Budun nedir, Budun ne demek

Budun; bir toplum bilimi terimidir.

"Budun" ile ilgili cümleler

  • "İlk bakışta Türk tiyatrosu deyince Türkçe konuşan budunların tiyatrosu anlaşılmak gerekir." - M. And

Budun anlamı, kısaca tanımı:

Budun betimi : Etnografya.

Budun bilimi : Irk bilimi.

Budun betimci : Etnograf.

Budun bilimci : Irk bilimci.

Budun bilimsel : Irk bilimsel.

Budunsal : Etnik.

Kavim : Aralarında töre, dil ve kültür ortaklığı bulunan, boy ve soy bakımından da birbirine bağlı insan topluluğu, budun.

Ulus : Millet. Bartın iline bağlı ilçelerden biri.

Millet : Benzer özellikleri olan topluluk. Bir yerde bulunan kimselerin bütünü, herkes. Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu, ulus.

Budunal : 3. Bir erkek ismi olarak anlamı; “Milletini sev” anlamında kullanılan bir ad.”

Budunalp : 3. Bir erkek ismi olarak anlamı; Milletin yiğidi.

Budunbetim : İnsan topluluklarının töre ve alışkılarını, yaratmış oldukları özdeksel ve dinsel kültür özelliklerini düzenli biçimde inceleyip anlatan bilim dalı. Toplum kültürlerini betimsel bir yöntem içinde saptayan bilim. krş. budunbilim, insanbilim, halkbilim. İnsan topluluklarının, özellikle de ilkel ya da abecesiz halkların özdeksel ve tinsel ekinlerinin betimsel incelemesini yapan bilim dalı.

 

Budunbilim : Özellikle ilkel diye nitelenen budunların, ama son otuz kırk yıldan beri ilkel diyemeyeceğimiz toplumların özdeksel ve tinsel kültür öğelerini dizgeli bir biçimde açıklayan; türlü kültürler arasında karşılaştırmalar yapan, insanlığın kültür tarihini açıklamaya çalışan, kültürel göçleri ve kültürün genel gelişme yasalarını araştıran bilim. İnsanı konu edinen, özellikle ilkel toplumları ve onların özdeksel ve tinsel kültür değerlerini inceleyen, kültürler arası ilişkiler üzerinde düzenli araştırmalar yapan ve kültürün genel gelişme yasalarını saptamaya çalışan bilim. Kültürleri bütün boyutları içinde saptayarak bunların kaynak, gelişim, değişim ve tüm öteki sorunlarını birtakım sonuç, kural ya da yasaların yardımıyla çözmeğe çalışan bilim dalı. bk. halkbilim. Yeryüzünde yaşıyan insan topluluklarının ya da toplumlarının özdeksel ve tinsel ekinlerini karşılaştırmalı olarak, birbirleriyle ilişkileri içinde inceleyerek ekinin genel oluşum ve gelişim yasalarını araştıran bilim dalı.

Budunbilim atlasları : Yeryüzünün türlü bölgelerindeki göçleri; bu göçlere bağlı olarak yer değiştiren kültür öğelerini; kültürel öğelerin koşutluklarını ya da herhangi bir kültürü oluşturan öğelerin, kurumların, karmaşaların dağılımını saptamak amacıyla düzenlenen atlaslar, haritalar.

Budunbilimci : İlkel olarak nitelenen budunların kültürlerini araştıran ve inceleyen uzman kişi, bu alanda öğretim yapan üniversite üyesi.

 

Budunsal birlik : Aynı dili konuşan ve aynı kültürü taşıyan insan topluluğu.

Budunsal ruhbilim : Özellikle ilkel durumda olan ırkları ve ulusları karşılaştırmalı bir yöntemle inceleyen ruhbilim dalı.

Diğer dillerde Budun anlamı nedir?

İngilizce'de Budun ne demek? : tribe, people " kavim; nation" ulus, millet

Fransızca'da Budun : ethnie [la]

Almanca'da Budun : das Volk, der Volksstamm