İktibas nedir, İktibas ne demek

İktibas; kökeni arapça dilinden gelmektedir.

  • Ödünç alma.
  • Alıntı.
  • Ödünç alınan şey

"İktibas" ile ilgili cümle örnekleri

  • "Batı, o büyük kaynaktan sık sık faydalanır ama iktibaslarını titizce saklar." - C. Meriç

İktibas hakkında bilgiler

İktibas, 1 Ocak 1981'de yayın hayatına başlayan bir dergidir. Derginin kurucusu, Ercümend Özkan'dır.

Dergi, 12 Eylül Darbesi'nden 3 ay sonra yayın hayatına başlamıştır. "Fikir veren dergi" sloganını taşıyan dergide, İslamî, siyasî, güncel konularla ilgili yorum, kavram ve düşünce yazıları yer almıştır. Dergi, ilk yıllarında İslamî çevrelerde yoğun ilgi ile karşılanmıştır. Derginin bazı sayıları toplatılmış, Ercümend Özkan da, bu sayılardaki yazıları yüzünden birkaç kez hapis ve para cezasına çarptırılmıştır.

1987 yılında Özkan'ın kalp krizi geçirmesi üzerine iki yıl yayınına ara veren İktibas, 1989 yılı sonunda yeniden yayın hayatına başlamıştır ve o tarihten bu yana da yayınını sürdürmektedir. Özkan'ın 24 Ocak 1995'teki vefatından sonra aynı düşünsel çizgisini sürdüren dergi, bir çokları tarafından, Türkiye'teki İslamcı tezleri en özgün, radikal ve sahih temeller üzerinde savunan yayın organı olarak bilinmektedir. Derginin en çok tartışma yaratan tezleri arasında, tasavvufun 'bir ayrı din', demokrasinin 'hevaya uyma rejimi', hadislerin "peygamberin sözleri değil, peygambere ait olduğu söylenen sözler", özgürlük ve insan hakları kavramlarının İslam-dışı, Abant Toplantıları'nın 'Abant Konsilleri' olduğu vb. yer almaktadır.

 

Türkiye'de radikal İslamcı kategorisine giren dergilerin en kıdemlisi olan İktibas Dergisi, İslam'ın bir yaşam tarzı olduğu ve İslam'ın birincil ilkesi olan Tevhid'in sadece bir inanç şiarı değil, aynı zamanda toplumsal ve siyasal hayatı düzenleyen bir ilke olduğu düşüncesini savunmaktadır. Bu yüzden, derginin güncel olaylarla ilgili yaptığı alıntıların büyük çoğunluğu, siyasi gelişmelerin yorumlanması ve İslamî açıdan değerlendirilmesi amacına matuftur. Bununla birlikte, İslam'ın hayatın içinden anlaşılması ve yaşanması gerektiği konusundaki hassasiyet de dergi sayfalarına yansımaktadır. Teknolojik gelişmeler, ilmî çalışmalar veya buluşlar, sağlık haberleri gibi hayatın içinden birçok konu da okuyucunun bilgisine sunulmaktadır.

İktibas kısaca anlamı, tanımı:

Alıntı : Başka bir dilden alınmış kelime. Bir yazıya başka bir yazarın yazısından alınmış parça, aktarma, iktibas.

İktibas etmek : Ödünç almak. alıntılamak.

Ödünç : İleride geri verilmek veya alınmak şartıyla alınan veya verilen (şey).

Ocak : Kahvelerde, kuruluşlarda çay, kahve vb.nin yapıldığı yer. Şömine. Halk hekimliğinde bir önceki kuşaktan el verme suretiyle aktarılan bilgileri kullanarak belirli bir şikâyeti veya hastalığı iyileştirdiğine inanılan aile. Bahçelerde veya bostanlarda her tür meyve ve sebze tohumu veya fidesinin dikimi için ayrılmış toprak çukuru. Ateş yakmaya yarayan, pişirme, ısıtma, ısınma vb. amaçlarla kullanılan yer. Yer üstünde veya yer altında cevher çıkarılan yer. Yeniçeri teşkilatını oluşturan odalardan her biri. Yılın birinci ayı, kânunusani. Isı vererek üzerine veya içine konulan maddeleri ısıtan, pişiren, kaynatan, eriten araç veya alet. Ev, aile, soy. Aynı amaç ve düşünceyi paylaşanların kurdukları kuruluş veya toplandıkları, görev yaptıkları yer.

 

Yayın : Basılıp satışa çıkarılan kitap, gazete vb., neşriyat. Radyo ve televizyon aracılığıyla halka sunulan, duyurulan, iletilen eser, program, neşriyat.

Hayat : Balkon. Meslek. Bir kimsenin tarihsel biyografisi, hayat öyküsü, hayat hikâyesi. Canlılığı gösteren hareket, kaynaşma. Yaşamayı sağlayan şartların bütünü. Genellikle köy ve kasaba evlerinde, üstü kapalı, bir veya birkaç yanı açık sofa. Yazgı. Sundurma. Avlu. Canlı, sağ olma durumu. Geçim şartlarının bütünü. Yaşam. Hayat biçimi, içinde yaşanılan şartların bütünü, yaşantı.

Dergi : Siyaset, edebiyat, teknik, ekonomi vb. konuları inceleyen ve belirli aralıklarla çıkan süreli yayın, bülten, mecmua.

Kurucu : Cümleyi oluşturan ögelerin her biri. Bir kurumun, bir işin kurulmasını sağlayan, müessis. Bir kuruluşu oluşturan kimse.

Eylül : Yılın dokuzuncu ayı.

Alma : Almak işi, ahiz, derç, ittihaz, kabız. Bir iş adamının veya profesyonel sporcunun para karşılığı başka bir işe veya kulübe geçmesi, transfer.

Şey : Nesne, madde. Madde, eşya, söz, olay, iş, durum vb.nin yerine kullanılan, belirsiz anlamda bir söz.

Diğer dillerde İktibas anlamı nedir?

İngilizce'de İktibas ne demek? : n. quotation

Fransızca'da İktibas : interpolation [la]

Almanca'da İktibas : Anführung