Structuralism türkçesi Structuralism nedir

  • Yapısalcılık.
  • Strüktüralizm.
  • Bir toplumsal yapıyı oluşturan öğelerin bu yapıdan bağımsız düşünülemeyeceği ve birbirine göre biçimlenerek örgün bir birlik gösteren bu öğelerin toplumsal yapının bir türevi olduğu anlayışı.

Structuralism ingilizcede ne demek, Structuralism nerede nasıl kullanılır?

Structuralist : Yapısalcı. Strüktüralist.

Structuralists : Strüktüralist. Yapısalcı.

Structural adjustment facility : Yapısal uyum kolaylığı. En düşük gelirli azgelişmiş ülkelerdeki ödemeler dengesi sorunlarını gidermek için yapısal uyum programlarının uygulanması koşuluyla verilen, başarım ölçütleri belirlenerek, uygulama başarısı gerçekleştikçe dilimler halinde beş buçuk ile on yıl arasında vadelerle 1986 yılında uluslararası para fonu’nun yarattığı kredi mekanizması çerçevesinde dünya bankası ile işbirliği içinde kullandırılan krediler.

Structural adjustment loans : Yapısal uyum kredileri. Gelişmekte olan ülkeleri etkileyen ödemeler dengesi sorunlarını çözmek, iktisadi dengesizlikleri giderebilmek için uygulanacak olan kalkınma politikası ve yapısal konuları içeren makro ve mikro iktisadi programları desteklemek amacıyla verilen, belirlenen hedeflere ulaşıldıkça karşılığı olan kredi diliminin serbest bırakılmasına dayanan, dünya bankası’nın 1980 yılında uygulamaya başlattığı ve vadesi üç ile beş yıl arasında değişen krediler.

 

Structural auction model : Yapısal müzayede modeli.

Structural defect : Malzeme hatası. Yapısal bozukluk. Yapısal kusur.

Structural capital : Yapısal sermaye. İşletme çalışanlarının verimliliğini destekleyen donanım, yazılım, veri tabanları, örgütsel yapı, buluş belgeleri, markalar ve bunun gibi ögelerden oluşan bir fikri sermaye türü. krş. beşeri sermaye, müşteri sermayesi.

Structural break model : Yapısal kırılma modeli.

Structural balance : Bir öğeciğin dış eksicik kabuğu, doldurulduğunda oluşan denge. Yapısal denge.

Structural break : Yapısal kırılma.

İngilizce Structuralism Türkçe anlamı, Structuralism eş anlamlısı

Sözcükler, direkt olarak Structuralism ile ilgili eş anlamlı kelimeler olmayabilir. Kelime anlamı benzer olan sözcükler olabilirler.

Constructivism : Konstruktivizm. İnşacılık. Modern resim sanatından gelen bir kavram -konuyu teknik bir temel üzerine biçimlendirme. örn. le corbusier, leger, schlemmer'in yapıtları. 1900'lü yıllarda rusya'da çok resmi malzeme düzenlemesi ve modern endüstriyel malzemeler kullanımını destekleyen sanat hareketi. Yapılandırmacılık. Konstrüktivizm. Kurmacılık. Oluşturmacılık.

Linguistics : Lengüistik. Dilbilimi. Dil bilimi. İnsanın konuşma yetisi ile yeryüzündeki dilleri ses, biçim, anlam ve sözdizimi bakımından genel ya da karşılaştırmalı olarak inceleyen bilim. Dil bilim. Dilbilim.

Structural linguistics : Dünyadaki dillerin yapılarını belirlemeyi araştırma konusu edinen dil bilimi. Yapısal dilbilim. Yapısalcı dil bilimi.

 

Anthropology : İnsanın kökenini, evrimini, dirimbilimsel özelliklerini, toplumsal ve ekinsel yönlerini inceleyen bilim dalı. Antropolog. Antropoloji. İnsanın fiziksel yapısıyla kültürel yaratısını tüm özellik ve sorunlarıyla birlikte inceleyen bilim. bk. kültürel insanbilim, toplumsal insanbilim, uygulamalı insanbilim, insanbilimsel toplumbilim, krş. budunbilim, halkbilim, halkbilgisi. Toplumsal ekin içinde insanın oluşum ve evrimini inceleyen toplumbilim dalı. İnsanbilim. Beşeriyat. Eğitim, sosyoloji alanlarında kullanılır. Beşeriyet. Anthropoloji.

Theory : Bilgisayar, eğitim, kimya, ekonomi, sosyoloji alanlarında kullanılır. Bir sonucu ilgilendiren düşüncelerin tümü, düşünce alanında kalan bilgi ve bu bilginin temel ve kuralları. Nazariye. Teori. Düşünce alanında kalan bilgi ve bu nitelikteki bilginin bilimsel temel ve kuralları. gözlem konusu olan bir sınıf olay ve ilişki üzerinde yapılan deneyler sonucu doğruluğu hemen hemen kesinleşen yöntemli açıklama. Bilimsel bilgilerden türetilen ve gerçeklenmeye açık olmakla birlikte henüz gerçeklenmemiş olan bilgiler dizgesi, bk. kurmaca. Kuram. Özdeğin , araştırma sınırları içindeki tüm nitel ve nicel ilişki, durum ve devinimlerinin, gözlem, varsayım, deney ve yasalarla belirlenen bilgileri üzerine düşünsel olarak kurulan genel düzenleme. Bilgi edinme sürecinin herhangi bir aşamasında ortaya atılan, geçerlilik ve güvenilirliği bilimsel yöntemle saptanmış bir genel bilgi ve açıklama düzeni.

Structuralism synonyms : structural anthropology.