Nogaylar nedir, Nogaylar ne demek

Nogaylar; Yerleşim Merkezi olarak kullanılan bir kelimedir.

Gezilecek Görülecek bir yer olarak anlamı:

Gaziantep şehri, Sakçagöz nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

Nogaylar hakkında bilgiler

Nogaylar, Don ve Kuban ırmakları arasındaki alanda Astrahan yöresinde varlığını sürdüren Türk dillerinden Nogayca'yı konuşan bir Türk boyu. Nogay adı, Kırım'ın batısında Aksu nehri ile Özü nehri arasındaki sahada Kıpçakların boy beyi olup boy beyliğini dedesi Tuval Bey'den alan bu kişi 1270-1299 yıllarında Altın Orda'da büyük bir nüfuz kazanmış olan Berke Han'ın başkomutanı Nogay Han'dan gelmektedir. Ona tâbi il ve uruğlara Nogay adı verilmiştir. Nogay uruğlarından yedisi (Şırın, Arın, Kıpçak, Argın, Alçın, Katay ve Mangıt) Yedisan adıyla biliniyordu. Bunlardan başta Şırın olmak üzere ilk dördü Kırım tarafına gitmişti; kalanlar ise bir müddet aşağı İdil boyunda göç etmişler ve bunlardan Mangıt uruğunun ismi Nogay adı gibi kullanılır. 1426 yılında Edige beyin oğlu Nurettin bey tarafından emirlik kurmuşlardır ve 150 yıldan fazla bağımsız devlet olmuşlardır. Başkentleri Yayık Nehri üzerinde Saraycık'tı. 1563 yılında Rusların işgalinden sonra Ulu Nogaylar, Kiçi Nogaylar ve Altı oğul Nogayları olarak üç parçaya ayrılmıştır.

 

Nogaylar anlamı, kısaca tanımı

Nogay : Altın Ordu devleti başbuğlarından biri olan Nogay'ın yönetimindeki Kıpçaklar. Bugün Kuzey Kafkasya'da yaşayan bir Türk boyunun adı

Yerleşim yeri : Bir toplumsal kümenin ya da daha kalabalık bir nüfus topluluğunun, yaşamak ve ekonomik etkinliklerini sürdürebilmek amacıyla seçip yerleştikleri kent, kasaba, köy ya da daha küçük bir yer.

Bir müddet : Bir süre.

Başkomutan : Savaşta bir devletin bütün kara, deniz ve hava kuvvetlerini yöneten büyük komutan, başkumandan, serdar.

Gaziantep : Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

Boy beyi : Boyun en saygın ve lider kimliğine sahip kişisi.

Sakçagöz : Gaziantep ili, Sakçagöz bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

Üzerinde : Üstünde. ile ilgili, üzerine.

Ayrılmış : Ayırdedilmiş.

Saraycık : Adıyaman şehrinde, Gerger ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Afyon ili, Sincanlı ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Amasya şehrinde, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Amasya kenti, Saraycık bucağına bağlı bir yer. Amasya ili, Sarıbuğday bucağına bağlı bir bölge. Ankara şehrinde, Çubuk ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir bölge. Ankara kenti, Kızılcahamam ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Ankara ilinde, Sincan belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Bayburt ilinde, merkez ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Bilecik şehrinde, Bozüyük ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Bolu şehrinde, merkez ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yer. Çanakkale şehrinde, Bayramiç ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Çanakkale kenti, merkez ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Çankırı şehri, Çerkeş belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Çankırı ilinde, Eldivan belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Çankırı ili, Kızılırmak belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Çorum şehrinde, İskilip ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Çorum ili, Kargı belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Çorum ili, Sungurlu ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Elâzığ şehrinde, Ağın ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Erzincan şehri, Çayırlı ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Giresun ilinde, Keşap ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Giresun ilinde, Şebinkarahisar belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Hatay ilinde, Hıdırbey bucağına bağlı bir yer. Isparta şehri, Keçiborlu belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Kahramanmaraş ili, Göksun ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Karabük kenti, Eflâni belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Kastamonu kenti, Kuzyaka nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Kayseri kenti, Bakırdağı bucağına bağlı bir yer. Kayseri şehrinde, Güneşli nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Kayseri şehri, İncesu belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Kırşehir ilinde, merkez ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Konya ilinde, Çavuş nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Kütahya şehrinde, Altıntaş ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Manisa ili, Demirci belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Ordu şehrinde, merkez ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Ordu kenti, Ünye ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Samsun şehrinde, Mezraa nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Sivas ili, Suşehri belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Uşak şehri, Eşme ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Zonguldak şehrinde, Beycuma bucağına bağlı bir bölge.

 

Nurettin : Dinin ışığı, nuru. Muş ili, Nurettin nahiyesine bağlı bir yer.

Bağımsız : Davranışlarını, tutumunu, girişimlerini herhangi bir gücün etkisinde kalmadan düzenleyebilen, özgür, hür. Müstakil. Bağımsız milletvekili. Herhangi bir kuruluşa, partiye bağlı olmayan kimse.

Yerleşim : Yerleşme, iskân.

Başkent : Bir devletin yönetim merkezi olan şehir, hükûmet merkezi, başşehir.

Emirlik : Beylik.

Nogayca : Nogay dili. Bu dille yazılmış olan.

Nahiye : Bucak. Bölge.

Müddet : Süre.

Handan : Şen, neşeli.

Gelmek : Ulaşmak, varmak. Kazanılmak, sağlanılmak. Akmak. Herhangi bir sırada bulunmak. Bir şeye sonradan inanmak, doğruluğuna hak vermek, eğilim göstermek, kabul etmek. Dayanmak, tahammül etmek. İsabet etmek. Ortaya çıkmak, doğmak. -dikçe, -esi biçiminde kullanılan sıfat-fiil eklerinden sonra geldiğinde önceki fiille ilgili olarak pekiştirilmiş bir istek ve sürerlik bildiren bir fiil. Kadar olmak. İzlemek, takip etmek. Katılmak, eklenmek. Oturmaya, ziyarete gitmek. Yönelme durumundaki bazı kelimelere getirilerek birleşik fiil yapar. İhtiyaç anlatan deyimler kurmaya yarayan bir fiil. Etkisini herhangi bir biçimde göstermek. Mal olmak. Belli bir süre dolmak. Biriyle birlikte gitmek. Uymak. Getirmek. Bir yerden alınıp bir yere ulaştırılmak. Varlığını sürdürmek, yaşamak, intikal etmek. Başlamak, ortaya çıkmak. Kök veya gövdeleri sonuna -a (-e) eki almış fiillere gelerek süreklilik bildiren birleşik fiiller oluşturur. Türemek. Belli bir zamana ulaşmak. Görünmek, sanılmak. Düşmek, rast gelmek. Çıkmak, yönelmek. -mez, -mezlik ile birlikte yapmacık anlatan deyimler yapar. Daha önce üzerinde durulmuş olan bir konuya yeniden dönmek. Uygun düşmek. Kendine yapılmış olan herhangi bir davranış veya durumu iyi karşılamak. Olmak, -e uğramak. Sonuç çıkmak.

Diğer dillerde Noether halkası anlamı nedir?

İngilizce'de Noether halkası ne demek ? : noetherian ring