Mahşer nedir, Mahşer ne demek

Mahşer; bir din b. terimidir. kökeni arapça dilinden gelmektedir.

"Mahşer" ile ilgili cümle örnekleri

  • "Yangın yeri bir mahşer." - H. Taner
  • "Yolcular, içimdeki mahşerden habersiz, yanımdan geçip gidiyorlardı." - Y. Z. Ortaç

Mahşer hakkında bilgiler

Mahşer, İslam inancında Kıyamet gününde, dirilen ölülerle birlikte tüm insanların toplanacağına inanılan yer. Arapçadan gelen sözcük "toplanma yeri" anlamına gelir. Kıyamet sözcüğü ise "ayağa kalkma, dirilme" anlamına gelir. Mahşer günü kavramı zaman zaman Kıyamet ile eşanlamlı olarak kullanılır.

Eski Mısır'da ölümden sonra diriliş inancı yaygındı ve ölüler, ölümden sonraki yeni yaşamlarında ihtiyaç duyabilecekleri kişisel eşyalarıyla birlikte gömülürlerdi.

Kabir hayatında Münker ve Nekir isimli iki meleğin ölünün yanına gelerek kişiye çeşitli sorular sorup yanıtlar isteyeceğine inanılmaktadır. Müminler, Kelime-i Şehadet getirerek azaptan kurtulacaklar, günahkâr olanlar ise kabir azâbı çekeceklerdir. Mümin sevap işleyen bir insan ise bu azaba uğramayacaktır. Kabir, Dünya'nın sonrası, Âhiret'in de öncesidir. İnanışa göre mümin olanlardan biri ölüp de kabre konunca kendini bir yeşil bahçe içinde görecektir.

 

İsrafil, elindeki Sur’a birinci defa üfürünce dağlar parça parça olacak, denizler birbirine girecek, yıldızlar yerlere dökülecek, tüm canlılar ölecek ve Kıyamet kopacaktır. İnanışa göre ölüler Kıyamet'in koptuğunu başlarının mezarlarına çarpması ile anlayacaklardır.

Mahşer kısaca anlamı, tanımı:

Kıyamet : Gürültülü karışıklık, gürültü patırtı. Tek tanrılı dinlerin inanışına göre dünyanın sonu ve bütün ölülerin dirilerek mahşerde toplanacağı zaman, hesap günü, kıyamet günü, mahşer günü. Büyük felaket, afet.

Diril : Diriksel. Şilte yüzü veya gömlek yapmaya yarar pamuklu bir kumaş.

Topla : Üç parmaklı dirgen.

Mahşer gibi : Çok kalabalık.

Mahşere dönmek : Çok kalabalıklaşmak.

Mahşer günü : Kıyamet.

Mahşer midillisi : Kısa boylu, fitneci kimse.

Büyük : Niceliği çok olan. Yetişkin, belli bir yaşa gelmiş. Önemli. Makam, rütbe, derece bakımından daha üst olan kimse. Çok, ortalamayı aşan (soyut kavram). Boyutları, benzerlerinden daha fazla olan (somut nesne), makro, küçük karşıtı. Üstün niteliği olan. Büyük abdest.

Kalabalık : Gereksiz, karışık şeyler topluluğu. Çok sayıda insanın bir araya gelmesiyle oluşan insan topluluğu. Sayıca çok.

Kargaşa : Kışkırtma ve karışıklık yoluyla toplumda ortaya çıkan düzen bozukluğu, anarşi. Kalabalık, düzensizlik vb.nin yol açtığı karışıklık, kaos.

İslam : Müslümanlık.

Birlik : Belli bir topluluğun yararlarını korumak için kurulmuş dernek. En büyük değerdeki nota, dört dörtlük. Tek, bir olma durumu, vahdaniyet. Bir taneden oluşmuş, bir tane alabilen. Konunun bir ana düşünce çevresinde toplanması. Bölünmezliği içeren yalın bütün. Bir arada olma durumu, vahdet. Bağlılık, benzerlik, bağlantı, vahdet. Bölük, tabur, alay vb. bir bütün sayılan topluluk.

 

İnsan : Huy ve ahlak yönünden üstün nitelikli (kimse). Âdemoğlu, âdem evladı. Toplum hâlinde bir kültür çevresinde yaşayan, düşünme ve konuşma yeteneği olan, evreni bütün olarak kavrayabilen, bulguları sonucunda değiştirebilen ve biçimlendirebilen canlı.

Arapça : Bu dille yazılmış olan. Sami dilleri ailesine giren ve Arap ülkelerinde kullanılan dil, Arabi.

Mahşeri : Mahşeri andıran. İlgili cümle: "Mahşerî kalabalık"

Mahşerleşme : Mahşerleşmek durumu.

Mahşerleşmek : Çok kalabalık olmak. İlgili cümle: "“Şehir son elli yılda zaten mahşerleşmişti.”" A. Boysan.

Diğer dillerde Mahşer anlamı nedir?

İngilizce'de Mahşer ne demek? : n. Armageddon, Last Judgment