Keto nedir, Keto ne demek

Keto; Kimya alanında kullanılan bir sözcüktür.

Kimya'da terim anlamı:

Karbonil grubunu belirten ön ek. İki karbon atomuna bağlı karbonil grubu.

Keto tanımı, anlamı

Alfa ketoglutarat dehidrogenaz : Sitrik asit döngüsünde alfa ketoglutarik asit, NAD ve koenzim A’ dan süksinil CoA, karbondioksit, NADH+H oluşturan enzim. Sitrik asit döngüsünün düzenleyici enzimlerinden biri

Dallı zincirli alfa ketoasit dekarboksilaz yetersizliği : Akçaağaç şuruplu idrar hastalığı.

Diyabetik ketoasidoz : Şeker hastalığı sonucu oluşan ketoasidozis.

İkincil ketozis : Şirdenin yer değiştirmesi, basit işkembe işlevinin bozukluğu, meme yangısı, döl yatağının irinli yangısı, yavru zarlarının atılamaması ve açlık gibi başka hastalıklara bağlı olarak gelişen ketozis, sekunder ketozis.

Ketoamin : Ketonlara, amonyak ilave edilmesiyle oluşan karbonil ve amino grubu içeren organik bileşik.

Ketoasidozis : Keton cisimleri oluşumunun çok hızlanması ve vücutta miktarlarının artması, sonuçta metabolik asidozis biçimlenmesi.

Ketobütirik asit : Asetoasetat.

Ketogenezis : Keton cisimlerinin sentez edilmesi.

Ketoheksoz : Aldehit grubu yerine keton grubunun bulunduğu altı karbonlu fruktoz gibi bir monosakkarit.

Ketohidroksiestrin : Formülü C18H22O2, mol kütlesi 270,4 g olan, hamile kadın ve kısrakların idrarlarında bulunan bir hormon. Estriolün anhidridi.

 

Ketojenik amino asitler : Keton cisimlerinin öncül molekülleri olabilecek karbon iskeletine sahip, dolayısıyla keton cisimleri veya yağ asitleri sentezinde kullanılan amino asitler, ketoplastik amino asitler.

Ketokonazol : Mantarların ergosterol sentezini inhibe ederek etkili olan antifungal bir ilaç. Vücut dışı olarak dermatofitlerin çoğuna, kandida türlerine Blastomyces dermatitis, Coccidioides immitis ve Histoplasma kapsulatum’a etkiyen bir ilaç.

Ketol : İndol.

Ketolakti : Sütte keton cisimciklerinin bulunması.

Keton cisimleri : Aseto asetik asit, beta-hidroksi bütirik asit ve asetondan oluşan karaciğerde sentez edilip karaciğer tarafından kullanılamayan diğer dokularda enerji sağlayan moleküller. Kanda artması ketonemi, idrarla çıkarılması ketonüri ve bu genel duruma ketozis adı verilir.

Ketonemi : Keton cisimciklerinin düzeyinin kanda aşırı düzeylerde bulunması.

Ketonik : Ketona ait olan. Ketoester çeşidi: enolik ester türü bileşiğin izomeridir.

Ketonuri : Ketosiste olduğu gibi, idrardan asetonun boşalımı.

Ketonüri : Keton cisimlerinin idrarda bulunması.

Ketooksim : Asetoksim, =C=N-OH, grubu içeren bileşik, örnek, Me2C=NOH, asetoksim. -HCNO-, grubu içeren bileşik.

Ketoplastik amino asitler : Ketojenik amino asitler.

Ketoprofen : Yangı giderici, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkili, fenilpropionik asit türevi ilaç.

Ketorolak trometamol : Yangı giderici, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkili, propiyonik asidin yan zincirinin siklize olmuş türevi.

Ketosis : Kan içinde ketonların bulunması.

Ketotifen : Benzosikloheptatiofen türevi bir mast hücresi stabilizatörü bir antihistaminik ilaç.

 

Ketotik acılaşma : Doymamış yağ asitlerinin oksidasyonu sonucunda tatlımsı ve ağır bir lezzet almaları olayı.

Ketoz : Keto grubu (C=O) kapsayan herhangi bir monosakkarit. Keton grubu içeren şeker. Molekülünde keton grubu içeren bir monosakkarit. İkinci karbon atomunda bir keton grubu kapsayan herhangi bir monosakkarit.

Ketozasidozis : Keton cisimciklerinin kanda birikimi sonucu oluşan kanın asidik karakter kazanması.

Ketozis : Özellikle geviş getirenlerde karbonhidrat metabolizmasının bozulması sonucu, kanda, dokularda ve idrarda beta-hidroksibutirik asit, asetoasetik asit ve asetontan ibaret keton keton cisimleri konsantrasyonunun artması ve kanda glikoz düzeyinin düşmesiyle belirgin bir metabolizma hastalığı. Geviş getirenlerde asetonemi ve gebelik toksemisi.

Ketozisin sindirim formu : Ketozis hastalığının sindirim sistemi semptomlarıyla ayırt edilen formu.

Ketozisin sinirsel formu : Başı sabit tutma, yürüyüş bozuklukları, anormal yalama hareketle ve aşırı duyarlılık gibi davranış bozukluklarıyla belirgin ketozis.

Ketozit : Hidroliz ile ketoz veren glikozit.

Koyunların ketozisi : Gebelik toksemisi.

Misk keton : Formülü CH3O CC6(NO2)2(CH3)3C(CH3)3 olan benzil benzoatta çözünen, beyaz sarımsı kristallerden oluşmuş, parfümeride kullanılan güzel kokulu bir madde.

Sekunder ketozis : İkincil ketozis.

Sığırların ketozisi : Asetonemi, asetonüri, hipoglisemi, karaciğer dejenerasyonu ve sindirim sisteminde işlevsel bozukluklara yol açan, karbonhidrat metabolizmasının bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan bir metabolizma hastalığı. Klinik olarak sığırlarda sindirim ve sinirsel form olmak üzere iki formda seyreder. Klinik bulguların varlığı ve yokluğuna göre klinik ve subklinik ketozis olarak sınıflandırılır.

Sığırların subklinik ketozisi : Keton cisimleri konsantrasyonunun yükselmesiyle belirgin ketozisin tipik klinik bulguları olan iştahsızlık, sert dışkılama ve bilinç kaybı gibi klinik bulguların henüz gözlenmediği preklinik aşama.

Keton : Karbonil grubuna iki alkil kökünün bağlanmasıyla türeyen birleşik.

Diğer dillerde Keto anlamı nedir?

İngilizce'de Keto ne demek ? : keto-