Plaklar nedir, Plaklar ne demek

Plaklar; Veteriner alanında kullanılan bir sözcüktür.

Veterinerlikte sözlük anlamı:

Virüsle enfekte edilen tek tabaka hücre kültüründe, virüsün hücreyi parçalaması, öldürmesi veya hücrelerin kaynaşması sonucunda ortaya çıkan bir veya daha çok renksiz odaklar.

Plaklar ile ilgili Cümleler

  • Kendimi onun plaklarını dinlerken buldum.
  • Ben tüm plakları sattım.
  • Plaklarından bazılarını bana ödünç verebileceğini düşünüyor musun?
  • Bu plaklardan hiçbirini sevmiyorum.
  • Dün gece bazı plakları dinledim.
  • Ben onun plaklarından bazılarını dinledim.

Plaklar hakkında bilgiler

Plak; PVC'den üretilen, her iki tarafına da kayıt yapılabilen dairesel bir ses depolama birimi. Pikap veya gramofon denilen cihazlarda okunarak, üzerine kaydedilmiş ses izleri dinlenebilir. İlk plaklar 1880'lerde ortaya çıkmaya başladı. Bu dönemlerde ebonit denilen oldukça kırılgan ve sıkıştırması zor malzeme kullanılmaktaydı. 1890 ların sonlarına kadar bu malzemeden yapılmış plaklar kullanıldı fakat Berliener tarafından geliştirilen yeni bir plastik maddenin kullanılmasıyla kırılganlığı önlendi. Ayrıca yine bu yıllarda farklı üreticiler tarafından farklı çaplarda üretilen plakların yerine ilk standartlarda kabul edildi. Böylelikle genel olarak 78'lik denilen aslında dakikada 78,26 devirlik plaklar standart hale geldi. Türkiye'de o dönem için bu yeni üretim teknolojisi ile üretilmiş plaklara taş plak adı verilmektedir. Ayrıca bu yıllarda 16 devirlik bir plak da ortaya çıkmış, fakat pek tutulmamıştır. Aradan geçen yıllar boyunca plak kaydı teknolojisinde çok sayıda yenilik ortaya çıkmasına rağmen plakların yapısındaki asıl değişiklikler 20. yüzyılda olmuştur. Özellikle 78 devirlik plaklarda sadece 4 dakika civarında kayıt yapılabilmesi ve kırılgan olmaları çeşitli arayışları ve araştırmaları hızlandırmaktaydı. işte bu nokta da Amerikan Columbia firması tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 33'lük tabir edilen plaklar ortaya çıktı. Bu plakların gerçek devirleri 33 1/3 devirdir. Türkiye de genel olarak uzunçalar olarak adlandırılmaktadırlar. Bu plakların üretiminde özel bir plastik reçine kullanılmaktaydı. Bu sayede kolaylıkla kırılmaları önlendi ayrıca gelişen kayıt teknolojisininde yardımıyla gürültü oranları düşürülerek, müzik kalitesi de büyük ölçüde artırıldı. 33 devirlik plakların hemen ardından 1949 yılında Victor şirketi tarafından 45 devirlik (45'lik) plakların ortaya çıkması ile genel anlamda formatın gelişimi tamamlanmıştır. CD, DVD ve medya kartı gibi ses ve görüntü kayıt ortamlarının icadı ile plakların kullanımı büyük oranda azalmıştır.

 

Plaklar anlamı, tanımı

Plak : Sesleri kaydetmek ve kaydedilen sesleri yeniden pikap veya gramofonda dinlemek amacıyla hazırlanan plastik daire biçiminde yaprak. Metal nesne, plaka

Kulak plakları : Atlarda kulak kepçesinin iç yüzünde görülen hiperkeratotik ve pigmentsiz yassı siğiller.

 

Yapışkan plaklar : Normal hücreler arasında temas olduğu zaman hücrelerin temas yerlerinde 10-20 saniyede teşekkül eden plâk şeklindeki yapı. Plâk altında yarım dakika içinde aktin kapsayan iplikler toplanır, böylece hücrelerin rastgele amöboid hareketlerini de yavaşlatır.

Tek tabaka hücre : Hücre kültür kaplarının yüzeyinde tek tabaka olarak çoğalan hücreler.

Adlandırılmak : Adlandırma işi yapılmak, isimlendirilmek.

Hücre kültürü : In vitro şartlarda tek hücre kültürü kapsayan hücrelerin devam ettirilmesi veya yetiştirilmesi. Dış ortamda veya laboratuvar koşullarında hücrelerin üretilmesi işlemi.

Hızlandırmak : Hız verilmek, hızı artırılmak.

Standart hal : Bir atmosfer basınç, birim aktivite ve 25 °C sıcaklık şartlarında bir maddenin en kararlı ve en düşük enerjili hali.

Adlandırılma : Adlandırılmak işi, isimlendirilme.

Hızlandırma : Hızlandırmak işi.

Kullanılmak : Kullanma işine konu olmak.

Yapılabilme : Yapılabilmek işi.

Böylelikle : Böylece.

Sıkıştırma : Sıkıştırmak işi.

Kolaylıkla : Sıkıntı çekmeden, güçlüklere uğramadan, kolayca.

Değişiklik : Değişik olma durumu. Bir bütünün bir bölümünün değişmesiyle ortaya çıkan yeni durum. Amaca uygun biçime getirmek için yapılmış olan değiştirme, tadil. Farklılık.

Kullanılma : Kullanılmak işi.

Uzunçalar : Üzerine seslerin düşük devirle kaydedildiği büyük boyutlu plak. Bir sanatçının eserlerinin bir bölümünün yer aldığı kaset, albüm.

Araştırma : Araştırmak işi, araştırı, istikşaf, taharri, tetkik. Bilim ve sanatla ilgili olarak yapılmış olan yöntemli çalışma, araştırı.

Teknoloji : Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi, uygulayım bilimi. İnsanın maddi çevresini denetlemek ve değiştirmek amacıyla geliştirdiği araç gereçlerle bunlara ilişkin bilgilerin tümü.

Diğer dillerde Plaklar anlamı nedir?

İngilizce'de Plaklar ne demek ? : plaques