Gökbilim nedir, Gökbilim ne demek

Gökbilim; Fizik, Astronomi alanlarında kullanılan bir kelimedir.

Fiziksel anlamı:

Gökcisimlerinin uzaydaki durumlarını, devinimlerini, doğabilimsel - kimyasal yapılarıyla inceleyen bilim dalı.

Astronomi'deki terim anlamı:

Gökcisimlerini inceleyen bilim.

Gökbilim ile ilgili Cümleler

  • Birçok gökbilimci evrenin sonsuza dek büyümeye devam edeceğini varsayıyor.
  • Ben bir gökbilimciyim.
  • Bradley bir İngiliz gökbilimcidir.

Gökbilim kısaca anlamı, tanımı

Durum gökbilimi : Küresel üçgen ölçümünden yararlanarak, gök küresinde seçilen bir konsayı dizgesine göre yıldızların bu küre üzerindeki yerlerini, yer değiştirmelerini inceleyen bir gökbilim kolu. "Küresel gökbilim" de denir

Genel gökbilim : Genel kavramları ve genel bilgileri içine alan gökbilim; sınırları geniştir.

Gökbilim saati : Gökbilim amaçlarına uygun, duyarlığı yüksek özel saat.

Gökbilim tam : Güneş batması ile yıldızların görülebildiği zaman arasındaki hava aydınlığı.

Gökbilim yıllığı : Önemli gökcisimlerinin yer, uzaklık, parlaklık ve benzerleri değerlerini bir yıl boyunca, her gün için veren kitap.

Gökbilim zamanı : Yıldızlara göre belirlenen zaman.

Gökbilimci : Gökbilimle uğraşan bilgin.

Küresel gökbilim : Gökbilimin bir kolu. Gökcisimlerini gökküresi üzerinde birer nokta olarak alan, küre üzerindeki yerlerini, devinmelerini, aralarındaki uzaklıkları (açı olarak) inceleyen bilim.

 

Radyo gökbilimi : Irakgörür görevini yapan radyo ırakgörürleri yardımıyla yıldızlar ve yıldız dizgelerinden gelen radyo ışınlarını alan, onları inceleyip değerlendiren bir bilim dalı.

Doğabilim : Özdek, erke ve bunların karşılıklı etkileşimlerini inceleyen bilim dalı.

Kimyasal : Kimyaya ait, kimya ile ilgili, kimyevi.

Devinim : Devinme işi, hareket. Zaman içinde durum değiştirme. Bir toplumdaki olayların ana özelliğini, varlık biçimini belirleyen toplumsal süreçlerin bütünü. Bir düşünce sürecinin başlaması, hareket. Durağan bir noktaya göre devinmekte olan bir nesnenin durumu, devim, hareket. Bir ruh durumundan başka bir ruh durumuna geçiş.

Kimya : Maddelerin temel yapılarını, birleşimlerini, dönüşümlerini, çözümleme, birleşim ve üretim yöntemlerini inceleyen bilim. Uyum. Üstün özellikler taşıyan çok değerli şey.

Durum : Bir şeyin içinde bulunduğu koşulların hepsi, vaziyet, hâl, keyfiyet, mevki, pozisyon. Duruş biçimi, konum, tavır. Ad soyundan kelimelerin birbirleriyle edatlarla ve fiillerle ilişkilerini belirleyen biçim, hâl. Bireyin toplum içindeki ilişkileriyle belirlenen yeri.

Devin : Hareket, kımıldanış. Çaba, gayret.

Bilim : Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim. Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi. Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir amaca yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci.

 

Yapı : Barınmak veya başka amaçlarla kullanılmak için yapılmış her türlü mimarlık eseri, bina. Yapma, oluşturma, ortaya konulma, meydana getirme. Bütünün bir araya getirilişinde uyulan dizge, strüktür. Ögeleriyle somut bağımlılığı olan bütün. Parçaları ve ögeleri arasında yasaya uygunluk, durağan bağlar ve karşılıklı ilişkiler bulunan dizge veya bütün, strüktür. Yapılmakta olan konut, yol, köprü vb. inşaat, konstrüksiyon. Canlı bir varlığın ruh veya beden özelliklerinin tümü, bünye, strüktür. Bir hücrede, bir dokuda, karmaşık oluşumlu bir organizmada elemanların düzeni.

Devi : Deve. Tokacın iki ölünokta arasında gittiği yol.

İnce : Kendi cinsinden olanlara göre dar ve kalınlığı az olan, kalın karşıtı. Düşünce, duygu veya davranış bakımından insanın sevgi ve saygısını kazanan, zarif, kaba karşıtı. İyiden iyiye, enikonu, ayrıntılı. Taneleri ufak, iri karşıtı. Hafif, gücü az. Aşırı özen gerektiren, kaba karşıtı. Ayrıntılı. Zayıf. Akışkanlığı çok olan, yoğun ve koyu olmayan (sıvılar). Tiz (ses), pes karşıtı.

Doğa : Kendi kuralları çerçevesinde sürekli gelişen, değişen canlı ve cansız varlıkların hepsi, tabiat, natür. İnsan eliyle büyük değişikliğe uğramamış, doğal yapısını koruyan çevre, tabiat. Bir kimsenin eğilimlerinin, içgüdülerinin hepsi, huy.

Diğer dillerde Gökbilim anlamı nedir?

İngilizce'de Gökbilim ne demek ? : astronomy