Milat nedir, Milat ne demek

Milat; kökeni arapça dilinden gelmektedir.

  • Hz. İsa'nın doğduğu gün.
  • Herhangi bir olayın başlangıcı

"Milat" ile ilgili cümle

  • "Bütün uzay araştırmacıları için yepyeni bir milattı bugün." - M. Mungan

Milat hakkında bilgiler

Milat, tarih hesaplamalarında İsa'nın doğduğu kabul edilen gün. İsa'nın doğum tarihine dair net bir bilgi olmamakla birlikte, Gregoryen Takvimi'ne (Miladî Takvim) göre oluşturulmuş zaman çizelgesinde başlangıç noktası yani 1 Ocak 1 tarihi olarak kabul edilir. Bu takvimde 0 yılı tanımlanmamıştır. Bu tarihten önceki tarihler Milattan Önce (MÖ), bu tarihten sonraki tarihler Milattan Sonra (MS) olarak tanımlanırlar. Ayrıca İsa'dan Önce (İÖ) ve İsa'dan Sonra (İS) terimleri de aynı anlamda kullanılır.

Tarihi metinlerde 1 yılından sonraki tarihlerin MÖ tarihler ile karıştırılmaması için MS tabiri özellikle ilk birkaç yüzyıl için veya özellikle belirtilmesi gereken durumlarda kullanılır. Günümüze yakın tarihler için MS tabiri kullanmaya gerek yoktur.

Milat, veladet (doğum) sözcüğünden gelen Arapça kökenli bir sözcüktür.

İsa'nın MÖ 6 ila MÖ 2 yılları arasında doğduğu düşünülmektedir. İtalyan doktor Aloysius Lilius (yak. 1510 – 1576) tarafından hazırlanan ve Papa XIII. Gregory tarafından yürürlüğe konulan Gregoryen Takvimi'ne göre milat, 1 Ocak 1 olarak kabul edilmiştir.

 

Milat ile ilgili Cümleler

  • Milattan önce 384 ve 322 yılları arasında yaşamış olan Aristo, Dünya'nın yuvarlak olduğuna inanıyordu. Dünya'nın evrenin merkezi olduğu; Güneş'in, Ay'ın ve bütün sabit yıldızların da onun çevresinde döndüğü görüşündeydi.
  • Çatalların yemek için genel kullanımı milattan sonra onuncu yüzyılda başladı.
  • Milattan önce 508 yılında , Atina hükümdarı Kleistenes bir tiran görünümünü önlemek için sürgün kurdu.
  • En eski Çin yemek çubuklarından bazıları Milattan Önce 1200 yılına kadar uzanmaktadır.
  • Milattan sonra 475 Roma İmparatorluğunun düşüşünü gösteren yıl olmasına rağmen o onun çöküş yılı değildir.

Milat anlamı, tanımı:

Milattan önce : Miladi zaman başlangıcından geriye doğru sayılan yıllara göre belirtilen tarih.

Milattan sonra : Miladi zaman başlangıcından bu yana sayılan yıllara göre belirtilen tarih.

Badelmilat : Milattan sonra.

Kablelmilat : Milattan önce.

Olay : Önemli tarihsel olgu, fenomen. Ortaya çıkan, oluşan durum, ilgi çeken veya çekebilecek nitelikte olan her türlü iş, hadise, vaka.

Tarih : Bir konuyu geçmişi ve gelişimi içinde inceleyen anlatı. Tarih kitabı. Bir olayın gününü, ayını ve yılını bildiren söz. Tarih dersi. Toplumları, milletleri, kuruluşları etkileyen hareketlerden doğan, olayları zaman ve yer göstererek anlatan, bu olaylar arasındaki ilişkileri, daha önceki ve sonraki olaylarla bağlantılarını, karşılıklı etkilenmeleri, her milletin kurduğu medeniyeti inceleyen bilim.

Hesaplama : Hesaplamak işi.

 

Kabul : Bir öneriyi uygun bulma, onaylama. Bir yere alınma. Bir şeye isteyerek veya istemeyerek razı olma. Akseptans. Konukları veya işi olanları yanına, katına alma. Sunulan bir şeyi, armağanı alma.

Doğum : Doğma işi, tevellüt, veladet. Bir kimsenin doğduğu yıl.

Bilgi : Kurallardan yararlanarak kişinin veriye yönelttiği anlam. Genel olarak ve ilk sezi durumunda zihnin kavradığı temel düşünceler. İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, malumat, vukuf. Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, malumat, vukuf. İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü, bili, malumat. Bilim.

Birlik : Tek, bir olma durumu, vahdaniyet. Bölünmezliği içeren yalın bütün. Bir arada olma durumu, vahdet. Bağlılık, benzerlik, bağlantı, vahdet. Bölük, tabur, alay vb. bir bütün sayılan topluluk. Bir taneden oluşmuş, bir tane alabilen. Belli bir topluluğun yararlarını korumak için kurulmuş dernek. En büyük değerdeki nota, dört dörtlük. Konunun bir ana düşünce çevresinde toplanması.

Gün : Yer yuvarlağının kendi ekseni etrafında bir kez dönmesiyle geçen 24 saatlik süre. Zaman, sıra. Güneş ışığı. Güneş. Gündüz. İçinde bulunulan zaman. Bayram niteliğinde özel gün. Belirli günlerde ev hanımlarının konuk ağırlamak için yaptıkları toplantı. İyi yaşanmış zaman. Çağ, devir. Tarih.

Herhangi : Belli olmayan, özellikleri iyice bilinmeyen, rastgele.

Bir : Bu sayıyı gösteren 1 ve I rakamlarının adı. Bu sayı kadar olan. Beraber. Sayıların ilki. Tek. Bir kez. Ortaklaşa olan, birleşik, müşterek. Herhangi bir varlığı belirsiz olarak gösteren (sayı). Değer, önem bakımlarından birbirinden farksız, birbirine eşit, birbirine benzer. Sadece. Aynı, benzer. Ancak, yalnız. Eş, aynı, bir boyda.

Diğer dillerde Milat anlamı nedir?

İngilizce'de Milat ne demek? : the birth of Christ

Fransızca'da Milat : ère chrétienne

Almanca'da Milat : n. Zeitwende - milattan önce