Tirosin nedir, Tirosin ne demek

Teknik terim anlamı:

Aromatik özelliğe sahip olan yarı esansiyel aminoasit.

Tirosin hakkında bilgiler

Tirozin (Tyr, Y) (tyros, Yunanca = peynir) şeklinde kısaltılmaktadır. Doğada daha çok çok L-Formunda karşımmıza çıkan ve bir çok proteinin yapısında bulunnan esensiyel olmayan bir α aminino asitir. Bu yazıda yada bilimsel makalelerde Tirozin L- yada D- olarak hiç bir ön ek almayarak sadece Tirozin diye bahsedilmişse, burda bahsi geçen L-Tirozin’dir İlk olarak 1846'da Alman kimyager Justus von Liebig ("Yustus fon Libig") tarafından peynirde bulunmuştur. Proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. 4-hidroksifenilalanin ya da 2-amino-3(4-hidroksifenil)-propanoik asit olarak da bilinir. Yan zincirinde amit fonksiyonel grubu içerdiğinden polar özelliktedir, ancak fizyolojik pH'da yüksüzdür. Amit grubu dışında benzen halkası taşır. Non esansiyel, glukojenik ve ketojenik asittir.

Tirosin anlamı, kısaca tanımı

Esansiyel aminoasit : Temel aminoasit

Fonksiyonel : İşlevsel. Bir kimyasal fonksiyon ile ilgili.

Kısaltılmak : Kısa duruma getirilmek.

Fizyolojik : Fizyoloji ile ilgili, vücutla ilgili. Normal, doğal olarak işleyen.

Amit grubu : Karboksil grubunun hidroksil grubu ile bir amino grubunun yer değiştirmesiyle bir asitten türemiş radikal grup, -CONH2.

 

Proteinler : Yaklaşık %50 karbon, %25 oksijen, %15 azot, %7 hidrojen ve bazen kükürt de içeren ve amino asitlerden oluşan biyopolimer madde.

Kısaltılma : Kısaltılmak işi.

Yan zincir : Amino asitlerde, -C, -COOH ve -NH2 grupları dışında alfa karbonuna bağlanan ve çeşitli amino asitlerin meydana gelmesini sağlayan kimyasal gruplar. Karbon atomlarından oluşan uzun bir zincir veya bir halkadan dallanan, 2 ya da fazla atomlu, genellikle karbon atomlarından oluşan grup.

Fonksiyon : İşlev. Bir birleşikteki herhangi bir madde grubunun kimyasal görevi, bu görevi nitelendiren özelliklerin tamamı. Bir veya birçok değeri değişebilen niceliklere bağlı olarak değişen nicelik.

Fizyoloji : Canlıların hücre, doku ve organlarının görevlerini ve bu görevlerin nasıl yerine geldiklerini inceleyen bilim dalı.

Aminoasit : Molekülünde hem amino grubu ve hem de karboksilik asit grubu içeren ve proteinlerin temel yapı taşları olan organik bileşikler sınıfı, saf proteinlerin enzimatik veya kimyasal hidrolizleri sonucu açığa çıkan moleküller.

Kimyager : Kimyacı.

Bilimsel : Bilimle ilgili, bilime dayanan, ilmî.

Aromatik : Aromalı.

Özellik : Bir şeyin benzerlerinden veya başka şeylerden ayrılmasını sağlayan nitelik, hususiyet, hasiyet, hassa, mahsusluk, spesiyalite.

Protein : Canlı hücrelerin ana maddesini oluşturan, genel olarak sülfür, oksijen ve karbon ögeleri bulunan amino asit birleşiminden oluşmuş, yumurta akı, et, süt vb. yiyeceklerde bulunan, karmaşık yapılı doğal madde.

Tirozin : Bitkilerde sentezlenen ve hayvanlar tarafından tiroksin, melânin, adrenalin ve noradrenalinin öncü maddesi olarak kullanılan, aromatik yan zinciri olan bir amino asit. Eksikliğinde hipotiroidizm oluşan, iştahı ve vücut yağlarını azaltan, fenilalanin hidroksilaz enzimiyle tirozine çevrilerek kullanılan, sembolü Tyr ve Y olan hidrofilik ve aromatik yan zincirli esansiyel olmayan bir amino asit. Diyetle alınan fenilalaninin protein üretiminde kullanılmayan kısmı.

 

Çok çok : En çok, olsa olsa.

Yunanca : Yunan dili. Bu dille yazılmış olan.

Sadece : Yalnızca.

Diğer dillerde Tirosin anlamı nedir?

İngilizce'de Tirosin ne demek ? : tyrosine