Giderler nedir, Giderler ne demek

Giderler; Maliye alanında kullanılan bir kelimedir.

Teknik terim anlamı:

Mal ya da hizmetler ve borçlar karşılığı yapılan ödemeler.

Giderler ile ilgili Cümleler

  • Giderlerimize dikkat etmek zorundayız.
  • Giderlerini kısacaklar.
  • Giderleri düşük tutmak istiyorum.
  • Onlar her gün işe giderler.
  • Ali ve Mary her gün aynı otobüste işe giderler.
  • Onlar pazar günleri kiliseye giderler.
  • Giderlerin nedir?
  • Giderleri ayrıntılarıyla yazmanızı istiyorum.
  • Onlar okula tramvayla giderler.
  • Onlar her ay bir kez maç izlemeye giderler.
  • Onlar her hafta hamama giderler.
  • Giderlerden sonra kazancın üçte birini sana söz veriyorum.
  • Giderleri kısmalıyım.

Giderler tanımı, anlamı

Gide : Koyunları kovalama ünlemi

Gider : Bir iş için harcanan paranın bütünü, masraf. Binalarda ortak kullanımla ilgili atık suların merkezî kanalizasyona iletilmesini sağlayan boru hattı. Gelecekte sağlanacak değerler karşılığı yapılmış olan harcamalar.

Bağlantılı giderler : Bir işlem, ya da bir işlemin bir parçası, bir tümdeğer merkezi, bir değişken ya da satış alanıyla aralarında kolayca bağlantı kurulabilen giderler.

Bakım giderleri : Durağan değerlerin bakımı için işletmece yapılan giderler. Yapımı sağlayan makinelerin zamanla yıpranarak çalışma güçlerinin azalmasını önlemek üzere ödenen bakım ve onarım giderleri.

 

Banka giderleri : Yaptıkları işler karşılığı bankalarca alınan ürem ve indirim paraları dışında kalan gider ve ücretler.

Dağıtılmayan giderler : Üretimde katkısı olmayan yarı yapılmışların değerlendirilmelerinde ana öğe olarak ele alınmayan ancak satış tümdeğerinin bir öğesi olan giderler.

Değişen giderler : Üretim oylumunun alçalış ve yükselişiyle beraber işletmede değişiklikler gösteren giderler.

Denetlenebilen giderler : Bazı yönetim düzeylerinde dolaysız izlenime bağlı değişen giderler.

Denetlenemeyen giderler : Bazı yönetim düzeylerinde dolayısız olarak izlenemiyen durağan nitelikli giderler.

Deniz giderleri : Barınakta yükün gemiden boşaltılması ve karaya getirilmesinde gerçekleşen giderler.

Devlet giderleri : Devletin iktisadi ve işlevsel harcamaları olarak sınıflandırılan kamu harcamaları. Devlete ilişkin görevlerle kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinden doğan giderler.

Dönem giderleri : [Bakınız: faaliyet giderleri]. Üretime katkısı olmayan yarı yapılmış ve yapım özdeği değerlendirmelerinde ana öğe olarak ele alınmayan ancak işletme çalışmalarından doğan geliri bulabilmek için net olmayan kârdan düşülen giderler.

Dönemsel giderler : Önceden kesinlikle yeterince bilinen ve tutarı saptanabilen yıllık dönem içindeki tümdeğer ve dengelem sürelerine dönemsel olarak dağıtılan giderler.

Durağan giderler : Üretim niceliğine göre artıp eksilmeyen maloluş.

Durağan mallar tümdeğerine eklenen giderler : Durağan mallarda doğal bakım, onarım ve temizleme giderleri dışında durağanı genişletmek ya da ekonomik değerini sürekli olarak arttırmak amacıyla yapılan ödemeler gibi tümdeğere eklenen giderler.

 

Durağan mallar tümdeğerine giren giderler : Durağan mallar için ödenen makine ve döşemelerde, gümrük vergileri taşıt ve kurma paraları, bir yapının satın alınarak yıktırılmasından ve toprağın düzeltilmesine ve benzerleri gibi tümdeğere eklenen giderler.

Duyuru ve tanıtma giderleri : Mal ya da hizmet satışının arttırılması, geliştirilmesi ve tanıtılması amacıyla her türlü araç kullanılmak suretiyle yapılan giderler.

Düşünülemiyen giderler : Belireceği, ortaya çıkacağı önceden düşünülemiyen, isteğe bağlı olmaksızın ortaya çıkan olağanüstü giderler.

Faaliyet dışı giderler : İşletmenin ana çalışma alanı ile doğrudan ilgili olmayan, faiz gideri ya da duran varlık satış zararları gibi alanlara ilişkin giderler. karşılığı faaliyet giderleri.

Faaliyet giderleri : İşletmenin ana çalışma alanına ilişkin pazarlama, dağıtım, araştırma-geliştirme ve genel yönetim gibi tüm giderleri. karşılığı faaliyet dışı giderler.

Faiz dışı bütçe giderleri : Bütçe giderlerinden faiz ödemelerinin çıkartılmasıyla elde edilen tutar.

Geçerli giderler : Belirli bir süre içinde gerçekleşen giderler.

Gelecek giderleri : İlgili sayışım dönemine ve aynı sayışım döneminde yer alan tümdeğer dönemlerin kendi yapılışları içinde aktarılan ve bir yıllık sayışım dönemine ilişkin olan öncelikle ödenmiş giderler.

Genel giderler : İşletmeye ilişkin giderler dışında kalan ve malın tümdeğerine dolaylı olarak giren giderler.

Genel giderler karşılığı : Genel giderleri karşılamak amacıyla ayrılan yedek para.

Genel yapım giderleri : İşletmenin temel üretimi ve onunla ilgili işleri için yapılan, ancak işçilik, ilk özdekler ve gereçlerini doğrudan doğruya etkilemiyen ve bunların dışında kalan giderler.

Genel yapım giderleri ortalama oranı : Gelecek bir yıllık dönemde kullanılmak için önceden yapılan oranlama.

Genel yönetim giderleri : İşletmenin yönetimi için zorunlu olan, ancak ne üretim ne de pazarlama ve satış işleriyle doğrudan doğruya ilgili bulunmayan işlemler için yapılan giderler.

Hazırlama ve geliştirme giderleri : Maden üretim ve işletimini en iyi biçimde değerlendirmek amacıyla yapılması zorunlu giderlerin tümü.

İkincil giderler : İkinci kertedeki çeşitli, küçük giderler.

İlk kuruluş giderleri : İşletmenin çalışmaya geçirilebilmesi için durağan varlıklara ilişkin değerler dışında genel yönetim hizmetlerinin gerektirdiği, ilerde yapılacak çalışmaların sonuçlarıyla karşılanacak giderler.

İşletme genel giderleri : [Bakınız: faaliyet giderleri]. Satış-aşınma payı yönetim, kira, vergi, onarım, bakım ve yapım giderlerinin tümü.

İşletme giderleri yazılığı : Bir işletmede işletme giderlerinin yazıldığı yardımcı yazılık.

Kaçınımlı giderler : Yönetim amacının gerçekleşmesi bakımından temel olmayan, çeşitli yarışım koşulları altında işlemlerde ve yapıntılılara ilişkin ederlerin buluş ve saptanılmaları nedeniyle ödenen giderler.

Kamu giderleri : [Bakınız: kamu harcamaları]. Kamu iş ve görevlerinin yapılabilmesi için gider niteliğinde olmak üzere devletçe yapılan ödemeler.

Kişiye ilişkin giderler : Genel yönetimin değişen nicelik değerleriyle ilgili işlerde çalışan teknik işler ve yönetimle görevli kişilerin tümüne, hizmetlerine karşılık doğrudan doğruya ya da hizmetleriyle ilgili olmak üzere yapılan ödemeler.

Kuruluş giderleri : Kuruluş için yapılan ödemelerin tümünü kapsayan giderler.

Lağım giderleri : Lağımların yapımı için harcanan paraların karşılıkları sağlanılmak üzere kişilerce belediyelere ödenen katılma payı.

Ortak giderler : Bir kaç özdegin birleşik olarak belirtilen tümdegerleri (pamuk ve pamuk yağı gibi.). Gereç ya da evreler gibi bir kaynaktan çeşitli değerleri olan yapımlılar birimlerinin üretimi sağlanılmak amacıyla yapılan giderler. Birlikte üretilen iki ya da daha çok yapıntılıya başka biçimde uygulanan işlemler, mallar ya da hizmetlerle ilgili olarak kullanılan kuruluş ve hizmetlere ilişkin birleşik giderler.

Para alımı giderleri : Bir paranın alınabilmesi amacıyla yapılan giderlerin tümü.

Pazarlama giderleri : Üretim noktası ötesinde yapımlı için uygulanacak işlemlerle örneğin ambarlama, ambar için işler, işletmenin iyesi olduğu dağıtım noktaları arasındaki taşımalarla ilgili giderlerin gerçek tutarları.

Satış giderleri : Satışın gereği gibi sağlanabilmesi amacıyla yapılan her tür çabaya ilişkin giderler (reklam, duyuru, taşıma ödemeleri, satıcı ücretleri ve benzerleri gibi).

Sökme giderleri : Kullanılmakta olan bir bütünün ayırma, sökülme, kaldırma giderleri.

Sürekli giderler : Kira, vergi, borç belgiti üremi, elektrik, su paraları gibi belirli sürelerde ödenen giderler.

Tecim giderleri : Satak ve yapım tümdeğerinden ayrı olarak bir tecimi uygulamada gerçekleşen giderler, yönetim giderleri.

Ürem gelir ve giderleri : Kısa ve uzun süreli her tür yatırımlardan sağlanan ürem geliri. Ödünç olarak alınan değerlerin kullanılması karşılığında yüklenilen giderler.

Yapım giderleri : Yapım için ödenen işçilik ücretleri ile ilkel özdek değerleri dışında kalan giderler.

Yatırım giderleri : Girişimcinin, işletmesine ilişkin giderleri. Bir iş için gereken parayı ödemeyi yüklenerek verecek olanın, bu konuda gerçekleşecek giderleri.

Yeme içme ve barındırma giderleri : Görevli ve işçilerin işyerlerinde ya da işyeri dallarındaki yeme, içme ve barındırılmalarıyla, tedavi, ilâç, güvence ve emekli kesenekleri, giyimleri ve benzerlerini kapsayan giderler.

Yönetim giderleri : Bir kuruluşun izlenim ve yönetimi için gerekli olan genel giderler, yolluklar, görevli aylıkları, kira, telefon, kırtasiye benzeri gibi yönetim giderleri.

Yükleme boşaltma giderleri : Malın gemi ambarına konulma ve düzenli yığma giderlerinin satıcıya, ambardan çıkarma giderlerinin de alıcıya ilişkin olması. Satıcıya ilişkin gemi ambarına konulma ve düzenli yığma giderleriyle alıcıya ilişkin ambardan çıkartma ve boşaltma giderleri.

Yükleme giderleri : Malların taşıtlara aktarımı için yapılan giderler.

Zorunlu giderler : Kaçınılmayan, yapılması zorunlu giderler.

Zorunlu kamu giderleri : Her yıl yapılması zorunlu olan kamu giderleri.

Diğer dillerde Giderler anlamı nedir?

İngilizce'de Giderler ne demek ? : outlay, charges, costs, expenses