Bağlaşı nedir, Bağlaşı ne demek

Bağlaşı; Yöntem Bilimi alanında kullanılan bir terimdir.

Teknik terim anlamı:

Olaylar ya da değişkenler arasında bir bağıntının bulunduğu izlenimini veren birlikte değişme.

Bağlaşı anlamı, kısaca tanımı

Bağla : Buğday ve arpanın içinde bulunan burçak, mercimek şeklinde siyah tanecikler. Bakla yaprağına benzeyen ve pişirilip yenilen bir bitki. Fasulye. Değirmen çarkını firenleyen ağaç. Su bendi tıkacı. Ufak göl. Akarsuların seviyesini yükseltmek, suları toplamak veya başka yöne çevirmek için yapılan bent. Duvarların arasına yatay olarak konulan ağaç. Çoban köpeklerinin boynuna takılan, üzerinde sivri dişler bulunan demir halka. (Adalıkuzu, Hacılar Güdül Ankara) (bakla) : (Akbaş Güdül Ankara)

Bağlaşık düzen : Tümceleri birbirine bağlayarak gelişen yazı. Karşıtı: ayrışık düzen.

Bağlaşık etkenler : Birbirini içeren ya da birbirinin yerine geçebilen etkenler.

Bağlaşık ilişki : Olasılık kuramında bileşik bir olayı oluşturan, "ve" bağlacıyla ilişkiye geçirilmiş bağımlı ya da bağımsız olaylar arasında söz konusu olan ilişki, bk. ayrık İlişki.

Bağlaşık olasılık : Olasılık kuramında, bileşik olayı oluşturan iki ya da daha çok yalınç olaydan birinin ve ötekilerin gerçekleşmesine ilişkin olan, çarpma kuralı aracılığıyla bulunan olasılık, bk. ayrık olasılık.

 

Bağlaşık özellikler : Belli basınç ve sıcaklıktaki gaz ve çözeltilerin oylumları gibi, değişimleri, özdek moleküllerinin türüne değil, niceliğine bağlı olan özellikler.

Bağlaşık sayılar : Her birisi ötekinin çarpanları toplamına eşit olan iki sayı. Örnek. 1x7 = 7= 1 + 2 + 2 + 2 ile 1 x 2 x 2 x 2 = 8 = 1 + 7.

Bağlaşık tepke : Düzenli bir birlik durumuna dönüşebilen, eşzamanlı ya da birbirini izleyen iki ya da daha çok tepke.

Bağlaşık tepkimeler : Ürünleri ya da tepkinleri arasında, ortak olanların varlığı dolayısıyla birbirini etkileyen tepkimeler dizisi.

Bağlaşım ilmeği : Dış çevrimi bir dalga kılavuzuna ya da bir çınlaca bağlayan gereç.

Bağlaşımı bozma : İki ya da daha çok dizge arasındaki bağlaşımı ayırma, erke alışverişini kesime.

Bağlaşımsız : Aralarında karşılıklı destek ve bağımlılık bulunmayan.

Dirençli bağlaşım : Bir yükseltecin eksicik borularının ya da transistörlerinin bir direnç üzerinden bağlaşımı.

Dizimsel bağlaşıklık : Bir dizimsel tür dizisinin tek bir dizimsel türe indirgenebilmesi, Örnek: p/a a, a, a dizimsel tür dizisi p dizimsel türüne indirgenebildiğinden dizimsel bağlaşıktır.

Dizimsel bağlaşıklık denetlemesi : Verilen bir dizimsel tür dizisinin dizimsel bağlaşık olup olmadığını ortaya koymak amacıyla indirgenmesi işlemi. düzgünlük denetlemesi.

Doğrudan bağlaşım : Sıklık yanıtı sıfıra değin uzaman bir tür yükselteç bağlaşımı yöntemi.

Dönüştüreç bağlaşımı : Elektriksel erkeyi bir dönüştüreç aracılığıyla bir çevrimden ötekine aktarma.

 

Fırıl bağlaşımı : Eksiciklerin fırıl deviniminden kaynaklanan iki ya da daha çok alanı ile etkileşimi.

Gevşek bağlaşım : Muknatıssal aktarımı yeğniltecek ölçüde uzak duran kangallar arasındaki bağlaşım, örn. gevşek yayla bağlı sarkaçların bağlaşımı.

Ls bağlaşımı : Öğeciklerde, yörüngeçlerdeki eksiciklerin açısal devinirliklerini ve dönülerini ayrı ayrı bileştirerek çok eksicikli yapıyı bulma biçimi.

Bağlaşık : Aralarında anlaşma veya sözleşme sağlanmış olan (kimse veya topluluk), müttefik. Sonuç, sebep gibi birbiriyle sıkı sıkıya bağlı ve karşılıklı bağımlı olan (nesne, terim).

Bağlaşıklık : Bağlaşık olma durumu.

Bağlaşım : Eşleme. Bir dizgenin veya alt dizgenin başka bir dizge üzerindeki etkisi. Aralarında ortak çıkar bulunan devletler ilişkisi.

Bağlaşımlı : Aralarında karşılıklı destek ve bağımlılık bulunan.

Diğer dillerde Bağlaşı anlamı nedir?

İngilizce'de Bağlaşı ne demek ? : association