Hemorajik lenfadenitis nedir, Hemorajik lenfadenitis ne demek

Hemorajik lenfadenitis; Veteriner alanında kullanılan bir sözcüktür.

Veterinerlikte sözlük anlamı:

Kanamalı lenf yumrusu yangısı.

Hemorajik lenfadenitis tanımı, anlamı

Hemo : Kana işaret eden ön ek, hemosiyanin, hemoglobin gibi

Hemoraji : Kanama.

Hemorajik : Kanamayla ilgili, kanama gösteren. Kanamayla ilişkili olan, kanamalı.

Lenfadenitis : Lenf yumrusu yangısı.

Lenf : Damarlarda dolaşan kanla, doku ögeleri arasında aracı görevi yapan, kan plazması ve lenfositten oluşan saydam, sarı renkte bir sıvı, ak kan, lenfa.

Lenfa : Lenf.

Kanamalı lenf yumrusu yangısı : Birçok enfeksiyöz-toksik hastalığa bağlı olarak lenf yumrularının yerel veya yaygın, kanamayla belirgin yangısı, hemorajik lenfadenitis.

Lenf yumrusu yangısı : Lenf yumrularından bir veya birkaçının yangısı, lenfadenitis. Lenf yumruları organ ve dokularda süzgeç vazifesi gördüğünden, reaktif olaylar sıklıkla biçimlenir.

Lenf yumrusu : Lenf damarlarının yolu üzerinde bulunan, lenfi süzen ve mikroorganizmalardan arındıran yuvarlak veya oval biçimli yumru, lenf düğümü, limfonodus. Yapısında lenfosit, plazma hücreleri ve makrofajların yer aldığı lenf yumrusuna aferent lenf damarıyla gelen lenf sıvısı sırasıyla subkapsüler sinüs, intermediyer sinüs, sinüs medullaris ve oradan da organın hilusundan eferent lenf damarına geçerler.

 

Kanamalı : Kanaması olan.

Kanama : Kanamak işi, nezif.

Yangı : Vücudun mikroplara karşı koymak için herhangi bir yerine fazla kan hücumu ile orada şişkinlik, kırmızılık, ısı ve ağrı ile beliren irin toplaması, iltihap, enflamasyon.

Yumru : Yuvarlak, şişkin şey. Şişkin, kabarık, yuvarlak biçimli. Genellikle derinin içine gömülü, yuvarlak ve sert oluşum, nod. Sap, kök veya dallarda bulunan, yedek besin taşıyan şişkin madde. Eğri büğrü, çarpık, yamru yumru.

Kana : Geminin çektiği suyu göstermek için baş ve kıç bodoslamaları üzerine konulan işaretler.

Diğer dillerde Hemorajik lenfadenitis anlamı nedir?

İngilizce'de Hemorajik lenfadenitis ne demek ? : haemorrhagic lymphadenitis