Kaba yem nedir, Kaba yem ne demek

Kaba yem; Veteriner alanında kullanılan bir sözcüktür.

Veterinerlikte sözlük anlamı:

Birim hacmi içinde besin maddeleri yoğunluğu az, sindirilebilirliği düşük ve kuru maddesinde % 18’in üzerinde ham selüloz içeren, nişasta birimi genellikle 500 gramın altında bulunan kuru ot, kuru yonca, saman ve silaj gibi hacimli yem maddeleri.

Kaba yem hakkında bilgiler

Diyet lifi bitkisel besinlerin hazmedilmesi mümkün olmayan ve sindirim sisteminden geçerken su absorbe ederek dışkı yapımını kolaylaştıran kısımlarıdır. Diyet lifleri arasında selüloz gibi nişasta olmayan liflerin yanı sıra dekstrinler, inülin, liynin, mumlar, pektinler, betaglukanlar ve oligosakaritler vardır. Diyet lifleri suda eriyebilmeleri açısından ikiye ayrılırlar. Genelde bütün bitkilerde her iki tür diyet lifi de birlikte mevcuttur. Suda erimeyen diyet lifleri yiyeceklerin tokluk hissini arttırır, dışkıyı yumuşatır ve bağırsaklardan daha çabuk bir şekilde geçmesini sağlar. Kepekli un, mısır, taze fasulye ve patates kabuklarında yüksek miktarda suda erimeyen diyet lifleri bulunur. Suda eriyen diyet lifleri ise vücutta fermentasyona uğrayarak vücuda çok yararlı birçok maddeye dönüşürler. Havuç, kestane, muz, pirinç gibi yiyecekler yüksek oranda suda eriyen diyet lifleri içerirler.

 

Kaba yem tanımı, anlamı

Kaba : Özensiz, gelişigüzel yapılmış, zevksiz, sakil, ince karşıtı. Taneleri iri. Kuyruk sokumunun her iki yanındaki şişkin yer. Terbiyeye, inceliğe aykırı, çirkin, kötü. Terbiyesiz, görgüsü kıt, nezaketsiz (kimse). Hafif olduğu hâlde kalın veya hacimli

Yem : Hayvan yiyeceği. Birini aldatabilmek için hazırlanmış düzen, kullanılan kimse veya şey. Rüşvet. Kumarda ütülecek kimseye oyunun başında bilinçli olarak kazandırılan para. Kuş ve balık tutmak için tuzağa bırakılan, oltaya takılan yiyecek veya yiyecek görüntüsündeki nesne. Ağızotu.

Kaba yem rengi : Kaba yemlerin kalitesinin belirlenmesinde kullanılan, kuru otun kendine has parlak yeşil renge sahip olması veya silaj ve saman gibi kaba yemlerin doğal renk taşımalarının iyi kalitede, sarı, kahverengi veya siyah gibi renk almaları durumunda bozulmanın kabul edildiği fiziksel bir gösterge.

Kaba yem ürünleri : Hayvan beslemede kaba yem olarak kullanılan ürünler.

Kaba yemlerde yaprak oranı : Kaba yemlerde yaprak miktarının toplam yem miktarına oranı. Yapraklar gövde ve saplara göre daha besleyici olduğundan, kaba yem kalitesinin göstergesi olarak kabul edilir.

Kaba yemlerin işlenmesi : Saman gibi düşük kaliteli kaba yemlerin sindirim ve besin madde içeriğini yükseltmek için sodyum hidroksit, üre, asit, amonyak gibi maddelerle muamele edilmesi.

Kuru kaba yemler : Doğal veya yapay olarak kurutulup su oranı % 15'in altına düşürülmüş, hacimli, ham selülozca zengin, hazmolma dereceleri ve besleme değerleri düşük olan kuru ot, saman, mısır sapı, çiğit kapçığı, yulaf kavuzu gibi yemler.

 

Yaş kaba yemler : Yeşil yem bitkileri, silaj kök ve yumru yemler, yaş pancar posası, yaş malt posası gibi su oranları yüksek birim ağırlıktaki hazmolabilir besin maddeleri miktarları az olan yemler.

Yeşil kaba yemler : Biçildikten sonra kurutulmadan doğrudan doğruya veya silajı yapılarak veya otlatılarak hayvanlara yedirilen taze yeşil yem bitkileri, mera otlarıyla bazı bitkilerin taze yaprakları.

Besin maddeleri yoğunluğu : Rasyon içerisindeki sindirilebilir organik madde miktarının kuru madde içerisindeki yoğunluğu.

Sindirim sistemi : Organizmada besin maddelerinin sindirilip emilmelerini ve geri kalan atıkların dışarı atılmalarını sağlayan organların bütünü, sindirim aygıtı.

Besin maddeleri : Gıdaların ve yemlerin kısımları olan, hayvanların büyümesi, gelişmesi ve verimleri için gerekli yapı maddelerini ve/veya enerji sağlayan maddeler.

Nişasta birimi : Kellner tarafından iğdiş edilmiş sığırlar kullanılarak yemlerin değerini değerlendirme sistemi olarak geliştirilen, nişastayla karşılaştırma esasına dayanılarak bulunmuş olan, 1 birimi geviş getirenler için 2360 kalori net enerjiye denk olan enerji birimi, NB.

Taze fasulye : Fasulye bitkisinin taze ve turfanda olanı. Bu sebzeden yapılmış olan yemeğin adı.

Ham selüloz : Yem örneğinin asit ve alkalilerde kaynatıldıktan sonra geriye kalan protein, yağ ve azotsuz öz maddelerden arındırılmış kısmı. Sindirimin düzenli olması için değişik rasyonlarda değişik oranlarda olması gereken, selüloz, hemiselüloz, lignin ve pektin içeren kompleks karbonhidratlar, lifli maddeler, bitki hücre duvarının bileşeni, yapısal karbonhidrat, HS.

Eriyebilme : Eriyebilmek işi.

Kuru madde : Yem maddesinin kurutma dolabında 105 oC’de ağırlığının değişmeyinceye kadar bekletilmesiyle geriye kalan kütle. Yemin tüm nemi alındıktan sonra geriye kalan kısmın yüzde olarak ifade edilmesi.

Yanı sıra : Birlikte. Yanında, beraberinde.

Birlikte : Bir arada, beraberce, hep beraber. Yanında, beraberinde. Beraber.

Bağırsak : Sindirim organının mideden anüse kadar olan, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan oluşan bölümü.

Diğer dillerde Kaba yem anlamı nedir?

İngilizce'de Kaba yem ne demek ? : roughage