Milliyetçi nedir, Milliyetçi ne demek

Milliyetçi; Dil bilgisi yönünden Türkçe'de sıfat olarak kullanılır.

  • Milliyet ilkesini benimseyen, milliyetsever, ulusçu, ulusalcı

"Milliyetçi" ile ilgili cümle

  • "Milliyetçi millî olan her şeye karşı daima hassas bulunan, onu bilen ve koruyan insandır." - M. Kaplan

Milliyetçi hakkında bilgiler

Milliyetçilik, ulusçuluk, ulusalcılık ya da nasyonalizm, kendilerini birleştiren dil, tarih veya kültür bağlarından bir üstyapı oluşturabilmiş sosyal birikimlerin adı olan millet veya ulus olarak tanımlanan bir topluluğun yaşama ve ilerleme ülküsünün toplumların ve insanlığın gelişmesini sağladığına inanan görüştür.

19. yüzyıl başlarından itibaren Avrupa'da, 20. yüzyılda ise tüm dünyada egemen siyasi düşünce tarzı olmuştur. Dünya siyasi haritası bu dönemde milliyetçilik ilkelerine göre biçimlendirilmiştir. Günümüzde Anglosakson kültürüne bağlı toplumlarda ve Avrupa Birliği düşüncesini savunan çevrelerde olumsuz bir anlam yüklenmiştir.

Milliyetçilik konusunda Benedict Anderson, Ernest Gellner, Eric Hobsbawm, Elie Kedourie gibi karşıtların yanı sıra, Anthony Smith' Nev Nikolayeviç Gumilev gibi tarafsız yazarların teorik çalışmaları olmakla birlikte konu henüz teorik bir dayanağa kavuşturulamamıştır. Bu çalışmalarda vatanseverlik, militarizm, şovenizm, etnik aidiyet, dilsel aidiyet, ulusalcılık, irredantizm, faşizm, militancılık, dinselcilik, otoriterlik, ırkçılık, anti-emperyalizm, asabiyet, hayali cemaatler, tarihsel kimlik, tarih bilinci, kahramanlık, maneviyat, atalar kültü, sadakat, egemenlik, ortak irade, vatan, romantizm, kamusallık, kültürellik kavramları açıklanmaktadır.

 

"Millet" sözcüğü aslen Arapça olup (Ar: ملة), "din veya mezhep; bir din veya mezhebe bağlı olan cemaat" anlamındadır. Osmanlı Türkçesinde 20. yüzyıl başlarına kadar bu anlamda kullanılmıştır. 19. yüzyıl ortalarından itibaren aynı sözcük Fransızca/İngilizce nation kavramına karşılık olarak kulanılmıştır. Türkçe "ulus" (Orhun Yazıtları'nda uluş olarak yer alır) sözcüğü, 1932 yılında aynı kavramın Yeni Türkçesi olarak benimsenmiştir.Orhun Yazıtları ve Kâşgarlı Mahmud'un 1072-1074 yılları arasında yazdığı Divânu Lügati't-Türk adlı kitabında millet sözcüğünün Türkçe karşığı budun sözcüğüdür.

Milliyetçi ile ilgili Cümleler

  • Milliyetçilik kaç çeşittir?
  • O bir milliyetçi.
  • Milliyetçilikleri savaşın bir nedeniydi.
  • Milliyetçilikle faşizmi bir tutamazsın.
  • Emperyalizm ve etnik milliyetçilik dünyada barışın baş düşmanlarıdır.
  • Adalet bir ülkenin kurucu milletini örselemek onu zarara uğratmaksa adalet, adalet dünyada etnik milliyetçiliği körükleyip ülkelerde iç savaş çıkarmaksa adalet, adalet zenginin daha da zenginleşmesi fakirin hep fakir kalmasıysa adalet, adalet bir insanı toplum içerisinde küçük düşürmeye çalışmaksa adalet, adalet bir insanın cinsel eğilimlerine göre onu yargılayıp küçük görmekse adalet, adalet parayla satın alınabiliyorsa adalet, işte bu adaletler yerin dibine batsın.
  • Milliyetçiliği sizden öğrenecek değilim.
  • Dar görüşlü milliyetçiler gibi değilim.
  • Dünyanın sorunu etnik milliyetçilik ve emperyalizmdir.
  • Ahmet gider Mehmet gelir milliyetçi gözükür, ülkeyi siker atar. Buradaki Ahmet lise öğretmenidir ancak.
  • Kanaldaki spor programı çok bilgilendirici milliyetçilik gösterişle olmaz dedi.
 

Milliyetçi anlamı, kısaca tanımı:

Ulusal : Millî.

Milliyet : Bağlı bulunan millet, tabiiyet. Millete özgü olma veya millî olma durumu, ulusallık.

Milli : Mil içeren.

Milliyetçilik : Maddi ve manevi açılardan millet ve ülkesinin çıkarlarını her şeyin üstünde tutma anlayışı, ulusçuluk, ulusalcılık, nasyonalizm.

İlke : Davranış kuralı. Temel bilgi. Öge, unsur. Temel düşünce, temel inanç, umde, prensip. Her türlü tartışmanın dışında sayılan öncül, mebde, umde, prensip.

Milliyetsever : Milliyetçi.

Ulusçu : Milliyetçi.

Tarih : Tarih dersi. Toplumları, milletleri, kuruluşları etkileyen hareketlerden doğan, olayları zaman ve yer göstererek anlatan, bu olaylar arasındaki ilişkileri, daha önceki ve sonraki olaylarla bağlantılarını, karşılıklı etkilenmeleri, her milletin kurduğu medeniyeti inceleyen bilim. Bir olayın gününü, ayını ve yılını bildiren söz. Bir konuyu geçmişi ve gelişimi içinde inceleyen anlatı. Tarih kitabı.

Kültür : Uygun biyolojik şartlarda bir mikrop türünü üretme. Tarım. Bir topluma veya halk topluluğuna özgü düşünce ve sanat eserlerinin bütünü. Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü, hars, ekin. Muhakeme, zevk ve eleştirme yeteneklerinin öğrenim ve yaşantılar yoluyla geliştirilmiş olan biçimi. Bireyin kazandığı bilgi.

Üstyapı : Altyapı üzerine kurulan, oturmaya veya üretime yarayan yapıların tümü. Bir alaşımın mikroskop kullanmadan çıplak gözle incelenen yüzeysel tabakalarından anlaşılabilen genel yapısı. Demir yolculukta toprak düzleme hattının ve köprü, kemer vb. sanat eserlerinin üstünde yapılmış olan ve demir yolu hattının döşenmesini amaçlayan etkinliklerin tümü. Altyapı üzerinde oluşan kültür, din, sanat, felsefe, bilim, ülkü, siyasal kurumlar gibi toplumsal değerleri içeren genel kavram, altyapı karşıtı.

Sosyal : Toplumsal.

Milliyetçi işçi sendikaları konfederasyonu : 15-16 Haziran 1970 tarihindeki işçi hareketinin ardından DİSK ve Türk-İş karşıtı olarak Plastik-İş ve Türpek-İş sendikaları tarafından 23 Haziran 1970 tarihinde kurulan, 1980 yılında askeri müdahaleyle etkinlikleri 1984 yılına kadar durdurulan ve 1989 yılında üye sendika sayısı yasada öngörülen sınırın altına düşmesiyle kapanan üstbirlik.

Diğer dillerde Milliyetçi anlamı nedir?

İngilizce'de Milliyetçi ne demek? : n. nationalist

Fransızca'da Milliyetçi : nationaliste

Almanca'da Milliyetçi : der Nationalist

Rusça'da Milliyetçi : n. националист (M)

adj. националистический