Yağlar nedir, Yağlar ne demek

Yağlar; Biyoloji, Veteriner, Zooloji, Yerleşim Merkezi alanlarında kullanılan bir terimdir.

Biyoloji'deki anlamı:

Yağ asitlerinin karışık yapılı alkollerle meydana getirdiği esterler.

Veterinerlikte sözlük anlamı:

Yağ asitleriyle gliserolün esterleşmesinden oluşan, hayvan ve bitki dokusunda bulunan benzen, eter ve kloroform gibi organik eriticilerde çözünen ancak suda çözünmeyen temel organik bileşikler.

Zooloji'deki anlamı:

Yağ asitlerinin karışık yapılı alkollerle meydana getirdiği esterler.

Gezilecek Görülecek bir yer olarak anlamı:

İzmir şehri, Kiraz belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer.

Yağlar ile ilgili Cümleler

  • Doymamış yağlar sağlıklı bir diyet için gerekli.
  • Eugenia yüzü temizlemek ve cildi korumak için en sevdiği yağları bizimle paylaştı.
  • Arabayı yağlar mısın?
  • Ali vücut yağlarından dört paunt verdi.

Yağlar ile ilgili Atasözü veya Deyim

kasap, yağı bol bulunca gerisini yağlar : “elinde kendisine gerekli olandan fazla şey bulunan kimse, bunu gereksiz yere savurup telef eder” anlamında kullanılan bir söz.

yüreğinin yağı (veya yağları) erimek : çok üzülmek çok korkmak.

Yağlar kısaca anlamı, tanımı

Yağla : Et kıyılan tahta

Bileşik yağlar : Hidrolize olduklarında yağ asitleri ve gliserolden başka, protein, karbonhidrat, kükürt veya azot gibi bileşenleri de açığa çıkaran yağlar.

 

Doymamış yağlar : Doymamış yağ asitlerinin gliserinle oluşturdukları yağiar.

Eterik yağlar : Aromatik ve eterik yağlar olarak ayrılan değişik kimyasal yapıdaki ve özel kokuları olduğundanesans diye de adlandırılan ve hardal, papatya, kekik, nane gibi birçok bitkiden izole edilen, bitkilere karakteristik koku veren, antibakteriyel, antiviral etkileriyle idrar yolları, solunum ve sindirim sistemi hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılan yağlar, uçucu yağlar.

Karışık yağlar : İç yağ, tavuk yağı, asit yağ, lokanta yağları gibi muhtelif yağların karıştırılmasından oluşan ve rasyonlara enerji kaynağı olarak katılan yağlar.

Perivajinal yağların prolapsusu : Perivajinal bölgesi aşırı yağlı etçi ırk düvelerde, doğum sırasında vajina duvarının bir noktadan yırtılarak perivajinal bölgedeki yağların dışarı çıkması.

Temel katı yağlar : Memeliler tarafından sentezlenmeyen ve besinle alınması gereken yağ asitleri. Örnek: linoleik asit, linolenik asit.

Temel sıvı yağlar : Bitkilerde bulunan, karakteristik kokuları olan, böcek çekiciler ya da mantar bulaşmasını önleyici olarak da görev yapan, terpenlerden ve benzenlerden çıkarılan uçucu sıvı yağ karışımları.

Uçucu yağlar : Eterik yağlar.

Yağlar arasındaki sinerjik etki : Yağ karışımlarının enerji değeri karışıma dâhil edilen yağların her birinin ayrı ayrı ölçülen değerlerinin toplamından daha yüksek olması.

Yağlarda asitlik derecesi : Yüz gram yağda serbest durumda bulunan yağ asitlerini nötrleştirmek için gereken N alkali çözeltisinin ml sayısı, asitlik indeksi.

 

Yağlardaki peroksit sayısı : Peroksit değeri.

Yağların acılaşması : Özellikle doymamış yağ asitlerinin çevre sıcaklığı ve ışık yoğunluğunun etkisiyle okside olması ve hidroperoksitlerin oluşması, daha sonra aldehit ve ketonlara parçalanması olayı.

Yağların formaldehitle işlenmesi : Yağca zengin materyal veya yağın formaldehitle işlenmiş proteinle emulsiye edilip korunması işlemi.

Yağların kristalleştirilmesi : Hayvansal yağların rafine edilip sertleştirilmesi, erime noktası 46-48 dereceye yükseltilmesi, oksidasyona karşı stabilize edilmesi ve son olarak püskürtme cihazında taşıyıcı madde olan nişastayla yağ damlacıkları ince bir biçimde püskürtülmesi, şok etkisi yapacak biçimde soğutularak kristalleştirilmesi olayı.

Yağların seröz atrofisi : Seröz atrofi.

Yemlik yağlarda kalite : Yağlarda bulunan su miktarı, çözünmeyen maddeler (tortu), titre değeri, sabunlaşmayan maddeler, sabunlaşma değeri, iyot değeri, toplam yağ asitleri, serbest yağ asitleri, antibesleme faktörleri, pestisit kalıntıları gibi ölçütler.

Yemlik yağların depolanması : Yağların ışık geçirmez plastik kaplar (neopren hariç) içinde, serin yerde, hava, nem ve metallerle teması mümkün olduğunca önlenecek biçimde yapılan depolama.

Organik bileşik : Canlı organizmanın özelliklerini gösteren ve karbon kapsayan bileşikler. Karbon-karbon bağı içeren kolayca yanabilen, yem içerisindeki yağ, protein, karbonhidratlar gibi geniş bir kimyasal bileşikler grubu.

Yağ asitleri : Esterleri, doğal sıvı ve katı yağları oluşturan, uzun zincirli, stearik asit, palmitik asit gibi asitler.

Diğer dillerde Yağlar anlamı nedir?

İngilizce'de Yağlar ne demek ? : fats, lipids