Saç Dökülmesi nedir, Saç Dökülmesi ne demek

Bu yazımızda sizlere; saç dökülmesi nedir ? saç dökülmesinin nedenleri nelerdir ? saçların dökülmesi nasıl önlenir ? saç dökülmesine bitkisel çözümler ve saç dökülmesini önlemek ile ilgili bilgiler sunacağız.

Saç Dökülmesi; belli bir yaşa bağlı olmaksızın, çeşitli sağlık sorunları nedeniyle veya genetik bazı hastalıkların taşınması yoluyla insanların başına gelebilecek olan bir olaydır. Saç dökülmesine önlem almadan önce tam olarak neden olduğunu iyice anlamak gerekir. Bu açıdan öncelikle saç dökülmesinin sebepleri nelerdir ? bunu anlamaya çalışalım.

Saç dökülmesi nedenleri

Saç dökülmesi aslında doğal bir olaydır. Birçok insanın hemen her gün belli bir miktar saçı zaten dökülür. Hatta insanların derisi de dökülmeye uğrar. Fakat bu belli bir düzeyi geçerse, anormal olarak karşılanıyor ve hastalık olarak nitelendiriliyor. Saç dökülmesi de yine aynı şekilde belli bir sayının üstünde saçların dökülmesi ve bir daha yerine yeni saç kıllarının çıkmaması olayı olarak tanımlanıyor.

Saç uzmanlarının tam anlamıyla görüş birliğine vardığı en temel saç dökülmesi sebepleri şunlardır:

- Sıkıntı, endişe, stres, çok fazla sinirlenmek, uykusuzluk, bozuk dişler ve dengesiz beslenme saç dökülmesine sebep olabilmektedir.

 

- Saç bakımı konusunda yapılan hatalar da saç dökülmesi ile sonuçlanmaktadır. Örneğin saça zarar verebilecek her türlü işlem saçların dökülme nedenidir. Bunlardan biri de sıradan saç boyamaları ile verilen zararlardır. Bu zararlar, saç tellerinin kırılmasından daha da öteye giderek, saç dökülmesine yol açabilir. Ayrıca sürekli toplanan saçlardaki gerilme, saç derisinde iltihaplanmaya, şişmeye, saçı besleyen bölümün büzülerek saçın dökülmesine sebep olabilir. Saçları jölelemek de çok zarar verici bir etkidir.

- Saçların bir anda çokça dökülmesi estetik bir problem değil, tıbbi bir hastalıktır. Bu durumda, sadece başın değil bütün vücudun muayene edilmesi gerekir ve ayrıca tiroid testleri, kalsiyum, enzim, böbrek ve karaciğer incelemeleri de yapılmalıdır.

- Saç dökülmelerinin en çok rastlanan sebebi de kalıtsaldır. Yani halk arasında ırsi saç dökülmesi dediğimiz olay, kalıtıma sahip olan kadınlarda saçlarda azalma görüldüğünü, ancak kellik oluşmadığını belirtiyor. Son zamanlarda yeni tıbbi tedavi seçenekleri sunulmasına rağmen kalıcı bir düzelme sağlamanın saç transplantasyonu dışında henüz mümkün olmadığını ifade eden uzmanlar, hasta için uygun olacak yöntemin doktor tarafından seçilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

- Doğum kontrol hapları da saç dökülmesine neden olabilir ama bu durum tamamen kalıtsal yatkınlıkla ilgilidir. Saç dökülmesi olayı gerçekleşirse, uzmanlar hapların doktor kontrolünde değiştirilmelerini ve önlem alınması gerektiğini belirtiyor.

 

- Küçük yamalar halinde kabuklanmalarla başlayıp yayılabilen, saçlarda kırılma, saçlı deride kızarıklık ve şişlik, hatta sızıntıya neden olabilen mantar hastalığının çocuklarda daha sık görüldüğünü belirten uzmanlar, hastalığın mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gerektiğini bildiriyor.

- Şampuandan sonra krem kullanmak saç taranmasını kolaylaştırıyor. Islakken daha kırılgan olduğu için, saçı havlu ile ovalayarak kurutmaya çalışmaktan kaçınmak gerekiyor. Uzmanlar, fırça yerine geniş ağızlı ve düz uçlu tarakların tercih edilmesi gerektiğini bildiriyor.

- Demir, Çinko gibi vitamin eksikliği de saç dökülmesinin sebepleri arasında sayılmaktadır. Tam tersine, yüksek miktarda A vitamini alınması da saç dökülmesini tetiklemektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, A vitamini alımı kesilerek bu problem çözülebilir.

- Sigara, Alkol ve Uyuşturucu gibi maddeler de saç dökülmesini hızlandırıcı etkiye sahiptir.

Saç dökülmesi nasıl önlenir ?

* Stresten ve uykusuzluktan uzak durulmalıdır.

* Protein ağırlıklı besinlerin alımına özen gösterilmelidir.

* Karbonhidrat ağırlıklı besinlerden ve şekerli beslenme türünden kaçınılmalıdır.

* Demir ve çinko eksikliği varsa mutlaka ek vitaminlerle var olan bu eksiklik giderilmelidir.

* Yüksek miktarda A vitamini alınmaması gerekir. Alınması durumunda saç dökülmesi hızlanır.

* B grubu vitaminleri (biotin ve d-pantenol) saçlar için çok yararlı olduğundan bolca tüketilebilir. Ayrıca yeşil çay, pygeum ve saw palmetto, ısırgan (nettle) saç dökülmesini önleyecek maddeleri içerir. Meyve ve sebzeler bol miktarda flavonoid ve antioksidan içerirler bu da saç foliküllerini korur ve saçın büyümesini sağlar.

* Özellikle soyadan yapılan yiyecek gruplarını tüketin. Soya taneleri, tempeh(fermente bir soya ürünü), tofu (soya loru) mutlaka beslenmenizde olmalı. Soya katkılı yiyecekler saç dökülmesi ile direk ilişkili bir hormonu ( dihidrotestesteron) düzenleyerek saç dökülmesini engeller.

* Sigara ve alkol kullanımı alışkanlık haline getirilmemelidir.

* Saça ve saçın geliştiği büyüdüğü saç derisine zarar veren tüm ürünlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.

* Saçı hep yıkamak doğru değildir. 1-2 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamak yeterlidir. Saçları sık yıkamak, saç derisinin yağ dengesini bozar ve saçlar daha fazla yağlanır.

* Saçlara jöle sürülmemelidir. Jöle saçın nefes almasını önler ve dolayısıyla saç kaybına neden olur. Jöle kullanılsa bile muhakkak gün sonunda temizlik yapılmalı ve saç yıkanmalıdır.

* Saçlı deriye masaj yapmak saç dökülmesini önler ve kan akışını hızlandırdığı için saçlar daha gür olur.

* Saçların bakımına özen gösterilmeli, yağlanan saçlar yıkanmalı ve çok soğuk ve sıcak havalarda tozdan ve güneşin zararlı ışınlarından korunmalıdır.

* Unutmayın ki, saç ıslak olduğunda kırılgan bir maddedir. Saçınızı kurularken, saçlarınıza nazik davranın ve kırılmalarını önleyin.

Saç dökülmesine bitkisel çözüm

Saç dökülmesi ile ilgili çok fazla bitkisel kür ve bitkisel ilaçlar vardır. Bunların hepsini inceleyebilirsiniz tabi, fakat yukarıda verilen özellikle protein bazlı beslenme ve soya fasulyesi çözümünü ve diğer temel bitkisel çözümleri uyguladığınızda zaten büyük bir ilerleme kaydetmiş olacaksınız.

Bu yazıda anlatılanların tamamı bilgi verme amaçlıdır. Bu maddelerden hiçbiri doktor kontrolünden geçmemenizi veya doktora gitmeden bu veya benzeri bir hastalıktan kurtulacağınızı garanti etmez. O yüzden herhangi bir işlem yaptığınızda, başınıza gelebilecek her türlü olumsuzluktan sorumlu olmadığımızı beyan eder, öncelikle doktor kontrolüne gitmenizi ve doktorunuzun sizi yönlendirmesi ile hareket etmenizi tavsiye ederiz.