Prolaktin nedir, Prolaktin ne demek

Prolaktin; Veteriner, Biyoloji alanlarında kullanılan bir sözcüktür.

Veterinerlikte sözlük anlamı:

Ön hipofiz pars distalisinde laktotrop hücreleri tarafından salınan, sarı cisimciğin oluşması ve ondan progesteron salgılanmasını, memelilerde, doğumdan sonra süt salgılanmasını uyaran, dişilerde ergenlikten önce östrojen ve ergenlikten sonra ise progesteronla meme bezlerinin gelişimini sağlayan, büyüme ve gelişme üzerine de etkili olan protein yapılı bir hormon, galaktin, galaktopoetik hormon, laktojenik hormon, laktotropin, lüteotropin, lüteotrofik hormon, lüteotropik hormon, lüteotrop hormon, lüteomamatrop hormon, mammotropin, LTH.

Biyoloji'deki anlamı:

Hipofizin ön lobundan salgılanan, memelilerde süt salgılanmasını uyaran, korpus luteumun devamına yardım eden, glikoprotein yapısında bir hormon. Lüteotropin.

Prolaktin ile ilgili Cümleler

  • Bu ilaçlar prolaktin seviyesini arttırıyor ve çok daha duygusal oluyorsun.
  • Hey baksana onun göğüsleri son dört senede ne kadar büyümüş galiba prolaktin hormonunu arttıran bir ilaç veya ilaçlar alıyor.

Prolaktin hakkında bilgiler

Prolaktin, hipofiz bezinin ön lobu tarafından salgılanan iç salgı hormonudur. İnsanlarda PRL geni tarafından kodlanır.. Gebelik sırasında öbür iç salgı hormonları tarafından tam olarak gelişmeleri sağlanmış meme bezlerinden süt salgısını uyaran prolaktin, diğer hipofiz maddeleri olmaksızın etkisini gösteremez. Süt salgısını uyarmasının yanı sıra, cinsel bezleri, gonadotropin salgılanmasını, böbreklerden su, sodyum ve potasyum atılmasını da etkiler. Aşırı salgılanması, böbreklerde çeşitli bozukluklara yol açabilir. Süt bezinin çalışmasını etkileyerek süt salgılanmasını sağlar. Annelik duygusu gelişir. Beyinde bulunan ve birçok hormonun salgılandığı hipofiz salgı bezinde üretilerek salgılanan ve lohusalık ve emzirme döneminde süt üretiminden, yumurtlamanın ve böylece adetin durmasından sorumlu olan, böylece emzirme döneminde kadını yeniden gebe kalmaktan koruyan prolaktin hormonu çeşitli nedenlere bağlı olarak farklı salgılanmaya başladığında adet dönemlerinin düzeninin bozulmasına ve beraberinde göğüslerden süt veya süt benzeri bir sıvının salgılanmasına neden olabilir (galaktore). Prolaktin hormonun süt üretim ve salgılamanın dışında adet düzeni ve üreme fonksiyonları üzerinde de önemli bir etkisi vardır. Prolaktin salgılanmasında artma olduğu zaman adet düzeni bozulmakta ve bazen adet tamamen kesilebilmekte veya adet kanamalarında artış görülebilir. Prolaktin hormonunun yükselmesine sebep olan ve en sık karşılaşılan neden hipofizdeki küçük tümörlerdir. Bu tümörler 1 cm’den küçük ise mikroadenom 1cm'den büyükse makroadenom adını almaktadırlar. Bu hastalarda adet döneminin geçikmesi, adetin erken gelmesi veya adet görememe, göğüsten süt gelmesi ve çocuk sahibi olmada zorluk görülebilmektedir. Göğüsten süt gelmesi durumunda sütün uyarı veya sıkma ile değil, kendi kendine gelmesi gerekir. Prolaktin düzeyi yüksek olduğu halde adet düzeni normal olabilir ve göğüsten süt gelmeyebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta hiçbir yakınması olmayan hastalarda da hipofizde tümör görülebilmesidir.

 

Prolaktin kısaca anlamı, tanımı

 

Prolaktin inhibe edici hormon : Prolaktin hormonunun salınmasını engelleyen bir madde

Prolaktin inhibiting hormon : Prolaktin salınımını kısıtlayıcı hormon.

Prolaktin release inhibiting hormon : Prolaktin salınımını kısıtlayıcı hormon.

Prolaktin salgılatıcı hormon : Hipotalamustan salınarak ön hipofizden prolaktin salınımını uyaran polipeptit yapısında bir hormon, PRH.

Prolaktin salınımını kısıtlayıcı hormon : Hipotalamustan salınan, ön hipofizden prolaktin salınımını kıstlayan dopamin yapısında bir hormon, PIH, PRIH, prolaktin inhibe edici hormon, prolaktin inhibiting hormon, prolaktin release inhibiting hormon.

Prolaktinemi : Hiperprolaktinemi.

Lüteomamatrop hormon : Prolaktin.

Galaktopoetik hormon : Prolaktin.

Lüteotrofik hormon : Prolaktin.

Lüteotropik hormon : Prolaktin.

Laktojenik hormon : Prolaktin.

Lüteotrop hormon : Prolaktin.

Laktotrop hücre : Hipofiz ön lobunda prolaktin hormonu salgılayan hücre.

Korpus luteum : [Bakınız: sarı cisim]. Sarı cisim.

Kendi kendine : Kimseye danışmaksızın. Kendiliğinden. Başkasının yardımı ve ortaklığı olmadan. Yalnız başına. Kendisine. Kimseyle ilgisi, ilişkisi olmadan.

Pars distalis : Hipofiz bezinin ön lobunun bir parçası.

Glikoprotein : Proteinlerin karbohidratlarla birlikte oluşturdukları ve zarların yapısına giren bileşik protein. Karbonhidrat zinciri, plazma zarında (glikoforin vb.) dış yüzeye doğru, çekirdek zarlarında perinükleer aralığa, mitokondri zarlarında dış kompartımana doğru, salgı glikoproteinlerinde (mukus maddesi, hormon vb.) ise genellikle reaksiyona giren tarafa doğru bulunur. Glukoprotein. Proteinlerin karbonhidratlarla birlikte oluşturdukları ve zarların yapısına giren bileşik protein, glükoprotein. Proteinlerin karbonhidratlarla kovalent bağlarla birleşmesiyle oluşan zarların yapısına giren bileşik protein.

Gonadotropin : Hipofizin ön lobundan salgılanan gonadların faaliyetini uyaran çeşitli hormonlar. Gonadotrop hormon.

Kesilebilmek : Kesilme imkânı veya olasılığı bulunmak.

Görülebilmek : Görülme imkânı veya olasılığı bulunmak.

Diğer dillerde Prolaktin anlamı nedir?

İngilizce'de Prolaktin ne demek ? : prolactine, prolactin