Bayramören nedir, Bayramören ne demek

Bayramören; Dil bilgisi yönünden Türkçe'de özel olarak kullanılır.

  • Çankırı iline bağlı ilçelerden biri

Bayramören hakkında bilgiler

Bayramören, Çankırı'nın bir ilçesidir. Bayramören, Kurşunlu ilçesine baglı bucak iken; 1973 yilinda Belediyelik, 1991 yılında ise Kurşunlu ilçesinden ayrılarak; ilçe statüsü kazanmıştır. Ilçeye bağlı 27 köy, merkezde ise 3 mahalle mevcuttur. 2014 ADNKS verilerine göre ilçe Merkezi 627 nüfusuyla Türkiye'nin en az nüfusa sahip ilçe merkezidir.

İlçe il merkezine 105 km uzakta olup, Çankırı'nın kuzeybatısında yer almaktadır. İlçe kuzeyinde Kastamonu ili Araç ilçesi, batısında Çerkeş ilçesi ve Karabük ili Ovacık ilçesi, güneyinde Atkaracalar ve Kurşunlu, doğusunda da Kurşunlu ilçesi bulunmaktadır. Toplam 265 km²'lik yüzölçümüne sahiptir.

Coğrafi yapısının ve iş alanlarının azlığı sebebiyle başta İstanbul ve Ankara'ya olmak üzere fazlaca göç vermiştir. Ayrıca tarihi yapısı ve doğal çevresiyle küçük bir ilçedir.

Ayrıca her sene Pre-Paragliding World Cup Çankırı (Bayramören) & Türkiye Şampiyonası 1. Ayağı yapılmaktadır. Bu nedenle çevre illerden büyük ilgi görmektedir. İlçede yaşayanların bir çoğu emekli, geri kalan kısmı ise tarım ve hayvancılık ile uğraşmaktadır.

 

Bayramören anlamı, kısaca tanımı:

Çankırı : Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

İlçe : Yönetim bakımından yurt bölümlemesinde ilden sonra gelen bölüm, kaymakamlık, kaza.

Bayram : Sevinç, neşe. Özel olarak kutlanan gün. Millî veya dinî bakımdan önemi olan ve kutlanan gün veya günler.

Kurşun : Bu elementten yapılmış. Tüfek, tabanca vb. hafif ateşli silahlarda kullanılan mermi. Atom numarası 82, atom ağırlığı 207,21, yoğunluğu 11,3 olan, 327,4 °C'de eriyen, yumuşak ve bükülgen, mavimtırak esmer renkte bir element (simgesi Pb).

Bucak : Kenar, köşe, yer. Burdur iline bağlı ilçelerden biri. İlçelerin, bir müdürle yönetilen bölümlerinden her biri, nahiye.

Belediye : İl, ilçe, kasaba, belde vb. yerleşim merkezlerinde temizlik, aydınlatma, su, toplu taşıma ve esnafın denetimi gibi kamu hizmetlerine bakan, başkanı ve üyeleri halk tarafından seçilen, tüzel kişiliği olan örgüt, şehremaneti. Bu örgütün bulunduğu bina.

Statü : Kadro bakımından bağlı olduğu durum, pozisyon. Bir kimsenin, bir kurum veya bir toplum içindeki durumu. Heykel. Tüzük.

Kazan : Ankara iline bağlı ilçelerden biri. Çok miktarda yemek pişirmeye veya bir şey kaynatmaya yarayan büyük, derin kap. Buhar makinelerinde, kalorifer tesisatında, suyun kaynatıldığı büyük derin kap.

Merkez : Belirli bir yerin ortası. Bir işin yoğun olarak yapıldığı yer. Bir dairenin veya bir küre yüzeyinin her noktasından aynı uzaklıkta bulunan iç nokta, özek. Bir bölgenin veya kuruluşun yönetim yeri. Bir kapalı eğrinin veya bazı çokgenlerde köşegenlerin kesişme noktası. Polis karakolu. Biçim, tarz. Bir işin öğretildiği yer.

 

Mahalle : Bu parçalarda oturan insanlarn tamamı. Bir şehrin bir kasabanın, büyükçe bir köyün bölündüğü parçalardan her biri.

Bağlı : Sınırlanmış, sınırlı. Bir bağ ile tutturulmuş olan. Gerçekleşmesi bir şartı gerektiren, vabeste. Bir kimseye, bir düşünceye, bir hatıraya saygı, aşk vb. duygularla bağlanan, sadık, tutkun. Halk inanışına göre, büyü etkisiyle cinsel güçten yoksun edilmiş (erkek). Kapatılmış olan, kapalı. Bir kuruluşun yetkisi altında bulunan.

Biri : Bilinmeyen bir kimse. Bir tanesi.