Mültezim nedir, Mültezim ne demek

Mültezim; kökeni arapça dilinden gelmektedir.

  • Kesenekçi

İktisat alanındaki kelime anlamı:

İltizam yöntemine göre kendi nam ve hesabına vergi toplama görev ve yetkisi verilen kişi.

Mültezim hakkında bilgiler

Mültezim, Osmanlı toprak sisteminde açık artırma usulüyle, belirli eyaletleri (Özellikle merkezden uzak olanları) kiraya vermeye iltizam, iltizam sahibi olan kişiye de mültezim denirdi. Bu yolla elde edilen para doğrudan devlet kasasına giderdi. İltizam usulü kiraya verilen eyaletlerde çalışan devlet görevlilerin maaşını devlet karşılardı.

Köylülerden alınan vergiyi toplamakla birlikte, politik olarak yerel yönetimle, devlet yönetimi arasında bir aracı kuruluş oluştururdu. Gerek duyulduğunda politik ve ekonomik güç olarak devlete yardımda bulunurdu. 18. yüzyılda birçok mültezim Osmanlı devletinde ayan olarak tanımlanmıştır.

Mültezim anlamı, kısaca tanımı:

Kesenekçi : Keseneği alan kimse, iltizamcı, kesimci, mültezim.

Osmanlı : Düşündüğünü çekinmeden, açıkça söyleyen, bulunduğu toplulukta yetki sahibi olan. XIII. yüzyılda Osman Gazi tarafından Anadolu'da kurulan ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra dağılan büyük Türk imparatorluğunun uyrukları.

Toprak : Kara. Ülke. Yer kabuğunun, toz durumuna gelmiş türlü kütle kırıntılarıyla, çürümüş organik cisimlerden oluşan ve canlılara yaşama ortamı sağlayan yüzey bölümü. Memleketli. Yer kabuğunun bu bölümünden yapılmış. Arazi, tarla.

 

Sistem : Bir aracı oluşturan düzen, düzenek, tertibat. Düzen. Dizge. Bir sonuç elde etmeye yarayan yöntemler düzeni. Model, tip. Yol, yöntem.

Artırma : Açık artırma. Artırmak işi.

Eyalet : Osmanlı Devleti'nde en büyük sivil veya askerî yönetim bölgesi. Çoğunlukla valilerce yönetilen ve yönetim bakımından bir tür bağımsızlığı olan yönetim bölgesi.

Merkez : Bir işin yoğun olarak yapıldığı yer. Belirli bir yerin ortası. Bir dairenin veya bir küre yüzeyinin her noktasından aynı uzaklıkta bulunan iç nokta, özek. Bir işin öğretildiği yer. Biçim, tarz. Polis karakolu. Bir kapalı eğrinin veya bazı çokgenlerde köşegenlerin kesişme noktası. Bir bölgenin veya kuruluşun yönetim yeri.

Mültezimlik : Kesenekçilik.

Diğer dillerde Mültezim anlamı nedir?

İngilizce'de Mültezim ne demek? : hist. tax farmer.

Almanca'da Mültezim : Pächter