Aşırı eşçarpanlı dağılım nedir, Aşırı eşçarpanlı dağılım ne demek

Aşırı eşçarpanlı dağılım; İstatistik alanında kullanılan bir sözcüktür.

İstatistiksel anlamı:

(Kuramsal istatistik) Sonlu bir evrenden yerine koymaksızın yapılan örnekleme sonucu elde edilen kesikli olasılıksal değişkenin dağılımı. Dağılımın olasılık işlevi, N, n ve r değiştirgeler olmak üzere, biçimindedir. Evren büyüklüğü sonsuza gittiğinde ikiterimli dağılıma dönüşür.

Aşırı eşçarpanlı dağılım kısaca anlamı, tanımı

Aşır : Aşure. Boş ver, önemseme. [Bakınız: Aşir]

Dağı : Tarlalarda biten yabani otları yok etme. Eş erke ve oylumlu dizgelerden hangisinin daha çok olasılığı bulunduğunu ölçen temel ısıldevim-bilimsel nicelik. [Bakınız: dakı].

Dağıl : Toz kaldırarak esen rüzgâr.

Aşırı : Alışılan veya dayanılabilen dereceden çok daha fazla, taşkın. Gereğinden fazla, çok. Gereğinden fazla olarak, çokça. Bir şeye gereğinden çok fazla bağlanan, önem veren, müfrit, ekstrem. Ötede, ötesinde.

Dağılım : Dağılarak birbirinden ayrılma. Birleşiminde kütle içinde tamamen eşit olarak dağılmış gerçek veya koloidal eriyik biçiminde başka bir madde bulunan katı, sıvı veya gaz durumundaki bütün cisimler. Bir toplumda, bir kümede incelenen bir veya birçok özelliğin zamana, yere, seçilen herhangi bir değişkene göre hesaplanan sayısal ve oransal dağılışı. Bir ses biriminin, anlam biriminin değişik kullanım veya bağlamlardaki çevrelerinin tümü. Mal üretiminde, katkıda bulunanlara, üretilen mallardan herhangi bir ölçüde verilmesi, dağıtılması. Paylaşım.

 

Kesikli olasılıksal değişken : [Bakınız: olasılıksal değişken].

İkiterimli dağılım : Değişik olasılıklar taşıyan iki yalınç olaydan oluşmuş bileşik bir olayın, değişik sayıdaki denemelerde belirmesi olanaklı tüm bileşimlerinin olasılıklarını gösteren kuramsal dağılım, bk. olasılık dağılımı.

Olasılık işlevi : Anlamdaş. dağılım işlevi, a. bk. yoğunluk işlevi.

Yerine koyma : Durağan bir kuruluş yerine bir başkasının, bir yenisinin konulması. Durağan bir değerin yenilenmesi.

İstatistik : Bir sonuç çıkarmak için verileri yöntemli bir biçimde toplayıp sayı olarak belirtme işi, sayımlama. İlkelerini olasılık kuramlarından alarak eldeki verileri grafik ve sayı biçiminde değerlendirmeye dayandıran matematiğin uygulamalı dalı, sayım bilimi.

Değiştirge : Bir değişiklik yapılması için verilen önerge, tadil teklifi.

İkiterimli : İki terimi olan çok terimli.

Örnekleme : Örneklemek işi.

Olasılık : Bir şeyin olabilmesi durumu, olabilirlik, ihtimal. O zamana kadar yapılmış olan deneylerle bir olayın ortaya çıkmasının beklenilmesi ancak yine de tam bir kesinliğin bulunmaması durumu.

Değişken : Değişme özelliği gösteren, çok değişen, değişebilir, kararsız, değişici, mütehavvil. Geometride, bir koninin odağından çıkan dikeyin konikle kesiştiği noktaya kadar olan parçanın uzunluğu, parametre. Değişik sayı değerleri alabilen nicelik. Bir istatistik bütünün belli başlı niteliklerini daha basit ve kısa olarak gösterme olanağı veren ölçülebilir büyüklük, parametre. Cebirde bir denklemin katsayılarına giren değişken nicelik, parametre.

 

Örneklem : Bir araştırmada bütünü anlamak için bütünden seçilen araştırma tekniklerinin uygulanacağı grup.

Kuramsal : Kuramla ilgili, kuram durumunda bulunan, kuram niteliğinde olan, nazari, teorik, uygulamalı karşıtı.

Kesikli : Kesikleri olan. Aralıklarla süren, duraklamalar yapan (elektrik akımı).

Olasılı : Olasılığa dayanan, belkili, ihtimalli, muhtemel. Belkili.

Diğer dillerde Aşırı eşçarpanlı dağılım anlamı nedir?

İngilizce'de Aşırı eşçarpanlı dağılım ne demek ? : hypergeometric distribution