Sülü nedir, Sülü ne demek

Sülü; İsim olarak kullanılan bir kelimedir.

Yerel Türkçe'deki anlamı:

Çelikçomak oyununda kullanılan kısa ve uçları sivri çubuk.

Aptal, mıymıntı, sünepe.

Sülü isminin anlamı, Sülü ne demek:

Süleyman adının bozulmuş biçimi. Sülü ismi; Türkçe kökenli olup bir Erkek ismidir.

Sülü ile ilgili Cümleler

  • Sülük onun kanını emdi.
  • O bir sülün.
  • Her avcı sülünün nerede olduğunu bilmek ister.
  • O bir sülündür.
  • Ali sülün avına gitti.

Sülü ile ilgili Atasözü veya Deyim

sülük gibi : çok sırnaşık, yapışkan kişi.

sülük vurmak : tedavi amacıyla sülük yapıştırmak.

sülün gibi : boylu boslu ve yürüyüşü güzel (kız veya kadın).

Sülü anlamı, tanımı

Altın sülün balığı : Doğal olarak Gine ve Kamerun’un sahil sularında, tatlı ve acı sularda yaşayan, boyları 10 cm olabilen, vücudun üst yarısı sarıdan kırmızımsı altın sarısına kadar, alt yarısı ise deniz mavisi ve parıltılı, yüzgeçleri de vücut gibi renkli olan akvaryum balığı

At sülüğü : Sulak ve bataklık yerlerde yaşıyan bir çeşit sülük. Sığır, manda, at, koyun, köpek, domuz ve insanlara enfekte suların içilmesiyle bulaşan ve konaklarında yutak ve burun boşluklarına yapışarak devamlı kan emen, ağır enfeksiyonlarda anemi ve zafiyete neden olan sülük türü, Hirudo aegyptiaca, Limnatis nilotica. Boyu 8-10 cm, eni 1-1,5 mm olan ve sürekli kan emebilen tehlikeli bir sülük türü, Yaban sülüğü, Limnatis nilotica.

 

Edward sülünü : Ana vatanı Vietnam olan, Bambu ormanlarında yaşayan, genellikle çiftler hâlinde beslenen sülün ırkı.

Elliot sülünü : Ana vatanı Kuzey Burma, Kuzeydoğu Hindistan ve Tayland olan, kafes ortamına rahat uyum sağlayan sülün ırkı.

Gümüş sülün : Ana vatanı Çin, Burma, Orta Tayland, Vietnam ve güneybatı Kamboçya olan, dağlardaki ormanlık alanlarda yaşayan, kafes ortamına çok rahat uyum sağlayan, erişkin erkeklerde beyaz ve siyah rengin hâkim olup vücudu kafasındaki maskeyi andıran kırmızılıkla tamamlanan ve dişilerde toprak ve kül renginde olan sülün ırkı.

Halkalı sülün : Tavuksular (Galliformes) takımının, sülüngiller (Phasianidae) familyasından, Asya'da yaşayan bir tür. (Phasianus torquatus), Tavuksular (Galliformes) takımının sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü. Batı Asyada yaşar.

Hatuni sülün : Ana vatanı Batı Çin olan, 4260-4570 m yüksekliğindeki dağlık araziler ve Bambu ormanlarında yaşayan, enselerindeki yaka şeklindeki tüylerden dolayı altuni sülünle birlikte yakalı sülünler olarak da sınıflandırılan, yetişkin erkeklerde sarı, kırmızı, beyaz, lacivert ve yeşil renkler vücudu gösterişli bir biçimde kaplamış olup karnının altı beyaz renkte, ayakları gri ve yeşil tonlarında, dişiler altın sülünün dişisine göre biraz daha büyük olan sülün ırkı, Lady Amherst sülünü.

Himalaya monal sülünü : Ana vatanı Himalaya dağlarından Afganistan'ın doğusuna ve Çin'in batısına kadar uzanan, dağlık ve sık ormanlık alanlarda yaşayan, metalik renklere sahip, büyük görünüşlerine rağmen oldukça sakin, kolay evcilleşebilen, sıcağa karşı tolerasyonları zor olan sülün ırkı.

 

Hortumlu sülükler : Yutak başlangıcında, öne doğru uzatılabilir bir hortum bulunan sülükler familyası.

İbiksiz beyaz kalij sülünü : Pakistan'dan Burma'ya kadar yayılım alanına sahip, ormanlık alanlarda yaşayan, çok hareketli, genellikle çiftler hâlinde beslenen sülün ırkı.

İjima bakır sülünü : Ana vatanı Japonya olan, ormanlarda ve açık arazilerde yaşayan sülün ırkı.

Kafkas sülünü : Ana vatanı doğu Avrupa ve Türkiye olan, dağlık ormanlarda yaşayan, koyu renkli canlı mizaçlı, boyun kısmında beyaz halka bulunmayan, üreme yaşı bir yaşında tam olarak rengini alan sülün ırkı.

Kahverengi kulaklı sülün : Ana vatanı kuzey ve batı Çin ve Mançurya olan, oldukça kazıcı, insanlara kolay alışan, üreme yaşı bir yaşında fakat iki yaşında daha döllü yumurta alınabilen sülün ırkı.

Kara sülükleri : Gnathobdellidae ailesinde bulunan sülük cinsi, Haemadipsa.

Kiraz sülüğü : Kurtçuk çağında, kiraz, armut, elma, ayva, erik, kayısı yeşil dokularıyle beslenerek yaprak dökülmelerine yol açan, küçük, esmer zarkanatlı.

Kral sülün : Ana vatanı orta ve kuzey Çin olan, kafes ortamına çok rahat uyum sağlayan, yetişkin erkeklerin sarı siyah ve beyaz renkleriyle güzel bir görüntüsü olan, erkeklerin kuyrukları 150-170 cm ye kadar uzayan, sesleri tekrarlı bir gıdaklama ve melodik bir ıslığı andıran sülün ırkı.

Lady amherst sülünü : Hatuni sülün.

Limoni sülün : Sarı altuni sülün.

Mavi kulaklı sülün : Ana vatanı batı ve orta Çin olan, 3000m yükseklikte dağlardaki ormanlarda yaşayan, oldukça kazıcı, insanlara çok kolay alışan, çiftler hâlinde beslenen sülün ırkı.

Medikal sülük : Halkalı solucanlar (Annelida) dalının, kıllı ayaklılar (Chaetopoda) sınıfının, sülükler (Hirudinea) takımından, 15 cm kadar uzunlukta, Avrupa ve Kuzey Afrika’nın tatlı sularında yaşayan, kan basıncını düşürmek için çok eskiden beri tıp alanında kullanılan sülük türü.

Mikado sülünü : Ana vatanı Tayvan olan, 1500-3000m yükseklikteki ormanlık dağlarda yaşayan, nesli tükenen ırklardan biri olan, boyut olarak Elliot ve Hume sülününe göre aynı boyda olmasına rağmen yumurtası neredeyse iki katı büyüklükte, yavruları oldukça narin sülün ırkı.

Neşeli sülün : Ana vatanı Batı Pakistan'dan Nepal'e kadar uzanan, 1220-3050m arasında açık arazilerde, otlu tepelerde ve seyrek ormanlık arazilerde yaşayan, dişi ve erkek birbirlerine benzeyen fakat erkeğin göğüs tüyleri beyaz etrafı siyah kontörlü, buna karşın dişinin göğüs tüyleri siyah etrafı beyaz kontörlü olan, üreme yaşı bir yaş, 15 nisandan sonra yumurtlamaya başlayan, yıllık yumurta sayısı 18-24 adet, kuluçka süresi 26 gün olan sülün ırkı.

Sarı altuni sülün : Altuni sülün mutasyonu olan, İtalya'da geliştirilen, yetişkin erkeklerin tüyleri parlak ve sarı renginin tonlarında olup bu sarı renkler göz alıcı ve çok güzel görülmelerine yol açan, dişiler ise açık gri ve kül renginde olan sülün ırkı, limoni sülün.

Satyr tragopan sülünü : Ana vatanı orta ve doğu Himalaya olan, 2400m ile 3000m yükseklikteki sık ormanlıklarda yaşayan, kırmızı tüylerinin üzerinde beyaz göz alıcı noktalara sahip, çift olarak yetiştirilen, iki yaşında cinsel olgunluğa ulaşan sülün ırkı.

Siyam alev sırtlı sülünü : Güney Çin'de geniş bir yayılma alanı bulunan, 600 m. yüksekliğinde dağlardaki bambu ormanlarında yaşayan, ortama kolay uyum sağlayabilen, çok güzel renklere sahip olan sülün ırkı.

Sülüdeynek : Çelikçomak.

Sülüf : Yanağa dökülen saç, zülüf.

Sülük : Sülüklerden, tatlı sularda yaşayan, vücudunda yirmi iki sindirim kesesi olduğu için bir kezde ağırlığının sekiz katı kan emebilen, halk arasında bazı kan hastalıklarının tedavisinde yararlanılan hayvan (Hirudo medicinalis).. Asma bıyığı. Islık. Cevizin erkeklik organı. Sarkıt, akarken buz tutmuş su. Asma fışgını. Salyangoz. Sülükgiller sınıfına bağlı halkalı solucanların ortak adı. a. bk. tıp sülüğü, at sülüğü. Tırpan sapını tırnağa bağlayan demir parçası. (İlyaslı Uşak). At koşum takımı üzerine çakılan dökme süs. (Yalvaç Isparta; Aksaray Niğde). Karabük ili, Ovacık belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

Sülük etmek : Alçak gönüllü davranmak.

Sülük para : Üstündeki yazı ve tuğrası silinmiş para.

Sülük salyangozu : Karından ayaklılar (Gastropoda) sınıfının, akciğerli salyangozlar (Pulmonata) takımından kabuğu olmayan ve nemli yerlerde yaşayan türleri olan bir yumuşakça cinsi. (Limax) Karından-ayaklılar (Gastropoda) sınıfının akciğerli-salyangozlar (Pulmonata) takımtndan bir yumuşakça cinsi. Kabuğu yoktur. Nemli yerlerde yaşar.

Sülük terapisi : Sülüklerin tedavi amacıyla kullanılması. Geçmişte kan almak amacıyla kullanılan sülükler, günümüzde mikro cerrahide venöz konjesyonların ve oklüzyonların tedavisinde kullanılmaktadır.

Sülük yapmak : Haşhaşla bir çeşit yiyecek yapmak.

Sülükaşı : Uzun parçalara ayrılmış hamurun haşlanıp, üstüne yağ ve ceviz dökülmesiyle yapılan yemek.

Sülükçülük : Sülükçünün yaptığı iş.

Sülüke : Alçak gönüllülük.

Sülükgiller : Vücutları uzun ve yassı, gözleri gelişmemiş bulunan, çifte çekmenli, kan emici halkalılar sınıfı.

Sülüklemek : Zorla götürmek, kaçırmak.

Sülüklü : Çamdan yapılmış su bardağı. Artvin ili, Borçka ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Çorum şehri, Mecitözü belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Erzurum şehri, Narman ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir bölge. Gaziantep ilinde, ŞehitKâmil belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Konya kentine bağlı bir yerleşim bölgesi.

Sülüklü kavun : Doğal olarak kabuğu dilimli, kışlık kavun.

Sülüklü ördek otu : Tuzlu göl, göl ve körfezlerde yaşayan, yaprakları genellikle 1 mm eninde, uç bölümleri yuvarlak veya küt olan su bitkisi.

Sülüklügöl : Bursa kenti, İnegöl ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

Sülüklüpancar : Pazı, orum, makulatum.

Sülüm : Merdiven. Uzun.

Sülüman : Salyangoz.

Sülümenli : Afyon kenti, merkez ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yer. Uşak ilinde, Ulubey ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

Sülümsük : Pisboğaz.

Sülün : Sülüngillerden, kuyruğu çok uzun, eti yenilen bir kuş (Phasianus colchicus).. Buzağı. Tavuksular (Galliformes) takımının, sülüngüler (Phasianidae) familyasından, 80 cm kadar uzunlukta, Avrupa'dan Kafkasya'ya kadar olan bölgede yaşayan bir tür. Tavuksular takımında bulunan 11 cinsi 35 türü bulunan erkek ve dişileri birbirine benzemeyen büyük bir kuş grubu. (Phasianus colchicus) Tavuksular (Galliformes) takımının sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 80 cm. Güney Doğu Avrupadan Kafkasyaya kadar olan bölgede yaşar. EvcilleştiriImiştir. Sülüngillerden, kuyruğu çok uzun, eti yenilen bir kuş. Uzun boylu, endamlı. Afyon ilinde, merkez belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

Sülünay : Uzun boylu, endamlı güzel.

Sülünbike : Uzun boylu, endamlı kadın.

Sülüngü : Fırın süpürmeye yarayan, ucunda paçavra bulunan sırık.

Sülünk etmek : Küçülmek, alçalmak.

Sülünkaş : Bingöl ilinde, Yenibaşak nahiyesine bağlı bir yer.

Sülünkaya : Erzurum şehri, Oltu ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

Sülüntaş : Tunceli kenti, Darıkent bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

Sülürgür : Fırın süpürmeye yarayan, ucunda paçavra bulunan sırık.

Swinhoe sülünü : Ana vatanı Tayvan olan, 2500 metrenin altındaki ormanlarda yaşayan, tüy rengi bordo ve mavi olan sülün ırkı.

Temmink tragopan sülünü : Kuzeydoğu Burma ve Doğu Tibet'ten Güney Çin'e ve Kuzeybatı Vietnam'a kadar uzanan bir alanda yayılım gösteren, 2400m ile 3000m yükseklikteki sık ormanlıklarda yaşayan, insanlara kolay alışan sülün ırkı.

Tepeli borneo alev sırtlı sülünü : Ana vatanı Java ve Güney Borneo olan, yarı tropikal ortamda yaşayan, kafes ortamına çok rahat uyum sağlayan, çok güzel renklere sahip sülün ırkı.

Tıbbi sülük : Halkalı solucanlar (Annelida) dalının, sülükler (Hirudinea) takımında, 20 cm kadar uzunlukta, özellikle Türkiye başta olmak üzere Avrupa ve Kuzey Amerikanın tatlı sularında yaşayan ve balıklara da zarar verebilen, kan basıncını düşürmek için eski çağlardan beri kullanılan ve günümüzde modern tıpta da yer bulabilen bir tür, tıp sülüğü.

Tıp sülüğü : Çeneli sülüklerden olup, bataklık sularında yaşayan ve salyası hekimlikte kullanılan, yeşilimsi ya da sarımsı esmer, halkalı solucan. Halkalı solucanlar (Annelida) dalının, kıllı ayaklılar (Chaetopoda) sınıfının, sülükler (Hirudinea) takımından, 15 cm kadar uzunlukta, Avrupa ve Kuzey Afrika'nın tatlı sularında yaşayan, kan basıncını düşürmek için çok eskiden beri tıp alanında kullanılan bir tür. Tıbbi sülük. Hematomlarda iyileşmenin hızlandırılmasında ve nakillerde venöz dolaşımın düzenlenmesinde kullanılan sülük cinsi. (Hirudo medicinalis) Halkalıkurtlar (Annelida) dalının kıllı-ayaklılar(Chaetopoda) sınıfının sülükler (Hirudinea) takımındanbir tür. Uzunluğu 15 cm. Avrupa ve Kuzey Afrikanın tatlı sularında yaşar. Kan basıncını düşürmek için çok eskidenberi kullanılmaktadır.

Tibet beyaz kulaklı sülünü : Ana vatanı Tibet olan, 3000m yükseklikteki dağlardaki ormanlarda yaşayan, oldukça kazıcı yapıya sahip, insanlara kolay alışan, seyrek görülen, çiftler hâlinde beslenen sülün ırkı.

Vilyot alev sırtlı sülünü : Malezya'dan Tayland'a kadar yayılma alanı olan, yarı tropikal ormanlarda yaşayan sülün ırkı.

Yaban sülüğü : At sülüğü.

Yeşil sülün : Ana vatanı Japonya, Havai adaları olan, seyrek ormanlar ve tarım arazileri kıyılarında yaşayan av sülünü.

Ak sülümen : Cıva ile klorun birleşimi olan, çok zehirli, beyaz bir toz, süblime, sülümen.

Sülüğen : Erimiş kurşunun, bir hava akımında yükseltgenmesiyle üretilen, çok yoğun ve zehirli, pas önleyici astar boyaların hazırlanmasında kullanılan kırmızı boya.

Sülükçü : Sülük satan kimse. Sülükle kan almayı meslek edinen kimse.

Sülükler : Halkalılar takımından, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan, uzun ve yassı vücutları otuz dört parçadan oluşmuş, gözleri gelişmemiş, iki çekmenli, kan emen türlerinde tükürük bezlerinin bir salgısı kanın pıhtılaşmasını önleyen bir enzim yapan asalaklar sınıfı.

Sülümen : Ak sülümen.

Sülün kuşu : Sülüngillerden, kuyruğu çok uzun, eti yenilen bir kuş (Phasianus colchicus).

Sülüngiller : Omurgalı hayvanlardan kuşlar sınıfının, tavuksular ve tavuklar alt takımına giren geniş bir familyası, tavukgiller.

Sülünlük : Sülünlerin üretildiği ve yetiştirildiği yer.

Sülüs : Üçte bir. Arap alfabesiyle yazılan bir tür süslü yazı. Erata yolculuklarda indirim sağlayan belge.

Tatlı sülümen : Cıva birleşimlerinden, hekimlikte kullanılan zehirli bir madde, kalomel.

Diğer dillerde Sülfürler anlamı nedir?

İngilizce'de Sülfürler ne demek ? : sulphides