İmi nedir, İmi ne demek

Yerel Türkçe'deki anlamı:

Emi anlamında uyarma edatı.

İmi anlamı, tanımı

Alan eşleme imi : Alan eşlemesini sağlamak için, alan boşluğu süresinde verilen im

Altküme imi : K kümesinin L gibi bir kümenin altkümesi olduğunu dile getiren ikili yüklem imi.

Ara imi : İki izlence arasında yer alan resimli, sesli im.

Bakışımlı ses imi : Ses yolu boyunca bakışımlı olarak uzanan değişir alanlı ses imi.

Basımcının imi : Basılan şeyler üzerine basımcının kimliğini göstermek üzere konulan simgeler.

Başlangıç imi : Bir gösterimin, basımın ya da eşlemenin başlama noktasını belirtmekte kullanılan bir çeşit eşleme imi. Ölçün bir kılavuza konulan ve bu nokta ile filmin ilk resmi arasında ne kadar uzunluk bulunduğunu belirten im.

Bileşik eşleme imi : Almaçta hem satır hem alan eşlemesini gerçekleştirecek bilgiyi taşıyan im.

Bileşik resim imi : Resim imi ile eşleme imlerini taşıyan resim dalgası.

Birleşim imi : İki küme admdan birleşim kümesinin adını oluşturan ikili işlev imi: U. Bir kümeler kümesi adından birleşim kümesinin adını oluşturan birli işlev imi: U.

Boşluk imi : Birbirini izleyen iki satır ya da iki alan arasında verilen ve yararsız akımları ortadan kaldırarak boşluğu sağlayan im; satır boşluğu imi ve alan boşluğu imi olarak iki çeşittir.

 

Çıkış imi : Koşuyu başlatmak için, çıkış tabancasını patlatarak verilen im.

Değişir alanlı ses imi : Değişik ende, saydamsız çizgilerden oluşan, ışık geçirirliği, çizgilerin enine göre değişen ses yolu.

Değişir yoğunluklu ses imi : Aynı ende, fakat yoğunluğu değişen çizgilerden oluşan, ışık geçirirliği bu yoğunluğa göre değişen ses yolu.

El imi : Bir yapım sırasında, yönetmen yardımcısının oyunculara, uygulamanlara elle verdiği komut.

Eşitlik imi : İki addan, bu iki adın (bir tek) aynı nesneyi gösterdiğini dile getiren bir önermeyi oluşturan mantıksal değişmez niteliğindeki ikili yüklem. Bu im ' = ' biçiminde dile getirilir.

Eşitsizlik imi : Bir eşitsizliği belirten imlerden biri. Simgeleri :.

Eşleme imi : Görüntü ile ses aynı zamanda alındığında, çekim tahtasının görüntü kuşağındaki resmi ile şakşağın gürültüsünün ses kuşağında ses yolundaki iminden oluşan im. Eşleyicide ve kurgu sırasında kuşak üzerine, görüntü ile ses arasındaki eşlemeyi sağlamak için elle çizilen çeşitli imler.

Fikir imi : Doğrudan doğruya bir fikir temsil eden şekil, kiya resim veya herhangi bir işaret olur. (FİKİR İMLİ YAZI, Ecriture idéographique).

Geçme imi : Geçmeyi sağlamak amacıyla, göstericideki makaranın sona erdiğini, öbür göstericideki makaraya geçmeye hazır olmak gerektiğini belirtmek üzere, resmin sağ üst köşelerine yapılan küçük imler. Aynı amaçla televizyonda resme elektronik olarak katılan, ufak, dikey, siyah-beyaz çubuklar biçimindeki imler.

Güvenirlik imi : Halka güven vermek üzere seçilip kullanılan im.

 

İmi bir : Aralarında gizli anlaşma bulunanlardan her biri.

İmi bir etmek : Birlikte hareket etmeyi gizlice kararlaştırmak.

İmi bir olmak : Aynı düşüncede, aynı kanıda olmak.

İmi dimi bilmek : Bir şeyin en ince noktasına kadar bilmek: Ona söyleme, o imini dimini bilir.

İşletme imi : İşletmelerin kendilerini tanıtmak ve benzer işletmelerden ayırmak amacıyla kullandıkları, kütüğe yazımı zorunlu olmayan imler.

Kapsama imi : Bir kümenin bir başka kümenin altkümesi olduğunu gösteren im.

Kesişim imi : İki küme adından kesişim kümesinin adını oluşturan,ikili işlev imi:. Bir kümeler kümesi adından kesişim kümesinin adını oluşturan birli işlev imi:.

Kitap imi : Kitabın üzerine konulan özel ad ya da im.

Köken imi : Malın üzerinde yer alan ve kökenini gösteren işaret.

Mıknatıslı ses imi : Mıknatıslı seslendirme sonunda mıknatıslı ses kuşağı üzerinde demir oksit tozlarının mıknatıslanmasıyla beliren fakat gözle görülmeyen biçimler.

Ondalık imi : Onlu sayılama dizgesinde kök ayrımı. Değişik kullanım geleneklerine göre, ondalık imi bir virgül, bir nokta ya da sayının orta yüksekliğine konan bir nokta olabilir.

Optik ses imi : Optik seslendirmede ses titreşimlerinin film üzerine çıkan görüntüsü.

Öğelik imi : Bir kümenin bir öğesini belirlemeye yarayan im.

Ölçüt imi : Herhangi bir konuda yapılacak değerlendirmede temel alınan ölçüt veya değer.

Parlaklık imi : Her satırda, değişir gerilimle parlaklığa komuta eden im.

Renk eşlemesi imi : NTSC ve PAL renk işlemlerinde, öbür eşleme imlerinden ayrı olarak, renklilik alt taşıyıcısının evresini düzenlemek için kullanılan eşleme imi.

Renklilik imi : Bütün renkli televizyon işlemlerinde renkle ilgili bilgiyi veren ve renk değişikliğini gösteren iki imden oluşan bileşik im.

Resim eşleme imi : Resim eşlemesini sağlayan eşleme imi.

Resim imi : Alıcı ışıtacında elektron demetinin ışıkeksiucundaki görüntüyü tarayarak buna uygun oluşturduğu ve resimle ilgili bilgileri taşıyan elektrik akımı. (Henüz işlenmemiş olan bu ime, daha sonra eşleme ve boşluk imleri de katılınca televizyon imi oluşur).

Satır boşluğu imi : Satır boşluğu sırasında, alıcının çıkışına eklenen, satırbaşı yapılması sırasındaki gereksiz imleri önleyen negatif im.

Satır eşleme imi : Satır taramasının, alıcı ile almaçta aynı anda başlayıp aynı anda bitmesini düzenleyen eşleme imi çeşidi.

Ses imi : Ses titreşimlerinin optik ses yolu üzerindeki resmi. Bir televizyon yayınında sesi oluşturan im.

Ses imi ölçer : Ses iminin doruk noktasını ölçen aygıt.

Tamdeyimsel değişken bağlama imi : Belli sayıda değişkene uygulandığında bir tamdeyimden bir önerme oluşturan değişken bağlama imi; dizimsel türü:.

Tanıtma imi : Bir televizyon yayacını öbürlerinden ayırt etmek için kullanılan tanıtma sesi, tanıtma müziği, tanıtma resmi, yayaç adının kısaltması (örnek: TRT). (ABD'de) Federal İletişim Kurulu'nun, çok sayıdaki özel televizyon yayacını birbirinden ayırt etmek için saptadığı ve en azından her yarım saatte bir, oluk sayısıyla birlikte gösterilmesi zorunlu olan kısaltmalar.

Televizyon imi : Televizyon alıcısından çıktıktan sonra işlenen, alıcıdan gelen resim imine, eşleme ve boşluk imlerinin eklenmesinden oluşan, böylelikle yayına hazır duruma gelen karmaşık resim imi.

Üretim yeri imi : Bir malın, üretildiği yeri göstermek için kullanılan im.

Yapım yeri imi : Bir malın yapıldığı yeri göstermek için konulan im (Türkiye’de yapılan mal için Türk malı ya da “made in Turkey” kullanılır.).

Yapıtın imi : Bir yapıtın üzerine ayrıca konulan iyesinin ya da yayımlayanın imi.

Yol imi : Yarış yolunda, yol gösteren oklar ya da levhalar.

Kesme imi : Kesme işareti.

Diğer dillerde İmhoff çamuru anlamı nedir?

İngilizce'de İmhoff çamuru ne demek ? : imhoff sludge