Çayhane nedir, Çayhane ne demek

Çayhane; kökeni farsça dilinden gelmektedir.

  • Çayevi

Çayhane hakkında bilgiler

Çayhane, Vern Sneider tarafından yazılmış seyirlik bir oyundur.

Yaşanmış bir olayın kahramanı olan Vern Sneider, önce Çinlilerin, sonra Japonların ve en sonunda Amerikalıların işgal ettiği Okinawa Adası'nda işgalci ordunun bir subayıdır. Gülmece türünde yazılan eser; yine aynı ordudan başka bir subay olan John Patrick tarafından oyunlaştırılmış olup, komedi türünün, rahatsız edici olmayan mesajlar veren bir örneğidir.

“The Teahouse of The August Moon” adıyla 1956’da sinema filmi olarak çekilen eserin başrollerinde Marlon Brando ve Glenn Ford gibi isimler yer aldı. Çayhane, Türkiye'de ilk kez 1955 yılında Küçük Sahne’de oynandı. Mücap Ofluoğlu, Kamran Yüce, Agah Hün, Münir Özkul ve Sadri Alışık’ın rol aldığı oyun, 1987’de Adana’da ve 1997’de İzmir’de sahnelendi. Ara dahil üç saat süren yapıt; eleştirmenler tarafından İnsanlık ve demokrasi dersi ve, "Amerika'nın işgal mantığı ve bu mantığın "öngörülemeyen" sonuçları" şeklinde yorumlanmaktadır. Çayhane, Broadway'de Lovely Ladies, Kind Gentlemen adıyla müzikal olarak sahnelenmiştir.

1945 yılında, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru, işgal altındaki Okinawa Adası'nda bir köyde görevlendirilen Amerika'lı yüzbaşı Fisby, aldığı emir gereği, Amerikan hükümetinin yapılmasını planladığı Pentagon biçimindeki askeri okul için çaba gösterirken, ada sakinleri okul yerine bir "çayhane" yapılmasını isterler. Olaylar karışırken yüzbaşıya bir geyşa kızı (Ayumi Takano) hediye edilince Pentagon’un planları epey değişikliğe uğrar ve durum beklenmedik bir şekilde gelişir.

 

Çayhane kısaca anlamı, tanımı:

Çayhaneci : Çayhane işleten kimse.

Çayhanecilik : Çayhanecinin yaptığı iş.

Çayevi : Çay, kahve vb. içeceklerin hazırlandığı ve içildiği yer, çay ocağı, çayhane.

Taraf : Yön, yan, doğrultu. Bir şeyin belli bölümü, kısmı. Yöre, yer. Bir kişinin soyundan gelenlerin hepsi. Ön, arka, sağ, sol, üst, alt vb. yanların her biri. İstekleri, düşünceleri karşıt olan iki kişiden veya iki topluluktan her biri.

Seyirlik : Seyir için olan.

Oyun : Kumar. Hile, düzen, desise, entrika. Şaşkınlık uyandırıcı hüner. Yetenek ve zekâ geliştirici, belli kuralları olan, iyi vakit geçirmeye yarayan eğlence. Müzik eşliğinde yapılmış olan hareketlerin bütünü. Bedence ve kafaca yetenekleri geliştirmek amacıyla yapılan, çevikliğe dayanan her türlü yarışma. Teniste, tavlada taraflardan birinin belirli sayı kazanmasıyla elde edilen sonuç. Seslendirilmek veya sahnede oynanmak için hazırlanmış eser, temsil, piyes. Güreşte rakibini yenmek için yapılmış olan türlü biçimlerde şaşırtıcı hareket. Tiyatro veya sinemada sanatçının rolünü yorumlama biçimi.

Olay : Önemli tarihsel olgu, fenomen. Ortaya çıkan, oluşan durum, ilgi çeken veya çekebilecek nitelikte olan her türlü iş, hadise, vaka.

Kahraman : Roman, hikâye, tiyatro vb. edebiyat türlerinde en önemli kişi. Savaşta veya tehlikeli bir durumda yararlık gösteren (kimse), alp, yiğit. Bir olayda önemli yeri olan kimse.

Japon : Japonya'ya özgü olan. Japonya halkından veya bu halkın soyundan olan kimse.