Kavşak adası nedir, Kavşak adası ne demek

Kavşak adası; bir mimarlık terimidir.

  • Kavşak içindeki hareketleri düzenleyen, üçgen, daire, dörtgen, damla vb. şekillerde olabilen ve dış kenarları bordür taşı ile sınırlandırılmış yapı

Kavşak adası tanımı, anlamı:

Kavşak : Yol vb. uzayıp giden şeylerin kesiştikleri veya birleştikleri yer. Bir ırmağın denize veya başka bir ırmağa döküldüğü, kavuştuğu yer, munsap.

Hareket : Vücudu oynatma, kıpırdatma veya kımıldanma. Yola çıkma. Bir cismin durumunun ve yerinin değişmesi, devinim, aksiyon. Davranış, tutum. Belirli bir amaca varmak için birbiri ardınca yapılmış olan ilerlemeler, akım. Deprem. Bir parçanın yavaşlık, çabukluk derecesi. Devinim. Demir yollarında katarların düzenlenmesi ve hangi saatlerde yola çıkıp hangi duraklarda karşılaşacaklarını düzenleme işleri. Kas ve eklemlerin, belli doğal şartlar içerisinde işlemeleri sonucu vücut bölümlerinde düzenli ve olumlu etkilerle oluşturdukları yer değişimi.

Düzen : Bir kimseye, bir kuruluşa karşı toplu olarak alınan gizli karar, dolap, komplo. Yerleştirme, tertip. Topluca ve gizlice yürütülen herhangi bir plan, dolap, komplo. Toplumsal bir yapı içinde ögelerin bütüne, bütünün ögelere ve ögelerin birbirlerine göre ilişkileri. Soyut ve somut nesnelerin bir sıraya, bir hedefe, bir amaca göre sıralanması, konsept. Belli yöntem, ilke veya yasalara göre kurulmuş olan durum, uyum, nizam, sistem. Alet edevat takımı. Müzik aletlerinde ses ayarı, akort. Bez dokuma tezgâhı. Dolap, hile. Bir devletin belli başlı ilkeleri bakımından yönetimde tuttuğu yol, yönetim biçimi, rejim.

 

Üçgen : Bu biçimde olan. Üç tepe noktası, üç açısı, üç kenarı olan geometri biçimi, müselles.

Daire : Bir çemberin içinde kalan düzlem parçası. Soyut kavramlarda belli sınır, ölçü. Belirli devlet işlerini çevirmekle görevli kuruluşlardan her biri. Saz takımında usul vurmaya yarayan tef. Bu kuruluşların içinde çalıştıkları yapı. Bir yapı veya gemide belli bir işe ayrılmış bölüm. Konut olarak kullanılan bir yapının bölümlerinden her biri, kat.

Dörtgen : Dört kenarlı çokgen, dörtkenar. Bu biçimde olan.

Damla : Damlalıkla kullanılan ilaç. Damla biçiminde olan (ziynet). Kalbe inen inme, felç. Yuvarlak biçimde, çok küçük miktarda sıvı. Çok az miktar.

Şekil : Biçim. Bazı matematiksel varlıkların gösterilmesine yarayan resim. Anlatım biçimi. Toplumsal bir bütünün kuruluş biçimi. Bir kavramın, düşüncenin, olayın veya işin değişik oluş biçimi. Davranış biçimi, tutum, yol, tarz. Biçim. Bir konuyu açıklamaya yarayan resim veya çizim.