Vergi benzeri gelirler nedir, Vergi benzeri gelirler ne demek

Vergi benzeri gelirler; İktisat alanında kullanılan bir sözcüktür.

İktisat terim anlamı:

Vergi benzeri yükümlülükler dolayısıyla kamu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sosyal güvenlik kuruluşları tarafından elde edilen, ancak devlet bütçesine gelir olarak kaydedilmeyen kamu gelirleri.

Vergi benzeri gelirler kısaca anlamı, tanımı

Geli : Gel. Ardıç ağacının meyvesi. Düğün çağırıcısı

Benzer : Nitelik, görünüş ve yapı bakımından bir başkasına benzeyen veya ona eş olan, benzeri, müşabih, mümasil. Benzeşim. Bazı önemsiz veya tehlikeli sahnelerde asıl oyuncunun yerine çıkan, yapı ve yüz bakımından bu oyuncuyu andıran kimse, dublör.

Benzeri : Aynı.

Gelir : Bir kimseye veya topluluğa belli zamanlarda, belli yerlerden gelen para, varidat. Bir ekonomik birimin belli bir süre içinde kazandırdığı aylık, kira vb. getiri, varidat, irat.

Vergi : Kamu hizmetlerine harcanmak için hükûmetin, yerel yönetimlerin yasalara göre doğrudan doğruya veya bazı malların fiyatlarının üstüne koyarak dolaylı yoldan herkesten topladığı para. Bir kimsenin doğuştan sahip olduğu iyi nitelik.

Vergi benzeri yükümlülükler : Gerçek ve tüzel kişilerin yasal olarak kamu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sosyal güvenlik kuruluşlarına yapmak zorunda oldukları mesleki, iktisadi ve sosyal olmak üzere üç biçimde sınıflandırılan vergi benzeri ödemeler.

 

Sosyal güvenlik : Sosyal sigorta, sosyal yardım vb. araçlarla halkın sosyal durumunu güvence altına alma.

Kamu gelirleri : [Bakınız: devlet gelirleri]. Kamu iş ve görevleri giderlerini karşılamak üzere devletin yasaları gereğince çeşitli kaynaklardan sağladığı gelirlerin tümü.

Dolayısıyla : Dolaylı olarak, doğrudan ilgili olmayarak. Nedeniyle.

Yükümlülük : Yapılması zorunlu olan iş veya bir işi yapma zorunluluğu, yükümlülük, yüküm, mükellefiyet, mecburluk, mecburiyet.

Kaydedilme : Kaydedilmek işi.

Güvenlik : Toplum yaşamında yasal düzenin aksamadan yürütülmesi, kişilerin korkusuzca yaşayabilmesi durumu, emniyet.

Kuruluş : Kurulma işi. Yapı, yapılış, bünye. Bir sefer kuvvetini oluşturan birliklerin yapısı. Kasılma. Topluma hizmet, üretim, tüketim vb. amaç ve görevlerle kurulan her şey, tesis.

Yükümlü : Bir şeyi yapma zorunluluğu olan, memur, mükellef.

Güvenli : Güven verici, emniyetli, emin.

Meslek : Belli bir eğitim ile kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş. Dizge. Uğraş. Öğreti. Çığır, okul, ekol.

Sosyal : Toplumsal.

Kurulu : Kurulmuş olan, yerleşmiş, oturmuş.

Devlet : Toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlık. Bu tüzel varlığın yönetim organları. Mutluluk. Büyüklük, mevki. Talih.

Diğer dillerde Vergi benzeri gelirler anlamı nedir?

İngilizce'de Vergi benzeri gelirler ne demek ? : parafiscal revenues, parafiscal incomes, parafiscality, quasi tax revenues