Paskalya nedir, Paskalya ne demek

Paskalya; bir din b. terimidir. kökeni rumca dilinden gelmektedir.

  • Hz. İsa'nın dirilişini anmak için Hristiyanlarca kutlanan bayram

"Paskalya" ile ilgili cümle örnekleri

  • "Paskalya yortusunda, dinî tatillerde, büyük tatillerde Manisa'ya gelirdim." - P. Safa

Paskalya hakkında bilgiler

Paskalya (Latince: Pascha, Yunanca: Πάσχα, Pascha, Aramice: פֶּסחא, "Pasḥa"), Hıristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayram. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.

Paskalya ve Triduum sözcüklerinin 2. yüzyıldaki karşılığı Yunan ve Latin yazarlar tarafından "Pascha (πάσχα)" olarak kullanılmıştır. İbranice "Pesah (פֶּסַח)" sözcüğünün Aramice'ye geçmiş halinden türetilmiştir. Sözcük "dokunmadan geçmek" anlamına gelir ve İsrailoğulları'nın Mısır'daki esaretten kaçışına veya İsrailoğulları'nın ilk doğan çocuğunun canının bağışlanmasına gönderme yapar. Pavlus Efes'ten "Pascha'mız İsa bizim için kurban edildi." diye yazmıştır; ancak Efesli Hristiyanlar Çıkış'ın İsa'nın ölümü'nden bahsettiğini duyan ilk insanlar değildi.

 

Günümüz İngilizcesi'ndeki Easter sözcüğü Eski İngilizce'deki 899 yılından önce ortaya çıkan Ēastre ya da Ēostre sözcüğünden türemiştir. Günümüz Almancası'ndaki karşılığı Osterndir. Paskalya sözcüğü Hollandaca'da Pasen, İskandinav dillerinde ise påske (Danca ve Norveççe), påsk (İsveççe), páskar (İzlandaca) and páskir (Faroece) olarak geçmektedir.

Yunanca "Πάσχα" sözcüğü ve Latince'deki karşılığı "Pascha" İbranice'deki Hamursuz Bayramı anlamına gelen "Pesach (פֶּסַח)" sözcüğünden türemiştir. Yunanca'da diriliş, yükseliş anlamına gelen "Ἀνάστασις" sözcüğü de bazen kullanılır.

Paskalya ile ilgili Cümleler

  • Paskalya Adası'na on günlük bir seyahate gittim.
  • Ali ve Mary Paskalya yumurtaları için avlanmaya gitti.
  • Paskalya geçidini izlemeye gidelim.
  • Paskalya tavşanının varlığına inanıyor musun?
  • Sana ve ailene çok mutlu bir Paskalya diliyorum.
  • 21 nisanda, paskalyada, Cabral Brezilya'ya ulaştı.
  • Belki paskalyadan sonra bahar gelecek.
  • Paskalya yumurtalarını boyamak eğlencelidir.
  • Paskalya yakındır.
  • Hepinizin paskalyası mübarek olsun.
  • On binlerce insan soğuk ve yağmura rağmen Paskalya kutlamasında Papa Francis ile Dindar Kütleye katılmak için pazar sabahı Aziz Petrus Meydanında toplandı.
  • Paskalya tavşanına inanıyor musun?
  • Paskalya Törenini izlemekten keyif aldım.
  • Hollanda'da birkaç tane hristiyan bayramı vardır; Paskalya, Noel, Hamsin yortusu ve Miraç gibi.

Paskalya tanımı, anlamı:

 

Diriliş : Dinî inanışlara göre ölümden sonra dirilme, basübadelmevt. Yeni bir atılımla güç kazanma. Dirilme işi, canlanma.

Hristiyan : Hz. İsa'nın dininden olan kimse, İsevi, Nasrani.

Bayram : Millî veya dinî bakımdan önemi olan ve kutlanan gün veya günler. Sevinç, neşe. Özel olarak kutlanan gün.

Paskalya çöreği : Paskalyada yapılmış olan bir tür tatlı çörek.

Paskalya yumurtası : Paskalyada Hristiyanların çeşitli renklere boyadıkları yumurta.

Paskal : Pandomim oyununda palyaço gibi boyanmış komik.

Paskalya yumurtası gibi : Yüzüne çok allık süren.

Anmak : Bir armağanla birinin gönlünü almak. Birini veya bir şeyi akla getirerek sözünü etmek veya onu düşünmek, zikretmek, hatırlamak. Adlandırmak.

Yunan : Yunanistan'da yaşayan veya Yunanistan halkından olan kimse, Yunanistanlı, palikarya.

Önemli : Politik, ekonomik, psikolojik ve askerî açıdan önemi olan, stratejik. Önemi olan, mühim, ehemmiyetli.

Batı : Güneşin 22 Mart'ta ve 23 Eylül'de battığı nokta. Siyasal anlamda Avrupa ve Kuzey Amerika. Bulunulan yere göre güneşin battığı yönde olan bölge, garp. Güneşin battığı yöndeki ülkeler bölgesi, Garp, Doğu karşıtı. Yeryüzündeki başlıca dört yönden güneşin battığı yön, gün batısı, günindi, garp, mağrip, doğu karşıtı.

Kilise : Hristiyanlıkla ilgili dinî kuruluş. Hristiyanların ibadet etmek için toplandıkları yer. Hristiyanlığın öğretilmesi, dinî işlerin yönetimi vb. ile ilgilenen papa ve piskoposlar topluluğu.

Farklılık : Doğal, toplumsal ve bilince dayanan her olay ve olguyu bütün ötekilerden ayıran özellik. Farklı olma durumu, ayrımlılık, başkalık.

Dönem : Yarıyıl. Yasama meclisinin iki seçilişi arasındaki süre, devre. Bir çağ içinde belli özellikleri olan sınırlı süre. Belli özellikleri olan zaman parçası, periyot.

Paskalya oyunu : Onuncu yüzyılda kilisede oynanan ilk dinsel gösteri. «Kimi arıyorsunuz» anlamına gelen «quem queritis» denilen bu ilkel oyunda, melekleri yansılayan iki rahiple iki kadının İsa'nın mezarındaki dört dizelik konuşması yer alır. X. yüzyılda dinsel tiyatronun ilk biçimlerinden biri. Paskalyada kilisede oynanan, İsa'nın mezarında bir melekle üç kadının karşılıklı konuşmalarından oluşan gösteri. Bu gösteri İçin "Quem quaritis"-deyimi de kullanılır, (bk. tropus "Neden yakınıyorsunuz?")

Diğer dillerde Paskalya anlamı nedir?

İngilizce'de Paskalya ne demek? : n. Easter

adj. paschal

Fransızca'da Paskalya : Pâques [le]

Almanca'da Paskalya : npr. Ostern

Rusça'da Paskalya : adj. пасхальный

npr. Пасха (F)