Retina displazisi nedir, Retina displazisi ne demek

Retina displazisi; Veteriner alanında kullanılan bir kelimedir.

Veterinerlikte sözlük anlamı:

Retina hücrelerinin farklılaşmasındaki bozukluk ve gliya hücrelerinin çoğalmasıyla belirgin yapılış bozukluğu. Mavidil, viral diyare, panlökopeni gibi viral enfeksiyonlara bağlı olabileceği gibi, kimi köpek ve sığır ırklarında kalıtsaldır.

Retina displazisi tanımı, anlamı

Displazi : Hücre ve dokuların bozuk veya kusurlu gelişimi, yetersiz veya eksik gelişme. Kronik irritasyonlar, kronik yangılar ve beslenme bozukluğu gibi nedenlerle, hücre ve dokuların bozuk veya normal dışı gelişimi. Dokuyu oluşturan hücrelerin uygun olmayan dizilişini, hücrelerin biçim, büyüklük ve boyanma yönünden bir örnek olmamasını ifade eder

Retina : Ağ tabaka.

Yapılış bozukluğu : Bir organda veya vücudun daha büyük bir kesiminde, gelişim sürecinde kendine özgü nedenlerle oluşan, herhangi tipteki bir kusurlu gelişim, kusurlu oluşum, malformasyon, kusurlu oluşum, oluşum anomalisi. Kusurlu gelişimle belirgin anomali, dismorfiya, disgenezis.

Gliya hücreleri : Merkezi sinir sisteminde esas sinir hücrelerinin aralarında yer alan, destekleme, besleme, onarma ve fagositoz görevlerini yapan ara dokunun hücreleri. Sinir dokusunda astrosit, oligodendrosit, mikrogliya ve ependim hücreleri olmak üzere dört türlü gliya hücresi bulunur.

 

Panlökopeni : Kandaki akyuvar sayısının ileri derecede azalması. Kedi panlökopenisi.

Farklılaşma : Farklılaşmak işi, ayrımlaşma. Ayrımlaşma.

Enfeksiyon : Organizmada hastalığa yol açan mikrop, virüs, parazit vb. etkenlerin genel veya yerel gelişmesi, yayılması.

Kalıtsal : Kalıtımsal.

Bozukluk : Bozuk olma durumu. Bozuk para.

Belirgin : Belirmiş durumda olan, göze çarpan, besbelli, açık, bariz, sarih. Açık bir biçimde.

Yapılış : Yapılma işi. Bir şey yapılırken gerçekleştirilen özellik, nitelik, kuruluş, bünye.

Mavidil : Genellikle yaz sonlarında ve sonbahar aylarında koyun, keçi ve sığırlar görülen, ağız ve burun mukozasında virüsün endotel hücrelerinde oluşturduğu yıkım sonucu yerel trombozlar ve geçirgenlik artışından kaynaklanan hiperemi, salivasyon, burun akıntısı, göz kapakları, dil ve konjunktivada hiperemi ve ödemle belirgin, Culicoides’lerle yayılan, viral hastalık. Dilin siyanotik durumu hastalığa adını verir.

Çoğalma : Çoğalmak işi, fazlalaşma, ziyadeleşme.

Yapılı : Yapısı herhangi bir nitelikte olan. Vücudu gelişmiş, iri.

Diyare : İshal.

Farklı : Farkı olan, aralarında fark bulunan, değişik, ayrımlı.

Köpek : Köpekgillerden, boy ve biçim bakımından pek çok cinsi olan, çok iyi koku alan, sadık, bekçilik ve avcılık gibi işler için beslenen memeli hayvan (Canis familiaris): “Onun vaktiyle pek sevdiği küçük, sırtı siyah ve göğsü beyaz, oynak bir köpeği varmış.” -A. Ş. Hisar. Aşağılık niyetlerle yaltaklanan veya davranışları kötü olan kimse için kullanılan bir sövgü sözü. [Bakınız: evcil köpek]. Köpekgiller familyasından görünüş ve büyüklükleri farklı üç yüzden fazla evcil ırkı olan hem etçil hem de otçul olan hayvan. (Canis familiaris) Etçiller (Carnivora) takımının köpekgiller (Canidae) familyasından bir memeli türü. Soyu bugün bilinmeyen yaban türlerden evcilleştirilmiştir. En anlaklı hayvanlardan biridir. 94 ırkı vardır. İyi koku alır. Buldok (Canis familiaris molossus hibernicus), tazı (C. familiaris grajus hibernicus), senbernar (C. familiaris extrarius st. bernardi) bunların en iyi bilinenridir.

 

Kalıt : Miras. Görenekler yoluyla yerleşmiş olan tutum veya davranış biçimi. Kalıtım yoluyla geçmiş olan şey.

Çoğal : Çoğanın özellikleri ya da çoğabilim çözümlemelerine ilişkin olan.

Diğer dillerde Retina dekolmanı anlamı nedir?

İngilizce'de Retina dekolmanı ne demek ? : reticular detachment