Kemik iliğini oluşturan eritroblastik, megakaryositik ve miyelositik hücrelerin veya retikulum ve mezenkimal yapıların çoğalması sonucu oluşan, anemi, ateş, kilo kaybı ve hepatomegaliyle belirgin özel hastalık grubu. Sıklıkla, kedi lösemi virüsü enfeksiyonlarında gözlenir.

Miyeloradikulitis : Omuriliğin ve sinirlerin omurilik köklerinin yangısı.

Miyeloradikulopati : Omurilikte ve omurilikten çıkan sinir köklerinde oluşan yangısal olmayan nitelikteki herhangi bir patolojik değişim.

Miyelosarkom : Miyeloid doku veya kemik iliği hücrelerinden gelişen kötücül tümör.

Miyelosel : Omurilik ve onu saran zarların kese içerisinde omurgadaki bir açıklıktan dışarıya sarkması.

Miyelosit : Kemik iliğinde bulunan amiboyid hareketli bir göze olup granüllü lökositlerin meydana gelişinde bir geçit tipidir.

Miyelositik miyeloid lökozis : Kanatlı miyelositomatozisi.

Miyelosklerozis : Omuriliğin sklerozisi. Kemik iliğinin kemik üremeleri nedeniyle daralması.

Miyeloşizis : Omurlardaki bozukluk nedeniyle nöral tüpün tam veya yere olarak kapanmaması. Çoğunlukla lumbosakral bölgede biçimlenir.

Miyeloyit : Omuriliğe benzer, iliksi.

Miyeloyit doku : Kemik iliği.

Miyelozis : Kemik iliği dokusunun çoğalmasıyla kanda myelositik lösemi tablosunun oluşması. Omurilikte tümör oluşması.

Multipl miyelom : Çoklu miyelom.

Progresif kanamalı miyelomalasi : Genellikle travmayı takiben oluşan, omuriliğin intramedüller kanalında aşağı veya yukarı yönde ilerleyen kanamalarla ve infartüslerle belirgin patolojik değişim, hematomiyeli.

Sığırların omurilik miyelopatisi : Avusturalya Murray Grey ırkı etçi sığırların doğuştan veya bir yaşına kadarki dönemde omurilik, orta beyin ve beyincikteki sinir hücrelerinde dejenerasyon ve felçle belirgin kalıtsal hastalık.

Diğer dillerde Miyelitis spinalis akuta anlamı nedir?

İngilizce'de Miyelitis spinalis akuta ne demek ? : myelitis spinalis acuta