Steroit nedir, Steroit ne demek

Steroit; Biyoloji, Veteriner alanlarında kullanılan bir kelimedir.

Biyoloji'deki anlamı:

Bitki ve hayvanlarda bulunan üçü altılı, biri beşli olmak üzere dört hidrokarbon halkası içeren sterollerin, safra asitlerinin ve hormonların yapısına giren bir lipit grubu.

Veterinerlikte sözlük anlamı:

Hayvanlar ve mantarlardan elde edilen sabit yağların yapısındaki steran halkası içeren bileşikler. Tüm doğal steroitler siklopentanoperhidrofenantren çekirdeği taşırlar ve kolesterolden hazırlanırlar. Steroller, steroit hormonlar, safra asitleri, D vitamini bu gruptandır.

Steroit hakkında bilgiler

Steroid, birbiriyle kaynaşmış dört halkadan oluşmuş karbon iskeletli bir lipittir. Steroitler asetil KoA biosentez yolundan oluşurlar. Farklı steroidler bu halkalara bağlı olan fonksiyonel gruplar bakımından birbirlerinden ayrılırlar. Bitkiler, hayvanlar ve mantarlarda yüzlerce çeşit steroid tanımlanmıştır. Steroitlerin canlılarda genel olarak en önemli işlevi hormon olaraktır. Steroid hormonlar, steroid hormon reseptör proteinlere bağlanarak fizyolojik etkilerini gösterirler. Bu reseptörlere bağlanınca gen transkripsiyonu ve hücre fonksiyonunda değişimlere neden olurlar. İnsan fizyolojisi ve tıpta en önemli steroidler kolesterol, steroid hormonlar, onların öncülleri ve onların metabolitleridir. Kandaki steroitler taşıyıcı proteinlere bağlıdırlar. Kolesterol önemli bir steroid alkolü olup hücre zarlarında yaygınca bulunur. Vücuttaki kolesterolun fazla miktarda bulunması ateroskleroz gibi hastalıklara ve diğer sorunlara yol açabilir. Çoğu diğer steroid kolesteroldan sentezlenir. Ayrıca çeşitli hormonlar, omurgalı hayvanlarda bulunan cinsiyet hormonları da dahil olmak üzere, kolesterolden üretilir.

 

Steroit anlamı, tanımı

Ster : Yığın durumundaki yakacak odun için kullanılan, bir metreküpe eşit hacim ölçüsü birimi

Böbrek üstü bezi steroitleri : Böbrek üstü bezi kabuğundan salgılanan steroit yapılı hormonlar.

Gonadal steroit : Cinsiyet steroidi.

Steroit çekirdek : Steran hakası.

Steroit hormonlar : Kimyasal olarak kolesterolden sentez edilen ve steroidal bir halkaya sahip testosteron, progesteron, östrogen ve benzerleri hormonlar.

Steroit olmayan östrojenler : Östrojenik etkiye sahip, steroit yapıda olmayan östrojenler, nonsteroidal östrojenler.

Steroit üretimi baskılayıcıları : Adrenal korteks hiperfonksiyonlarının tedavisinde kullanılan metirapon, aminoglutetimid ve mitotan gibi ilaçlar.

Steroitler : Üçü, altılı, biri beşli olmak üzere bitişik dört hidrokarbon halkası içeren, canlılarda bulunan sterol, safra asitleri, seks hormonları, saponinler v.b.gibi lipit bileşiklerinin genel adı.

Cinsiyet hormonları : Dişilik ve erkeklik karakterlerinin oluşmasını sağlayan hormonların ortak adı, seks hormonları.

Taşıyıcı proteinler : Kolaylaştırılmış difüzyon ya da aktif taşıma ile hücre zarından içeri ve dışarı taşınacak moleküllere bağlanan ve hücre zarında yer alan herhangi bir protein.

 

Safra asitleri : Safrada bulunan, karaciğerde salgılanan ve safra kesesinde biriktirilen kolik asit gibi asitlere verilen genel ad. Bu tür asitler steroitler olup hidroksil ve karboksil grubu ile sonlanan beş karbon atomlu bir yan zincire sahiptirler. Kolik asit insan safrasında en çok bulunan bir asittir. Diğerleri deoksikolik ve litokolik asitlerdir. Bu asitler safrada serbest bulunmayıp amino asitlere bağlıdırlar. Steroit bir çekirdek ve 1. karbonunda bir karboksil grubu taşıyan 5 karbonlu yan zincire sahip kolanik asidin hidroksilli türevi olan ve karaciğerde kolesterolden üretilerek önce birincil safra asitleri olan kolik asit ve kenodeoksikolik aside daha sonra ise ince bağırsak bakterileri tarafından ikincil safra asitleri olan deoksikolik asit ve litokolik asite dönüştürülen ve yağların yüzey gerilimini azaltıp emülsiyonuna yol açarak sindirilmesini ve emilimlerini sağlayan maddeler.

Steran halkası : Üç tanesi altılı bir tanesi beşli olan 4 halkalı sistem, steroit çekirdek.

Transkripsiyon : Çeviri yazı.

Ateroskleroz : Aterosklerozis.

Hidrokarbon : Karbon ve hidrojen birleşiği, hidrokarbür.

Fonksiyonel : İşlevsel. Bir kimyasal fonksiyon ile ilgili.

D vitamini : Balık karaciğerinde, yumurta sarısında ve sütte bulunan, normal diş ve kemik gelişmesi için gerekli olan, mor ötesi ışınlara maruz kalan deride öncü maddelerden oluşan, D2 vitamini (kalsiferol), D3 vitamini (kolekalsiferol) ve D4 vitamini (dihidrotakisterol) gibi tipleri bulunan yağda çözünen bir vitamin. Genelde balık karaciğerinde, yumurta sarısında ve sütte bulunan, normal diş ve kemik gelişimi için gerekli olan, mor ötesi ışınlara maruz kalan deride öncü maddelerden oluşan, D2 Vitamini (ergokalsiferol), D3 Vitamini (kolekalsiferol) ve D4 Vitamini (dihidrotakisterol) gibi tipleri bulunan ve yağda çözünen bir vitamin. Balık karaciğeri, yumurta sarısı ve sütte bulunan, normal kemik ve diş gelişimi için gerekli olan, bağırsaklardan kalsiyum emilimini artıran, mor ötesi ışınlara maruz kalan deride öncü maddelerden oluşan, D2 vitamini (kalsiferol), D3 vitamini (kolekalsiferol) ve D4 vitamini (dehidrotakisterol) gibi tipleri bulunan yağda çözünen vitamin, kalsiferol, antiraşidik vitamin. Yeşil bitkilerde bulunan ergosterol mor ötesi ışınları etkisiyle ergokalsiferole dönüştüğünden güneşte kurutulan otlar D2 vitamini bakımından, hayvansal ürünler de D3 vitamini bakımından zengindir. Eksikliğinde gelişmekte olanlarda, raşitizmle yetişkinlerde osteomalaziye neden olan, fazla alınması durumunda ise hiperkalsemi, kemikten kalsiyumun çözülmesi ve böbrek işlev bozuklukları oluşturan bir vitamindir.

Kolesterol : Kanda ve büyük ölçüde ödde bulunan, besinlerle alınan sterol, kolesterin.

Fizyolojik : Fizyoloji ile ilgili, vücutla ilgili. Normal, doğal olarak işleyen.

Diğer dillerde Steroit anlamı nedir?

İngilizce'de Steroit ne demek ? : steroid