Mole nedir, Mole ne demek

Mole; Veteriner alanında kullanılan bir kelimedir.

Veterinerlikte sözlük anlamı:

Ben.

Yerel Türkçe'deki anlamı:

Muğla ili.

Mole ile ilgili Cümleler

  • Kendini Molek mi sandın?
  • Bu molekül, kristalli bir yapıya sahip.
  • Atomlar molekülleri oluşturur.
  • Bir su molekülünün iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomu vardır.
  • Amonyağın molekülü dört atomdan oluşur.
  • Bir su molekülü üç atomdan oluşur: iki hidrojen ve bir oksijen.
  • Bir molekül atomlardan yapılmıştır.

Mole kısaca anlamı, tanımı

Aktifleşmiş molekül : Aktive olmuş molekül; yüksek enerjili fosfat bağı yüklenmiş ve böylece diğer bir molekülle kendiliğinden birleşmeye hazır bir molekül

Amfoterik molekül : Aynı zamanda hem asit, hem de baz yüklü olan molekül. Aynı zamanda hem asit hem de alkali yüklü olan molekül.

Büyük moleküller : Küçük moleküllerin polimerlerinden oluşan proteinler, nükleik asitler ve şekerler.

Cd molekülü : Özgül monoklonal antikorlar aracılığıyla tanınan ve bağışıklık sisteminde lökosit ve kan pulcuklarının üzerinde sunulan hücre yüzey molekülleri.

Delokalize molekül yörüngemsisi : Üç ya da daha çok atomu içine alan yörüngemsi.

Gram moleküler ağırlık : Bir molekülün ağırlığı. Bir bileşiğin gramındaki ağırlık sayısal olarak o bileşiğin moleküler ağırlığına eşittir.

 

Hücre yapışma molekülleri : Hücreleri hücrelere ve hücreleri matrikse bağlayan, hücre içine doğru zarı geçerek hücre iskeletine bağlanan ve hücre hareketini sağlayan, bir ya da birden fazla ligand bağlayan, zar üzerinde genellikle gruplar oluşturan ve tutunmayı artıran zara bağlı, N-CAM, CD antijenleri gibi immünoglobülin grubu, E, P, N kaderin gibi kaderin grubu, LFA-1, Mac-1, PS antijenleri, VLA antijenleri gibi integrin grubu moleküller. Hücre adezyon molekülleri.

İki atomlu molekül : Klor (Cl2), hidrojen (H2) gibi kalımlı durumdayken iki atomdan oluşan molekül.

Kiral molekül veya iyon : Ayna görüntüleri üst üste getirilemeyen iki farklı şekilde bulunabilen molekül veya iyon.

Küçük moleküller : Hücrede bulunan ve hücrenin temel kimyasal yapısını oluşturan, büyük moleküllerin üretimine katılan basit şekerler, yağ asitleri, amino asitler ve nükleotitler.

Molekül ağırlığı : Molekülü oluşturan tüm atomların ağırlıkları toplamını gösteren bağıl sayı. (Molekül kütlesi ya da molekül tartısı da denir.). Bir moleküldeki atomların ağırlıklarının toplamı.

Molekül çarpışması : Bir tepkimenin olması ve devam etmesi için gerekli olan moleküller arası çarpışmalar.

Molekül çekimi : Moleküller arasındaki çekme.

Molekül formülü : Bileşiğin gerçek formülü. Bazı hallerde kaba formül ile molekül formülü aynı olduğu halde genelde molekül formülü, kaba formülün katlarıdır. Örneğin formaldehid için her iki formül aynı olduğu halde, asetik asit için kaba formül CH2O, molekül formülü ise C2H4O2’dir.

 

Molekül gram : Bir bileşikteki öğelerin atomsal kütle birimi olarak verilen atom ağırlıkları toplamının, gram türünden yazılan kütle niceliği. (Kısaltılarak mol denir.).

Molekül hacmi : Maddenin bir molekülünün işgal ettiği hacim.

Molekül saati : Molekül (örn. amonyak molekülleri) titreşimleriyle kendi kendini ayarlayan yüksek duyarlıkta kuvars saati.

Molekül soğurması : Moleküldeki kuvantlanmış geçişlerden kaynaklanan ultraviyole, görünüt ve infrared ışınlarının soğurulması.

Molekül yapısı : Molekülü oluşturan atomların yapı içindeki konumları.

Molekülcü davranışçılık : Davranışı, kas devimleri, salgı bezi salgıları ve bunları ortaya çıkaran uyaranlarla açıklayan davranışçılık kolu.

Moleküler biyoloji : Genetik problemleri açıklamak için biokimyasal ve fiziksel tekniklerin kullanıldığı, biyolojinin modern bir dalı.

Moleküler elek : Hidrokarbon veya diğer karışımları ayıracak yapıya sahip zeolit gibi maddeler. Bileşenlerden biri veya birkaçını tutarak seçicilik özelliği gösterir. Örneğin, melinit adlı zeolit metanı adsorbe ederken izoparafinleri adsorbe etmez.

Moleküler etkinlik : Molar etkinlik.

Moleküler evrim : Evolusyon sırasında DNA seviyesinde olan gen ve protein düzenlemeleri ile olan evrim. Moleküler evolusyon.

Moleküler floresans : Moleküllerde uyarılmış haldeki elektronların fazla enerjilerini dışarıya elektromagnetik ışıma halinde vererek temel hale dönmeleri.

Moleküler formül : Sadece elementleri ve her bir elementin atom sayısını gösteren formül.

Moleküler genetik : DNA'nın molekül yapısının ve kotladığı bilginin incelenmesi; gen ifadesinin ve düzenlenmesinin biyokimyasal temelinin araştırılması.

Moleküler ısı : Bir mol bileşiğin sıcaklığını 1°C yükseltmek için gereken ısı enerjisi.(Özgül ısı x Mol kütlesi).

Moleküler polarite : Bir molekül içerisinde elektrik yüklerinin düzgün dağılmaması.

Moleküler spektroskopi : Moleküllerin soğurma, emisyon ve saçılma spektrumlarını inceleyerek moleküllerin şekli, büyüklüğü, bağ uzunlukları, bağ açıları, esnekliği ve elektronik yapısı hakkında bilgi veren bilim dalı.

Moleküller arası kuvvet : Moleküller arasında oluşan ve Van der Waals kuvvetleri olarak da bilinirlen zayıf kuvvetler.

Moleküllerarası kuvvetler : Moleküllerin birbirleriyle ve ayrı tür özdeklerle etkileşmelerine fiziksel, kimyasal değişim ve tepkimelere neden olan kuvvetler. (Nitelikçe moleküliçi kuvvetlerden ayrı değildirler, ancak daha güçsüzdürler.).

Molekülsel yapı : Molekülleri oluşturan atomların düzenleşim içindeki konumlarıyla ilgili yapı.

Molerleme : 870-1095° C sıcaklıklardaki baryum klorür yunaklarının yüzeyinde bulunan erimiş alüminyumdan geçirerek yapılan, ve çeliklere uygulanan özel bir alüminyum ile örtme süreci.

Polar molekül : Eksi ve artı yüklerin ağırlık merkezinin çakışmadığı su, amonyak, hidrojen klorür ve benzerleri gibi moleküller.

Stratum molekulare : Cortex cerebri’nin neocortex’inde piramidal hücrelerin dendrit’lerini kapsayan oluşum.

Tek moleküllü işlem : Bir tepkime mekanizmasında tek bir molekülün ayrıştığı durum.

Üç moleküllü tepkime : Atom, iyon veya molekül halinde olabilen üç türün aynı anda çarpışarak oluşturdukları O+O2+N2 → O3+N2 gibi bir tepkime. Olasılığı azdır.

Molekül : Element veya bileşikleri oluşturan ve onların özgül niteliklerini gösteren en küçük birim, madde. Bir bütünün en küçük parçası. Fiziksel kimyada bir veya birkaç atomun birleşmesinden oluşan, birkaç çekirdek veya elektronlu yapı.

Moleküler : Moleküle ilişkin, molekülle ilgili.

Diğer dillerde Mole anlamı nedir?

İngilizce'de Mole ne demek ? : mole