Bayraklı nedir, Bayraklı ne demek

Bayraklı; Dil bilgisi yönünden Türkçe'de sıfat, özel olarak kullanılır.

  • Bayrağı olan, üzerine bayrak çekilmiş bulunan (yer).
  • İzmir iline bağlı ilçelerden biri

Gezilecek görülecek bir yer, şehir olarak tanımı:

Şanlıurfa ilinde, Yardımcı nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Balıkesir ili, Sındırgı belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Mardin şehrinde, Derik ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Ordu ili, Mesudiye belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Batman ili, merkez ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Samsun şehrinde, Kavak ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge.

Bayraklı hakkında bilgiler

Bayraklı, İzmir'in ilçesi. 5747 Sayılı “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’a” göre, Bayraklı 6 Mart 2008 tarihinde İzmir’in ilçesi olmuş, ilgili Kanun 22 Mart 2008 tarihli ve 26824 sayılı Resmi Gazete yayımlanmıştır

Batısında Karşıyaka, doğusunda Bornova ve güneyinde de Konak ilçeleri ile çevrilidir.

İlk İzmir'i kuranların M.Ö. 3000'de Tunç Çağını yaşayan ve BAYRAKLI'da oturan bir halk olduğu, yapılmış olan kazılar sonucu kesinlik kazanmıştır. Ancak, çok daha eski dönemlere, örnek olarak Yontma Taş Devrine uzanan bazı ilkel yerleşmelerin belirtileri de İzmir civarında kendini göstermektedir. Çok eski ilkel efsanelere göre, BAYRAKLI'daki yerleşmeden binlerce yıl önce kurulduğu belirtilen bir kentin, Tanrıların vahşeti (deprem) sonucu göl haline geldiği ileri sürülmektedir. Bu kentin, Yamanlar Dağı'ndaki Karagöl civarında olduğu tahmin edilmektedir. Biz Arkeoloji ve Tarih Bilimlerinin belgelendiği kadarıyla ilk İzmir'lilerin kentlerini BAYRAKLI'da kurduklarını biliyoruz. Bugünkü BAYRAKLI'nın hemen yanında bulunan Tekel Şarap Fabrikası bağlarının sınırları içindeki 150 dönüm büyüklüğündeki Tepekule isimli höyük (eski ismi Hacı Mutço tepesi), bundan 5000 yıl önce Luwi veya Lelej denilen en eski İzmir yurttaşlarınca kurulan ilk yerleşme bölgesi idi. Daha sonra kent, M.Ö. 1000'lerde Tepekule, kayalık bir zemine sahipti. İzmir'liler, evlerini bu kayalık yere inşa ettiler. Megaron tipi denilen evlerin alt yarısı taştan, üstü kerpiçtendi. Yer döşemeleri ve duvarları, çok enfes bir harçla sıvanmıştı. 370 metre yükseklikteki Tepekule Uygarlığı, Troya-2 Uygarlığı ile yaşdaştır. Ayrıca 2009 yerel seçimlerinden itibaren Bayraklı, Karşıyaka ilçesinden ayrılarak ayrı bir ilçe olmuştur.

 

Bayraklı kısaca anlamı, tanımı:

Bayrak : Baklagilllerde diğerlerinden daha üstte bulunan, daha büyük olan ve çoğunlukla başka bir renkte ve yuvarlakça olan taç yaprağı. Atletizmdeki bayrak yarışında dört sporcunun elden ele geçirdiği kısa, yuvarlak sopa. Gerektiğinde indirilip kaldırılan, açılıp kapatılan kol. Öncü. Simge, sembol. Bir milletin, belli bir topluluğun veya bir kuruluşun simgesi olarak kullanılan, renk ve biçimle özelleştirilmiş, genellikle dikdörtgen biçiminde kumaş, sancak.

 

İzmir : Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

İlçe : Yönetim bakımından yurt bölümlemesinde ilden sonra gelen bölüm, kaymakamlık, kaza.

Eli bayraklı : Şirret, edepsiz, kavgacı (kimse).

Bayraklık : Bayrak olmaya uygun kumaş. Bayrak asmaya uygun direk.

Sayılı : Az görülen, önemli, mahdut. Herhangi bir sayısı olan. Sayısı belli olan, sayılmış olan.

Belediye : İl, ilçe, kasaba, belde vb. yerleşim merkezlerinde temizlik, aydınlatma, su, toplu taşıma ve esnafın denetimi gibi kamu hizmetlerine bakan, başkanı ve üyeleri halk tarafından seçilen, tüzel kişiliği olan örgüt, şehremaneti. Bu örgütün bulunduğu bina.

Sınır : Uç, son. Bir şeyin nicelik bakımından inebileceği veya çıkabileceği en alt ve en üst yer, limit. İki komşu devletin topraklarını birbirinden ayıran çizgi, hudut. Değişken bir büyüklüğün istenildiği kadar yaklaşabildiği durağan büyüklük, limit. Bir şeyin yayılabileceği veya genişleyebileceği son çizgi, uç. Komşu il, ilçe, köy veya kişilerin topraklarını birbirinden ayıran çizgi.

Kurulma : Kurulmak işi.

Kanun : Geçerli olan kural. Dikdörtgen biçiminde, bir köşesi kesik, yassı bir sandık üzerine gerilmiş tellerden oluşan, tırnak adı verilen çalgıçlarla çalınan ince saz çalgısı. Yasa.

Değişiklik : Farklılık. Bir bütünün bir bölümünün değişmesiyle ortaya çıkan yeni durum. Amaca uygun biçime getirmek için yapılmış olan değiştirme, tadil. Değişik olma durumu.

Yapılma : Yapılmış. Yapılmak işi.

Bağlı : Sınırlanmış, sınırlı. Bir kimseye, bir düşünceye, bir hatıraya saygı, aşk vb. duygularla bağlanan, sadık, tutkun. Halk inanışına göre, büyü etkisiyle cinsel güçten yoksun edilmiş (erkek). Kapatılmış olan, kapalı. Gerçekleşmesi bir şartı gerektiren, vabeste. Bir bağ ile tutturulmuş olan. Bir kuruluşun yetkisi altında bulunan.

Biri : Bir tanesi. Bilinmeyen bir kimse.

Bayraklı alaca levrek : Bayrak çiklit.

Bayraklı cennetkuşu : (zooloji)

Bayraklı neon : Doğal olarak Güney Amerika’nın doğu kısmı ve Amazon’un alt kısımlarında yaşayan, boyları 5 cm olabilen, boyuna üç ayrı renkli bantı bulunan akvaryum balığı, üç bantlı neon.