Yerdeğişimi nedir, Yerdeğişimi ne demek

Yerdeğişimi; Tarih alanında kullanılan bir kelimedir.

Tarih terimi olarak anlamı:

Vezir, beylerbeyi, sancakbeyi ve vilayet kadıları ile bütün timar ve zeamet sahiplerinin atanmaları ve yer değiştirmeleri işlemi.

Sefere katılmama ya da ölüm nedeniyle boş kalan timar ve zeametlerin başkalarına verilmesi işlemi.

Yerdeğişimi kısaca anlamı, tanımı

Yerde : Bir yumrukoyuncusunun, yediği yumruk sonucu, ayaklarından başka vücudunun herhangi bir yeri ile yere değmesi, ayakta bitik duruma gelmesi, iplere asılı kalması, yumruklaşma alanı dışına çıkması ya da düşmesi hali

Yerdeğişim : Bir özdeğin, konumunu belirleyen sayıların değişimi ile yeni bir konuma geçişi. Aralıklı ölçeğin taşıdığı özelliklerden biri olan ve aşağıdaki sayıltıyı uygulama olanağı veren kural : "a ve b gerçek sayılarsa, a+b = b+a ve ab=ba'dır.".

Yer değiştirme : Bir yerden başka bir yere gitme, tebdilimekân. Bir birimde çalışan görevlilerin düzenli bir biçimde başka birimlere geçmesi, rotasyon. Göçüşme. Laboratuvarlarda gazları toplamakta izlenen yöntem.

Değiştirme : Değiştirmek işi, tebdil, tahrif.

Sancakbeyi : Sancağın askeri ve mülki yönetiminden sorumlu olan görevli.

Beylerbeyi : Sancak beylerinin başı.

Katılma : Katılmak işi. İletişim veya ortak davranışta bulunma yoluyla belirli bir toplumsal duruma girme süreci, iştirak.

 

Verilme : Verilmek işi.

Kadılar : Afyon ilinde, Haydarlı nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Antalya ili, Manavgat belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Aydın ili, Akçaova nahiyesine bağlı bir yer. Bolu şehrinde, Gökçesu nahiyesine bağlı bir yer. Çanakkale ili, Etili bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Denizli kenti, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Isparta kenti, merkez belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Ordu ilinde, Ünye ilçesi, merkez bucağına bağlı bir bölge.

Vilayet : İl. Valilik.

Beyler : Antalya şehrinde, Elmalı ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Denizli ili, Buldan belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Erzurum kenti, Narman belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. İzmir şehri, Seferihisar ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Kastamonu kenti, İnebolu ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Manisa şehrinde, Gölmarmara belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Sakarya şehri, Ortaköy bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

Sancak : Bayrak, liva. Osmanlı yönetim teşkilatında illerle ilçeler arasında yer alan yönetim bölümü, mutasarrıflık. Gemilerin sağ yanı. Çoğunlukla askerî birliklere verilen yazı işlemeli, kenarları saçaklı ve gönderli bayrak.

Atanma : Atanmak işi, tayin edilme.

Zeamet : Tımar.

Vezir : Osmanlılarda devletin bakanlık, valilik gibi yüksek görevlerinde bulunan ve paşa unvanını taşıyan kimse. Satrançta, her yöne gidebilen, önemce ikinci sırada gelen taş, ferz.

 

Sefer : Yolculuk. Kez, defa. Genellikle ülke dışına yapılmış olan askerî harekât, savaşa gitme, savaş.

Katıl : Yapılarda kullanılan dört köşe kiriş. Tahta paravana. Paravana biçiminde vestiyer. (Gökmenler, Çatak, Gedikli, Kızılağaç Saimbeyli Adana). Duvar içine konmuş olan ağaç kuşaklar. (Gökmenler, Çatak, Gedikli, Kızılağaç Saimbeyli Adana).

Ya da : Seçeneği, çeşitliliği veya tercihi belirten bir söz.

Sahip : Herhangi bir şey üstünde mülkiyeti olan, onu yasaya uygun bir biçimde dilediği gibi kullanabilen kimse, iye, malik. Koruyan, arka çıkan, gözeten kimse. Herhangi bir niteliği olan kimse, ehil. Bir iş yapmış, üstlenmiş veya bir eser ortaya koymuş kimse.

Sanca : Sancağı.

Diğer dillerde Yerdeğişimi anlamı nedir?

Osmanlıca Yerdeğişimi : tahvil